Open side-bar Menu

Archive for 2012

Admissions Center, Brandeis University in Waltham, MA by Charles Rose Architects Inc.

Tuesday, November 20th, 2012

Article source: Charles Rose Architects Inc.

Sited near the campus entrance, the admissions center is one of the first buildings that visitors see when entering Brandeis. First impressions were important to our clients when we began talks about design. Several questions became the basis of our work: How might the building accommodate large numbers of people and still feel intimate? How could the architecture impress—but not overwhelm—prospective students?

Image Courtesy John Linden

  • Architects: Charles Rose Architects Inc.
  • Project: Admissions Center, Brandeis University
  • Location: Waltham, MA USA
  • Commissioned by: Brandeis University
  • Scope: 24,000 SF gateway building; offers official welcome to prospective students; three waiting areas; 100-seat presentation room; administration offices.
  • Materials: Limestone; bush-hammered concrete; exposed aggregate concrete; stainless steel; aluminum windows; artisan plaster; acoustical plaster; American sycamore paneling.
  • Completed: 2009
  • Cost: $11,500,000
  • Photo Credits: John Linden and Peter Vanderwarker
  • Collaborators:

    • Landscape Architect: Reed Hilderbrand LLC
    • Civil Engineer: Nitsch Engineering
    • Geotechnical Engineer: McPhail Associates, Inc.
    • Structural Engineer: RSE Associates, Inc.
    • Lighting Consultant: PHT Lighting Design Inc.
    • Acoustical & IT Consultant: Acentech Inc.
    • Code Consultant: R.W. Sullivan Engineering


EF Education New Office in Sao Paulo, Brazil by ST Arquitetura E Consultoria

Tuesday, November 20th, 2012

Article source: ST Arquitetura E Consultoria

The Swedish – founded education and student exchange multinational EF spent more than 2 years looking for a building that fulfilled all of its needs, which were: it had to be a single-user building with a space to attend the public and it had to maintain the youthful air of the Company. Besides this, the building had to be large enough to accommodate and unify different companies within the same group.

Image Courtesy ST Arquitetura E Consultoria


Aalta in Cenon, France By Debarre Duplantiers Associés Architecture & Paysage

Tuesday, November 20th, 2012

Article source: Debarre Duplantiers Associés Architecture & Paysage

What if we stopped zoning? And what if we projected an office building in the middle of a social housing district? The building Aalta in Cenon takes advantage of different economic incentives and of the development of the Bordeaux tramway to densify and create an active interface between Palmer social district and a quiet neighborhood made of small houses.

Image Courtesy Arthur Péquin

  • Architects: Debarre Duplantiers Associés Architecture & Paysage
  • Project: Aalta
  • Location: 1 rue Louis Lagorgette – Cenon, France
  • Program: Approximately 12 offices
  • Client: SCCV Aalta (Martin Duplantier, Laurent Duplantier, Anouk Debarre)
  • Management: Martin Lawrence Duplantier and architects Duplantier
  • Company: Eiffage (GO), Carpenters Meilhanais, AirFroid, Davitec, Daly, MAP
  • Mission: Design and construction
  • Dates: 2007 – 2012 (delivery)
  • Area: 1117 m²
  • Construction system: Post-beams on 5 floors. Raft foundations. Prefabricated molded façade.
  • Materials:
    • Exterior Walls precast concrete. Aluminum exterior joinery.
    • Current concrete floor upstairs, parquet wood R +5. Wooden terrace (acacia) in R 5.
  • Cost: 950 € / m² S.U is € 1,060,000
  • Energy Performance: Building respecting the RT2005. CAP air-conditioning.
  • Software used: The graphics elements of Aalta project have been made with Autocad


Hotel Manin in Milan, Italy by Giaquinto Architetti Associati

Tuesday, November 20th, 2012

Article source: Giaquinto Architetti Associati

The first and second phase of this project consist in the renovation of the ground floor of an historic hotel in the centre of Milan, we re-organized all the interior spaces giving  them a new fruibility. Different materials lead the client through the spaces: stone, tatami, leather and coloured glass are used to create a stylish and intimate ambient.

Image Courtesy Giaquinto Architetti Associati

A.M. Qattan Foundation Bulding in Ramallah, Palestine by Donaire Arquitectos

Tuesday, November 20th, 2012

Article source: Donaire Arquitectos

Coming from abroad, the Quattan Foundation is perceived as a lighthouse bringing enlightenment to the Palestinian people. This role as flagship of Palestinian culture is in need for a recognizable image worthy to represent its social leadership with a physical landmark. We imagine this landmark as a light up the mountain, seen from everywhere and although modern and contemporary in its form, it is built from the Palestinian very earth and stone. The future building will target an international audience with a contemporary language, but what it will deliver is the local vernacular and very particular qualities.

Image Courtesy Donaire Arquitectos

  • Architects: Donaire Arquitectos
  • Project: International  Architectural Design Competition: A.M. Qattan Foundation Building in Ramallah
  • Location: Ramallah, Palestine
  • Client: A.M. Qattan Foundation (
  • Project Area: 4.372,00 m²
  • Budget: 4.500.000 €
  • Architect Team: Pablo Baruc García Gómez, José Francisco García Gutiérrez, Hector Arderius Salvador, Carlos Iglesias Carbonell
  • Administration: Ana García Guerra, Eva Hidalgo Fernández, Marta García Guerra
  • Local Partners: Sakakini & Partners
  • Graphics: Juan Francisco Garrido Rite (
  • Model: Adrián Vázquez (


Londres Pied-À-Terre in London, United Kingdom By Daniel Hopwood

Tuesday, November 20th, 2012

Article source: Daniel Hopwood

Interior designer Daniel Hopwood reconfigured a bijou London apartment to create space where his bons vivants clients could entertain lavishly, designing it with a sleek, creamy oak envelope and a hint of Halston ‘70s chic.

Image Courtesy Matt Chung

  • Architects: Daniel Hopwood
  • Project: Londres Pied-À-Terre
  • Location: London, United Kingdom
  • Project completion date: July 2012
  • Software used: AutoCAD, SketchUp


House for Gudrun in Vorarlberg, Austria by Sven Matt

Tuesday, November 20th, 2012

Article source: Sven Matt

Finding peace, freedom and nature. This is what mattered most to Gudrun, and by building her own little house on the countryside she got there one step closer. However, an extremely tight budget remained, focussing on the most necessary in terms of floor space and construction was essential. The result is a “two-room-appartement” made from prefabricated timber elements based on a concrete foundation.

Image Courtesy Björn Matt

  • Architects: Sven Matt
  • Project: House for Gudrun
  • Location: Mellau, Vorarlberg, Austria
  • Site Area: 300 sqm
  • Floor Area: 90 sqm
  • Budget: 170.000€
  • Design Year: 2007-2009
  • Construction Year: 2009-2010
  • Photographs: Björn Matt /


Daegu Gosan Library in Daegu, South Korea by Gorka Blas Revilla

Tuesday, November 20th, 2012

Article source: Gorka Blas Revilla

This proposal conceives the library as a cultural and social space for the local community. For this purpose the project focuses in obtaining a functional, attractive and comfortable facility that constitutes an essential element for neighborhood´s everyday life.  In order to achieve this objective, the project translates the scale of the domestic space to a public facility, without lack of its public dimension.

Image Courtesy Gorka Blas Revilla

  • Architects: Gorka Blas Revilla
  • Project: Daegu Gosan Library
  • Location: Daegu, South Korea
  • Award: 1st prize
  • Project  Team: Gorka Blas Revilla (individual)

Veilige Veste in Leeuwarden, The Netherlands by KAW architecten en adviseurs

Tuesday, November 20th, 2012

Article source: KAW architecten en adviseurs

The story behind the ‘ Veilige Veste’

Wish: a new beginning

The ‘Veilige Veste’ is a sanctuary for women fleeing from maltreatment, loverboys, forced prostitution and honor-related violence. In the ‘Veilige Veste’, care organisation Fier Fryslân wants to create a place where these young women can feel safe. As a consequence of all the modern media, these women are often literally hunted. Before, the victims were hidden away anonymously; now they are in a fortress where nobody can enter that does not belong there. A building that says: ‘here we are!”.

Image Courtesy Gerard van Beek Fotografie

  • Architects: KAW architecten en adviseurs, Groningen
  • Project: Veilige Veste
  • Location: Holstmeerweg 1, Leeuwarden, The Netherlands
  • Architect / project manager: Beatrice Montesano, Johannes Klimstra
  • Project team: Kasper Niezen, Annette Barelds, Dennis Hofman, Reinier Buisman
  • Owner: WoonFriesland (housing corporation)
  • User: Fier Fryslân , Leeuwarden (care institution)
  • Advisor installations: Technion, Heerenveen
  • Advisor constructions: EconStruct, Leeuwarden
  • Advisor telecommunication and security: Telecomservice Leek
  • Builder: Bouwgroep Dijkstra Draisma, Dokkum
  • Installations W+E: ITBB, Heerenveen
  • Composite facade elements: Polux, Medemblik
  • Budget building costs excl VAT: € 4.350,000
  • Tendered excl VAT for: € 4.100.000
  • Photographer: Gerard van Beek Fotografie


E House in Aichi Prefecture, Japan by D.I.G Architects

Tuesday, November 20th, 2012

Article source: D.I.G Architects

Turning SLIT

This single house is on the narrow site. And the site is long from north to south. It seems that it is difficult to take in the light. So we set up the slit window on the top of level in the 2nd floor. And we thougt that it is necessary to connect the rooms spaciously.
The slit turn the corner and extend to lengthwise and crosswise.So the living space and the other rooms are filled with the light from the slit.

Image Courtesy D.I.G Architects

  • Architects: D.I.G Architects
  • Project: E House
  • Location: Okazaki, Aichi Prefecture, Japan
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy