Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Duplex House in Ennetbaden, Switzerland by L3P Architekten

December 15th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: L3P Architekten

New development Minergie® duplex house (low-energy consumption building), 5408 Ennetbaden Aargau, Switzerland 2012

Despite the small block of land (637m2), a generous duplex house has been developed in an architecturally heterogeneous neighbourhood on the south face of Ennetbaden, which, in reference to organisation, takes an interesting and unconventional path.

Image Courtesy © Sabrina Scheja

  • Architects: L3P Architekten
  • Project: Duplex House
  • Location: Ennetbaden, Switzerland
  • Photography: Sabrina Scheja
  • Architect: L3P  Architects ETH FH SIA  AG, Martin Reusser, Boris Egli, Markus Müller, Frank Schäfer, Regensberg Switzerland
  • Building Constructor: 2 private owners
  • Building Engineer: Tantanini + Partner AG, Bülach
  • Structural Engineer: Wichser Akustik & Bauphysik AG, Zürich
  • Building Time-frame: August 2011 to July 2012
  • Netto Floor Surface NGF: ca. 210 m2 per house unit incl. side-rooms + 50 m2 Garage and bicycle room (for both units)
  • Plot Size: 637m2

Image Courtesy © Sabrina Scheja

The floor-plan volume is comprised of distorted rectangles. The architects dissected the volume at diverse sites. Besides the resulting attractive remaining volume, each of these dissections is intended to fulfil an additional function:

  1. The cut in the north of the ground floor allows a north-side access to the house.
  2. The breach on the ground floor allows access to the garden area which is used by both parties living in the house.
  3. The cut in the south side of the ground floor presents the party in the lower house with the covered south terrace, which is contained within the main rectangle.
  4. Both of the volume cuts in the attic provide the party in the upper house with south and north terraces.

Image Courtesy © Sabrina Scheja

The duplex house is not readable from the outside. The main surface are rendered with a horizontal brush with a 6mm render, treated and painted in a subtle green tone. On the contrary, the dissected surfaces are treated with a 0.5mm fine render in a brown colour scheme, thus machining an additional volume cut.

Image Courtesy © Sabrina Scheja

The windows are also treated in two colours: the protruding, box-shaped constructions are kept aluminium-coloured externally, while the small-formed windows that are flush with the exterior surface, as well as the shutters, appear in golden tones.

Image Courtesy © Sabrina Scheja

The interior of the two units are intrinsically different. The valley-side unit stretches below from the naturally-lit sleeping area over the ground floor, including the living / dining / kitchen area, up to the upper floor encompassing the bedrooms. The continuous staircase leaning on the fire division wall serves as a connection to the third floor, building a formative element of the interior.

Image Courtesy © Sabrina Scheja

The two-storey living area is completed without the usual accessibility, thus gaining power and dynamic. The design of the interior with its exposed cast concrete ceilings, floors and partial walls, as well as the white kitchen with cast concrete exposure gives an archaic impression.

Image Courtesy © Sabrina Scheja

The hillside unit stretches over four floors which are combined through a central core. The common utilities management and workshop is found in the basement. The ground floor with its entry and wardrobe only serves as a collection point to the upper floors with the bedrooms.

Image Courtesy © Sabrina Scheja

The formative element here is the access to the overlapping staircase, which changes direction and entry-side with every floor. In the attic storey, the core of the unit is lighted from above with polygonal apertures in the wall and roof. The surrounding living, dining and kitchen area are arranged on the south and north-sided terraces.

Image Courtesy © Sabrina Scheja

The view to the south from the timber decking and the intensive roof-greening are breath-taking. For the materialisation a mixture of cast concrete and oak parquet flooring in combination with exposed concrete ceilings and partial walls was chosen.

This duplex house is in true spirit of the expression: externally united – internally atwain.

Image Courtesy © Sabrina Scheja

Image Courtesy © Sabrina Scheja

Image Courtesy © Sabrina Scheja

Site Plan : Image Courtesy © L3P Architects

Image Courtesy © L3P Architects

Plan : Image Courtesy © L3P Architects

Section : Image Courtesy © L3P Architects

Elevation : Image Courtesy © L3P Architects

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy