Open side-bar Menu

Archive for 2012

Outdoor Furnitures for Mc Donalds in Bordeaux, France by Alias

Saturday, December 15th, 2012

Article source: Alias

The US fast food giant McDonald’s has chosen Alias, the historic Italian design brand, to furnish the outdoor areas of its restaurants worldwide as part of the “COME” project. Objective: to design, engineer, develop and install a specific turnkey modular furniture system. The company from Grumello del Monte has taken on this challenge with great enthusiasm, working together with the established French designer Patrick Norguet, with whom it established a highly successful relationship some time ago.

Image Courtesy Patrick Norguet

  • Architects: Alias
  • Project: Outdoor Furnitures for Mc Donalds
  • Location: Bordeaux, France
  • Photography: Patrick Norguet

New United States Courthouse in Los Angeles by HMC Architects and Brooks + Scarpa Architects

Saturday, December 15th, 2012

Article source: HMC Architects and Brooks + Scarpa Architects

The McCarthy/HMC and Brooks + Scarpa Architects team has released their proposal for the Design Excellence/design-build competition for new United States courthouse in Los Angeles. The contractor lead design/build team was selected to compete thru the General Services Administration two-stage Design Excellence Program. The approximately 550,000 sq. ft. high-rise building located at 1st and Hill Street is designed to accommodate a future 175,000 sq. ft. federal office building. The proposed 320 foot tall structure will be certified LEED Platinum and will save nearly 2 million gallons of water per year.

Image Courtesy HMC Architects and Brooks + Scarpa Architects

  • Architects: HMC Architects and Brooks + Scarpa Architects
  • Project: New United States Courthouse
  • Location: Los Angeles
  • Project Team: General Contractor: McCarthy Building Companies, Inc.
  • John McRitchie: Principal-In-Charge, McCarthy
  • Architects: Brooks + Scarpa and HMC Architects
  • Co-Lead Designers: Lawrence Scarpa, FAIA and Kate Diamond, FAIA
  • Landscape: The Olin Partnership
  • Civil: Psomas
  • Structural: Thornton Tomasetti
  • Blast: Thornton Tomasetti
  • Curtainwall: Thornton Tomasetti
  • Fire, Life Safety: Rolf Jensen & Associates, Inc. (Fire, Life Safety)
  • MEP: WSP Flack + Kurtz
  • Sustainability: WSP Built Ecology
  • Acoustic/Security: Waveguide
  • Vertical Transportation: The Schachinger Group
  • Software used: Rhino & Revit


100 Norfolk Street in New York by ODA–Architecture P.C.

Saturday, December 15th, 2012

Article source: ODA–Architecture P.C.

Located at the Lower east side Manhattan, one of the most significantly diverse areas of New York City, 100 Norfolk Street expresses unlimited potential and ambition hidden within its block. Peering above its small lot, the 12 story building is combining its mass from the surrounding properties to create a stepping volume which cantilevers over the adjacent low rise buildings like an inverted \”wedding cake\” or ziggurat. The unexpected massing, cladded in a glass curtain wall, reflects a paradoxical mid-block freestanding building offering striking views and strong interior light exposure for an array of residential spaces – a pendant above the city.

Image Courtesy ODA–Architecture

  • Architects: ODA–Architecture P.C.
  • Project: 100 Norfolk Street
  • Location: New York
  • Project Size: 46,000 sf
  • Project Features: 38 residential units, public and private terraces.
  • Owner: JMH Acquisition LLC
  • Interior Design: ODA–Architecture P.C.


Interaction – 6 Family House Staldern in Regensberg, Switzerland by L3P Architekten

Saturday, December 15th, 2012

Article source: L3P Architekten

The architectural expression is essentially defined through the location of the property, with its unique panorama view, and the historical reference to the castle town. Each of the apartments located on the three floors of the two house sections differ in floor plan, height and proportion.

Image Courtesy © L3P Architekten

  • Architects: L3P Architekten
  • Project: Interaction – 6 Family House Staldern Regensberg
  • Location: Regensberg, Canton Zurich, Switzerland

Shipping and Transport College (STC) in Rotterdam, The Netherlands by DP6

Saturday, December 15th, 2012

Article source: DP6

The Shipping and Transport College (STC) is a vocational training institute offering lower and intermediate level courses serving the entire chain of shipping, ports, transport and logistics, and port-side oil and chemical industries. The building contributes to the redevelopment of Rotterdam’s Waalhaven district as a location for business offices and educational facilities.

Image Courtesy Marcel van der Burg

  • Architects: DP6
  • Project: Shipping and Transport College (STC)
  • Location: Anthony fokkerweg, Rotterdam, the Netherlands
  • Client: STC-group, Rotterdam
  • Gross Floor Area: 7600 sqm
  • Date Design: 2009
  • Date Completed: 2012
  • Team: Robert Alewijnse, Chris de Weijer Dardo Mantel, Harrie Hupperts, Jimmy van de Aa, Tim Sluiter, Alvaro Novas Filgueira, Sarina Gomez
  • Consultants: Pieters Bouwtechniek, Nelissen ingenieursbureau, Basalt Bouwadvies
  • Contractors: Heerkens van Bavel, Wolter & Dros, Alewijnse Delft
  • Photographs: Marcel van der Burg, Christian Richters


Duplex House in Ennetbaden, Switzerland by L3P Architekten

Saturday, December 15th, 2012

Article source: L3P Architekten

New development Minergie® duplex house (low-energy consumption building), 5408 Ennetbaden Aargau, Switzerland 2012

Despite the small block of land (637m2), a generous duplex house has been developed in an architecturally heterogeneous neighbourhood on the south face of Ennetbaden, which, in reference to organisation, takes an interesting and unconventional path.

Image Courtesy © Sabrina Scheja

  • Architects: L3P Architekten
  • Project: Duplex House
  • Location: Ennetbaden, Switzerland
  • Photography: Sabrina Scheja
  • Architect: L3P  Architects ETH FH SIA  AG, Martin Reusser, Boris Egli, Markus Müller, Frank Schäfer, Regensberg Switzerland
  • Building Constructor: 2 private owners
  • Building Engineer: Tantanini + Partner AG, Bülach
  • Structural Engineer: Wichser Akustik & Bauphysik AG, Zürich
  • Building Time-frame: August 2011 to July 2012
  • Netto Floor Surface NGF: ca. 210 m2 per house unit incl. side-rooms + 50 m2 Garage and bicycle room (for both units)
  • Plot Size: 637m2

Babenberger Passage in Vienna, Austria by Soehne & Partner Architekten

Friday, December 14th, 2012

Article source: Soehne & Partner Architekten

The bold idea to revive a former pedestrian underpass which was lined by abandoned shops and once connected Babenberger Straße and Burggarten was rewarded by a venturesome client who was seeking an extraordinary place for a new club. From street level, only four descending glass staircases are visible. Three of them were recycled into lighting sculptures featuring large opaque light cylinders.

Image Courtesy Alexander Koller

  • Architects: Soehne & Partner Architekten
  • Project: Babenberger Passage
  • Location: 1010 Vienna, Burgring corner Babenbergerstrasse, Austria
  • Completion: October 2003
  • Client: Sunshine Enterpises
  • Net area: 1500m2
  • Project status: completed
  • Photos: Alexander Koller
  • Software used: AutoCAD


Lens House in London, England by Alison Brooks Architects

Friday, December 14th, 2012

Article source: Alison Brooks Architects

Alison Brooks Architects has extended a nineteenth century house in north London with two tapered volumes that project into the garden. The first volume wraps around the brick walls at the side and rear of the house to create a home office, while the second volume extends out at the back to increase the size of the first floor living room. The extensions are part of an overall transformation of a classic Victorian semi-detached villa for a client involved in photography and design.

Image Courtesy Paul Riddle

  • Architects: Alison Brooks Architects
  • Project: Lens House
  • Location: Islington London, England
  • Team: Alison Brooks, Alex Warnock-Smith, Rob Liedgens, JamesTaylor
  • Type Of Project: Residential
  • Main contractor: EBCO, Steve Epstein
  • Structural Engineer: Orla Kelly Ltd
  • Conservation Consultant: Hutton & Rostron
  • Client: Private Family
  • M&E Consultant: RHB Partnership LLP
  • Quantity surveyor: Adair  Associates
  • Start/Completion Dates: 2006/2012
  • Size: House 400sm Extension 70sm
  • Project Value: £700,000
  • Quantity surveyor: Adair  Associates
  • Photographer: Paul Riddle


League of Shadows in Los Angeles, CA by P-A-T-T-E-R-N-S

Friday, December 14th, 2012

Article source: P-A-T-T-E-R-N-S

Not a Pavilion

Our proposal aims to fully exploit what we recognize as the most fundamental aspect underlying the project: the temporal use of the pavilion as a large outdoor event space. Due to its lack of programming, The conventional graduation pavilion suffers immediately after its purpose has been met, transforming from a place of spectacle to an abandoned vessel. If another pavilion is to be built, the scale of the project demands that it should not exist for a single usage, rather, it should become an icon that attracts public events from the surrounding community. We believe that if executed correctly, the pavilion could potentially activate a node within the downtown area.

Image Courtesy P-A-T-T-E-R-N-S

  • Architects: P-A-T-T-E-R-N-S
  • Project: League of Shadows
  • Location: Los Angeles, CA
  • Program: SCI-Arc Graduation and Public Event Pavilion
  • Client: Southern California Institute of Architecture (SCI-Arc)
  • Status: Competition
  • Dates: August 2012 – June 2013
  • Team: Marcelo Spina, Georgina Huljich, Matthew Kendall, Daniele Profeta, Elias Arkin, Viola Ago, Mike Wang
  • Engineer: Matthew Melnyk: Nous Engineering


House in Tavira, Portugal by Vitor Vilhena Architects

Friday, December 14th, 2012

Article source: Vitor Vilhena Architects


South of Portugal, Algarve, Tavira. Here the ocean peeks, while the 400 olive trees surround the house. An old building has to give place to a new one, keeping the twovolume – footprint in the soft topography.

Image Courtesy Joao Morgado – Architecture Photography

  • Architects: Vitor Vilhena Architects
  • Project: House in Tavira
  • Location: Tavira, Algarve, Portugal
  • Area: 400 sqm.
  • Total cost: 1.3M Euro
  • Started: 2011
  • Finished: 2012
  • Photography: Joao Morgado – Architecture Photography


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy