Open side-bar Menu

Archive for December 15th, 2012

DNB Bank Headquarters Main Building in Oslo, Norway by MVRDV

Saturday, December 15th, 2012

Article source: MVRDV

The central building of DNB’s new bank headquarter cluster developed by Oslo S Utvikling (OSU) is completed. The MVRDV designed main building has 17 unique floors and a surface of 36,500m2. The pixelated volume based on small-scale working units adapts to the various influences of the urban context, combining an efficient and flexible internal organisation with a variety of specific communal spaces such as the main entrance lobby, a transparent trading floor, a sheltered public passage, respect for urban view lines and collective terraces overlooking the fjord to the south. The glass and brick exterior expresses both the transparency and stability of DNB as a modern financial institution.

Image Courtesy Jiri Havran

  • Architects: MVRDV
  • Project: DNB Bank Headquarters Main Building
  • Location: Oslo, Norway
  • Photography: Jiri Havran, Jeroen Musch

Graz Main Station Local Transport Hub in Graz, Austria by Zechner & Zechner ZT GmbH

Saturday, December 15th, 2012

Article source: Zechner & Zechner ZT GmbH

After two years construction, and with an investment of 90 million euros, the local transport hub at Graz Main Station is to be finished on time and within budget. The area in front of the station has been redesigned with a new projecting roof, called ‘Golden Eye’ by the locals, marking the centre of the plaza.

Image Courtesy Zechner & Zechner ZT GmbH

  • Architects: Zechner & Zechner ZT GmbH
  • Project: Graz Main Station Local Transport Hub
  • Location: Graz, Austria
  • Client: Holding Graz Linien
  • Project management: Magistrat der Stadt Graz / Baudirektion
  • Architect: Zechner & Zechner ZTGmbH, Project management: DI. Kai Uwe Preissl
  • Transport planning: IKK ZTGmbH
  • Construction: Steel: Zenkner& Handel, Concrete: Schimetta Consult
  • Green space planning: 3zu0 Landschaftsarchitektur
  • Planning: 2008-2009, Construction: 07/2010- 11/2012
  • Construction Cost:  € 90 million
  • Awards: VCÖ-Mobilitätspreis 2011

Renovation of the Cultural Center in Westvleteren, Belgium by ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

Saturday, December 15th, 2012

Article source: ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

The meeting centre offers accommodation to various community activities. The complex of buildings consists of successive constructions, ranging from a 19th century school building and an old town hall to an industrial construction from the 1990s. The dilapidated storage building makes place for enlargement of the meeting hall. That way the back yard  becomes an outdoor space for the party room. The gabled roof is replaced by a single slope roof, making the room and space higher, and bringing a better acoustic sound in the hall. The high windows bring  light and give views on the nearby church. A central entrance in the armpit of the building complex offers the building an address. The entrance hall connects the different functions and spaces. The use of different types of bricks betray the successive renovations in the past. The new added walls in contemporary bricks build in the recent renovation strengthens the patchwork of different bricks.

Image Courtesy ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

  • Architects: ROOM & ROOM Architecture and Urbanism
  • Project: Renovation of the Cultural Center in Westvleteren
  • Location: Westvleteren, Belgium
  • Architect: Tom Vanhee Architect
  • Structure engineer: S.C.E.S. nv
  • Client: Gemeentebestuur Vleteren
  • Contractor: Monument Vandekerckhove


Smart-Stell Residence in Durham, USA by Tonic Design + Tonic Construction

Saturday, December 15th, 2012

Article source: Tonic Design + Tonic Construction

The clients wanted a new house but not a new neighborhood. On one of their daily walks they found a 40-year-old structure for sale. The house, beyond repair, occupied a promising lot with a southeast exposure to a small lake. This gave the couple the idea to build their “home and vacation home at the same time, they said.

Image Courtesy Todd Lanning

  • Architects: Tonic Design + Tonic Construction
  • Project: Smart-Stell Residence
  • Location: Durham, NC
  • Architect: Tonic Design, Raleigh, NC
  • Builder: Tonic Construction, Raleigh, NC
  • Principals: Vincent Petrarca, Katherine Hogan
  • Building area: 2400 square feet
  • Budget: $432,000
  • Photographer: Todd Lanning


El Pinar Community Center in Rubi, Barcelona by COAC

Saturday, December 15th, 2012

Article source: COAC

The community center “El Pinar de Rubí” is located on a 60-meter long plot, east-west oriented and having a strong cross-slope of 52%. The lower façade, near the C-1413-A junction, is located at an elevation of +181. The opposite façade, on a plateau at +189, is the end of a forest that forms part of Rubi’s Archeological and Natural Heritage Catalogue. The building is 75% partially buried against a retaining wall that supports the base of the mountain.

Image Courtesy © Jordi Surroca

  • Architects: COAC
  • Project: El Pinar Community Center
  • Location: Rubi, Barcelona, Catalonia, Spain
  • Photography: Jordi Surroca
  • Architects: José Miguel Roldán y Mercè Berengué (Roldán + Berengué, arqts.)
  • Architects  Collaborators: Vicenç Sanz, Isis Campos, Rosa Hereu · Juanjo P. Jarque
  • Structure: Bernúz-Fernández, Arquitectes, S.L.
  • Technical architect: Xavier Badia (Vinclament S.L.P.)
  • Economy: Xavier Badia (Vinclament S.L.P.)
  • Installations: Julián Passardi (ae-t Ingeniería – Tecnioracle, S.L.) i Joan Escanelles (PGI Grup)
  • Construction company: Sather
  • Promoter: Promocions Urbanes de Rubí, S.A.
  • Address: Carrer carretera C-1413 s/n
  • Project date: 2007
  • Contruction date: 2009-2011
  • Parcel area: 758m2
  • Built-up area: 1716,06 m2
  • Budget: 3.425.033,50  €

Le Yacht in Paris, France by Frédéric Flanquart

Saturday, December 15th, 2012

Article source: Frédéric Flanquart

Following completion of the Loft des Innocents, Frédéric Flanquart agency, has launched a new challenge with the renovation of YACHT: a 85m ² apartment on the top floor of a building whose Parisian Grands Boulevards plan, open a wide corridor is not unlike that of a boat.

Image Courtesy Frédéric Flanquart

  • Architects: Frédéric Flanquart
  • Project: Le Yacht
  • Location: Paris, France
  • Design time: 4 months
  • Construction period: 6 months

Véolia Environnement Centre-Est Training Campus in Lyon, France by Arte Charpentier Architectes

Saturday, December 15th, 2012

Article source: Arte Charpentier Architectes

Located in Jonage, in the eastern suburbs of Lyon, this innovative and harmonious campus houses a professional training centre for environment, energy, transport, waste and water sectors. It is designed to reflect the Veolia group’s level of excellence in the field of environmental issues, and is arranged around a garden designed as an Agora. The campus is open, and south-facing to protect from northern winds, and displays optimum use of natural elements.

Image Copyright © VMZINC –


Outdoor Furnitures for Mc Donalds in Bordeaux, France by Alias

Saturday, December 15th, 2012

Article source: Alias

The US fast food giant McDonald’s has chosen Alias, the historic Italian design brand, to furnish the outdoor areas of its restaurants worldwide as part of the “COME” project. Objective: to design, engineer, develop and install a specific turnkey modular furniture system. The company from Grumello del Monte has taken on this challenge with great enthusiasm, working together with the established French designer Patrick Norguet, with whom it established a highly successful relationship some time ago.

Image Courtesy Patrick Norguet

  • Architects: Alias
  • Project: Outdoor Furnitures for Mc Donalds
  • Location: Bordeaux, France
  • Photography: Patrick Norguet

New United States Courthouse in Los Angeles by HMC Architects and Brooks + Scarpa Architects

Saturday, December 15th, 2012

Article source: HMC Architects and Brooks + Scarpa Architects

The McCarthy/HMC and Brooks + Scarpa Architects team has released their proposal for the Design Excellence/design-build competition for new United States courthouse in Los Angeles. The contractor lead design/build team was selected to compete thru the General Services Administration two-stage Design Excellence Program. The approximately 550,000 sq. ft. high-rise building located at 1st and Hill Street is designed to accommodate a future 175,000 sq. ft. federal office building. The proposed 320 foot tall structure will be certified LEED Platinum and will save nearly 2 million gallons of water per year.

Image Courtesy HMC Architects and Brooks + Scarpa Architects

  • Architects: HMC Architects and Brooks + Scarpa Architects
  • Project: New United States Courthouse
  • Location: Los Angeles
  • Project Team: General Contractor: McCarthy Building Companies, Inc.
  • John McRitchie: Principal-In-Charge, McCarthy
  • Architects: Brooks + Scarpa and HMC Architects
  • Co-Lead Designers: Lawrence Scarpa, FAIA and Kate Diamond, FAIA
  • Landscape: The Olin Partnership
  • Civil: Psomas
  • Structural: Thornton Tomasetti
  • Blast: Thornton Tomasetti
  • Curtainwall: Thornton Tomasetti
  • Fire, Life Safety: Rolf Jensen & Associates, Inc. (Fire, Life Safety)
  • MEP: WSP Flack + Kurtz
  • Sustainability: WSP Built Ecology
  • Acoustic/Security: Waveguide
  • Vertical Transportation: The Schachinger Group
  • Software used: Rhino & Revit


100 Norfolk Street in New York by ODA–Architecture P.C.

Saturday, December 15th, 2012

Article source: ODA–Architecture P.C.

Located at the Lower east side Manhattan, one of the most significantly diverse areas of New York City, 100 Norfolk Street expresses unlimited potential and ambition hidden within its block. Peering above its small lot, the 12 story building is combining its mass from the surrounding properties to create a stepping volume which cantilevers over the adjacent low rise buildings like an inverted \”wedding cake\” or ziggurat. The unexpected massing, cladded in a glass curtain wall, reflects a paradoxical mid-block freestanding building offering striking views and strong interior light exposure for an array of residential spaces – a pendant above the city.

Image Courtesy ODA–Architecture

  • Architects: ODA–Architecture P.C.
  • Project: 100 Norfolk Street
  • Location: New York
  • Project Size: 46,000 sf
  • Project Features: 38 residential units, public and private terraces.
  • Owner: JMH Acquisition LLC
  • Interior Design: ODA–Architecture P.C.


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy