Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for 2013

El Caserón in Zaragoza, Spain by G///bang architectural

Friday, May 10th, 2013

Article source: G///bang architectural 

The family. – A couple and a seven year old boy plus a dog. Old but with a great retirement. They christened the house “El Caserón”. They lived renting and they decided to pawn their savings in buying a lot that included an insultingly tasteless house, in my opinion. I decided not to demolish the house, with the family’s permission. We tried to avoid mediocrity looking for the best in the worst.

Image Courtesy © Jesús Granada 

  • Architects: G///bang architectural 
  • Project: El Caserón
  • Location: Zaragoza, Spain
  • Photography: Jesús Granada
  • Project Architect: José Javier Gallardo Ortega
  • Year: 2008
  • Structural Engineering: Guillermo Chóliz 
  • Facilities Engineering: D3i, Foncasa
  • Construction And Client: Private

La Jota Cultural Center in Zaragoza, Spain by G///bang architectural

Friday, May 10th, 2013

Article source: G///bang architectural 

The task involved the creation of a cultural space for three types of activities: The leisure center for children up to 14 years, the center for cultural activities, and the multipurpose space. The urban space where the cultural center was to be located was a small lot in Plaza Miguel Aso, which according to the urban plan of the city, only allowed construction on the ground floor, with height up to the roof slab level, not exceeding the height of the ground floors of the surrounding buildings.

Image Courtesy © Enric Duch 

  • Architects: G///bang architectural 
  • Project: La Jota Cultural Center
  • Location: Zaragoza, Spain
  • Photography: Enric Duch
  • Project Architect: José Javier Gallardo Ortega 
  • Technical Assistance: INCO Ingenieros 
  • Structural Engineering: Guillermo Chóliz 
  • Facilities Engineering: D3i 
  • Technical Supervision: Gabriel Fraj 
  • Construction Company: Mariano López Navarro

Bilbao City Hall in Bilbao, Spain by IMB Arquitectos

Friday, May 10th, 2013

The new headquarters of Bilbao City Hall in San Agustín intended for municipal technical offices it integrates in a monumental setting , characterized by the presence of neo-baroque palace which houses the Town Council, a building built in 1892by the project of Joaquin Rucoba Architect.

Image courtesy IMB Arquitectos 

  • Architects: IMB Arquitectos 
  • Project: Bilbao City Hall
  • Location: Bilbao, Spain
  • Client: AYUNTAMIENTO DE BILBAO
  • Project Team: Gloria Iriate, Eduardo Mugica, Agustin de la Brena
  • Collaborates: Berndt Nischt, Iker Gandarias, Almudena Fernandez, Leyre de Lecea, Anartz Ormaza, Maite Eizagirre
  • Work Inspection: Iban Gonzalez, Ana Ruiz, Jose Luis Castellanos
  • Structure Consultant: NB 35 SA
  • Structure: Tauxme SA
  • Installations: Ingenieria NIPSA SA
  • Contractor: UTE Exbasa Amenabar
  • Software used: AUTOCAD 2D and 3D, SKETCHUP, CYPE

Danica Pre-Fabricated Houses in Brazil by Arqmarket / PROJ3CT

Friday, May 10th, 2013

Article source: Arqmarket / PROJ3CT

PROJ3CT was commissioned to design new houses (two-bedrooms and three-bedrooms) updating the existing models of Dânica. It was aimed to upgrade the formal and aesthetic structure of the prototypes, while ensuring a strict link with constructor definitions and their own products and technical specifications.

Image Courtesy © RXG3D

  • Architects: Arqmarket / PROJ3CT
  • Project: Danica Pre-Fabricated Houses
  • Location: Brazil
  • Photography: RXG3D
  • Type: Single House Prototypes
  • Client: Danica Corporation
  • Gross Area: 47 Sqm (Two-Bedrooms) , 93 Sqm (Three-Bedrooms)
  • Architecture Team: Joao Pedrosa Rodrigues, Tiago Franca Lopes, Hugo Pihno Santos
  • Engineering: Danica
  • Builder: Danica
  • Date: 2012
  • Status: Completed

(more…)

Montfullà House in Montfullà, Girona, Spain by Hidalgo Hartmann

Friday, May 10th, 2013

Article source: Hidalgo Hartmann

We find ourselves on a horizontal ground, a corner plot raised on two large slopes like a vantage point from which to enjoy superb views towards the agricultural plain that stretches at his feet until reaching Salt and the city of Girona. It is thus an exceptional setting that claims for an intervention that recognizes the attributes of the site and put them in value. We placed a silent, hermetic volume that emerges from the site and adopts the original profile of the hill, like a fortress that visually dominate the landscape. The volume encloses itself from the outside and is protected from the mediocre constructions that surround it by using the broken geometry of two thick walls.

Image Courtesy © Jordi Hidalgo Tané

  • Architects: Hidalgo Hartmann
  • Project: Montfullà House
  • Location: Montfullà, Girona, Spain
  • Photography: Jordi Hidalgo Tané
  • Team: Jordi Hidalgo Tané (architect), Daniela Hartmann (interior)
  • Technical Architect: Rafel Serra Torrent
  • Collaborators: Ana Roque, arquitecto, Rafel Serra Torrent, arquitecto técnico, Julia Fernandez Roldán
  • Area: 340 sqm
  • Year: 2010

(more…)

Aesop Shibuya in Tokyo, Japan by TORAFU ARCHITECTS

Friday, May 10th, 2013

Article source: TORAFU ARCHITECTS

For Australian skin care brand Aesop, we planned the interior and exterior of the new store on Meiji Street in Shibuya. The store is located on the first floor of a three-storey building situated between two taller buildings; the space is long and slender – 2.6m in width, 7.8m in depth and 3.9m in maximum height. We aimed to work with these proportions to provide a welcoming and intimate space for communication with customers.

Image Courtesy © Takumi Ota

  • Architects: TORAFU ARCHITECTS
  • Project: Aesop Shibuya
  • Location: Shibuya, Tokyo, Japan
  • Photography: Takumi Ota
  • Principle use: SHOP
  • Production: Ishimaru
  • Facility design: ENDO-Lighting(Lightings)
  • Total floor area: 22.6m2
  • Design period: 2012.12-2013.03
  • Construction period: 2013.01-2013.03

(more…)

Nakagawa Office Extension in Nara city, Japan by Yasutaka Yoshimura Architects

Friday, May 10th, 2013

Article source: Yasutaka Yoshimura Architects

This project is for an addition to the former premises of a company that we had built a new building for 2 years ago. With almost no changes to the original, the addition is structurally separated, with the washroom, kitchen, entrance and stairs and main circulation of the building now provided by the addition. In order to preserve the amount of parking and stay within the building footprint limitation, the building has a shallow plan of 2x20m allowing for the conversion to be completed within the allowable budget and time frame. This is architecture of the ‘facade’.

Image Courtesy © Yasutaka Yoshimura

  • Architects: Yasutaka Yoshimura Architects
  • Project: Nakagawa Office Extension
  • Location: Nara city, Japan
  • Photography: Yasutaka Yoshimura
  • Principal use: Office
  • Structure: Steel
  • Stories: 2
  • Completion date: Sep/2012
  • Site area: 677.10q.m
  • Building area: 374.34sq.m
  • Total floor area: 698.06sq.m
  • Max. height: 9,346mm
  • Client: Nakagawa Masashichi Shoten
  • Structural engineer: Mitsuda Structural Consultants
  • MEP: Kankyo Engineering
  • General contractor: Shibutani

(more…)

Rio de Moinhos Open Air Theatre in Abrantes, Portugal by Ateliermob

Friday, May 10th, 2013

Article source: Ateliermob

Following an international competition for the banks of the Tagus River in four counties in central Portugal where ateliermob got the first prize, they were asked to design three projects in the municipality of Abrantes.

Image Courtesy © Zoraima de Figueiredo

  • Architects: Ateliermob
  • Project: Rio de Moinhos Open Air Theatre
  • Location: Rio de Moinhos, Abrantes, Portugal
  • Photography: Zoraima de Figueiredo
  • Promoter: Câmara Municipal de Abrantes (city council)
  • Construction: Construforte – Sociedade de construções e Empreitadas, Lda
  • Team: Andreia Salavessa and Tiago Mota Saraiva with Vera João, João Torres, Ana Luísa Cunha, Zofia Józefowicz and Sophia Walk (competition: Carolina Condeço, Nuno Ferreira)
  • Structures: Betar Estudos , José Pedro Venâncio and Maria do Carmo Vieira
  • Lights: João Pedro Osório

(more…)

House Fern in Johannesburg, South Africa by Nico van der Meulen Architects

Friday, May 10th, 2013

Article source: Nico van der Meulen Architects

This residence in a leafy Johannesburg suburb was designed by Nico van der Meulen, founder of Nico van der Meulen Architects in 1986, on a 2000sq.m sub-division and completed in 1987 for his family, but also to use as his studio, as at that time he just started his own practice and decided to work from his home.

Image Courtesy Nico van der Meulen Architects

(more…)

The American Institute of Architects Select the 2013 COTE Top Ten Green Projects

Thursday, May 9th, 2013

Projects showcase excellence in sustainable design principles and reduced energy consumption

The American Institute of Architects (AIA) and its Committee on the Environment (COTE) have selected the top ten examples of sustainable architecture and green design solutions that protect and enhance the environment. The projects will be honored at the AIA 2013 National Convention and Design Exposition in Denver.

The COTE Top Ten Green Projects program, now in its 17th year, is the profession’s best known recognition program for sustainable design excellence. The program celebrates projects that are the result of a thoroughly integrated approach to architecture, natural systems and technology. They make a positive contribution to their communities, improve comfort for building occupants and reduce environmental impacts through strategies such as reuse of existing structures, connection to transit systems, low-impact and regenerative site development, energy and water conservation, use of sustainable or renewable construction materials, and design that improves indoor air quality.

The 2013 COTE Top Ten Green Projects jury includes: Fiona Cousins, PE, Arup; Lance Hosey, AIA, RTKL; Keelan Kaiser, AIA, Judson University; Sheila Kennedy, AIA, Kennedy & Violich Architecture Ltd.; Rod Kruse, FAIA, BNIM Architects and Gail Vittori, Center for Maximum Potential Building Systems.

The descriptions below give a brief summary of the projects. You can learn more about these projects by clicking on the name of the project/firm name. If you are interested in obtaining high resolution images, please contact Matt Tinder at mtinder@aia.org.

A New Norris House by University of Tennessee

At 1008 square foot, this production house is less than half the size of the median house. “Rightsizing” reduced material and operational loads and costs, and shifted funds to quality design and construction, passive strategies and high-efficiency systems. The dormer and skylight are placed so daylight is reflected and diffused. No-VOC paint color is warm white with a punch of red-orange hidden within the swing space to produce a warm glow from reflected light. Low-E glass and translucent blinds provide further control over heat, glare and privacy. All interior rooms are daylit throughout the day. Electric lighting is integrated with cabinetry and includes low-energy LEDs.

A New Norris House by University of Tennessee

 

Charles David Keeling Apartments by KieranTimberlake

The design response was to tune the design to capitalize on the favorable environmental features, while moderating or eliminating the undesirable ones. This led to a building envelope that uses thermal mass to buffer temperature changes, minimizes solar gain, and naturally ventilates. Water scarcity is managed through a comprehensive strategy of conservation and reuse, including on-site waste water recycling. A vegetated roof, an unusual feature in this dry climate, absorbs and evaporates rain that falls on that portion of the building, with overflow directed to the courtyard retention basins.

Charles David Keeling Apartments by KieranTimberlake 

 

Clock Shadow Building by Continuum Architects + Planners 

This project cleans up a brown-field site that was difficult to develop. The continental climate provides large swings in temperature and humidity which necessitated passive strategies such as: southern facing windows with sun screens that maximize insolation of the sun during cooler months and operable windows that let cool fresh air into the building, allowing the users to effectively “turn off” the heating and cooling systems during swing months. To gain the most efficiency from the HVAC systems, the project utilizes a geo-thermal system, drilled directly below the building, which stabilizes the temperature of the conditioned water used to heat and cool the spaces.

Clock Shadow Building by Continuum Architects + Planners

 

Federal Center South Building 1202 by ZGF Architects LLP

Current energy models predict the building to operate at a “net zero capable” Energy Use Intensity (EUI) of 20.3 kBtu/SF/year, performing 40 percent better than ASHRAE 2007. The building will earn an ENERGY STAR Score of 100 and comply with 2030 Challenge goals. The project is one of the first in the region to use structural piles for geothermal heating and cooling, as well as a phase change thermal storage tank. Two new products, chilled sails and open office lighting, were developed and manufactured specifically for this project to help achieve aggressive energy targets. To optimize the use of the available reclaimed timbers, the team designed, tested, and constructed the first wood composite beam system in the U.S.

Federal Center South Building 1202 by ZGF Architects LLP

 

Marin Country Day School by EHDD

Around 95 percent of spaces are daylit and naturally ventilated. Night time operation of the cooling tower and an underground water tank provide active thermal storage, for daytime cooling. The design of the building envelope includes air tightness detailing and the use of fire treated wood stud framing to minimize thermal bridging. To provide an excellent thermal envelope, walls were constructed with 2×8 and 2×10 wood studs (rather than conventional steel studs) to minimize thermal bridging and provide ample insulation. This building is designed to achieve an EUI of 6.74 kbtu/sf/yr including the energy generated by the PV array, and to use less than half as much energy as California’s strict energy code.

Marin Country Day School by EHDD

 

Merritt Crossing Senior Apts by Leddy Maytum Stacy Architects

The roof area has a cool roof surface and is devoted to both a solar water panels and photovoltaic panels. Ground floor spaces benefit from the full height storefront system that similarly provides ample daylight and transparency to the outdoors. These windows are also thermally broken and have high performance glass. The windows are shaded in summer by either exterior sunshades or an overhang from the second floor. With no mechanical air conditioning, cooling is achieved by a low volume ventilation system augmented by ceiling fans in each habitable room. The site has a 94 walkability rating, an 82 transit rating and an 86 bike friendly rating from walkscore.com.

Merritt Crossing Senior Apts by Leddy Maytum Stacy Architects

 

Pearl Brewery/Full Goods Warehouse by Lake Flato Architects

This 67,000 square foot LEED Gold warehouse includes passive solutions including open breezeways, which were carefully oriented to prevailing summer breezes and supplemented with large ceiling fans. Large light monitors oriented to the north provide natural daylight to the breezeways, while the south wall of the cupola is open to allow hot air to escape as it rises. 100% of the rainwater captured from roofs coupled with recycled water, is used to irrigate the landscaping on site, eliminating the need for potable irrigation water. Highly efficient ductless minisplit systems were installed to condition indoor spaces. These systems can serve multiple zones using only one outdoor unit, and allows individual control of the air conditioning in each room.

Pearl BreweryFull Goods Warehouse by Lake Flato Architects

 

San Francisco Public Utilities Commission Headquarters by KMD Architects

The building is designed to achieve LEED Platinum certification and will exceed California’s recently-instituted Title 24 requirements for energy efficiency in new office buildings by 55% according to SFPUC estimates. The building will produce up to 7% of its own power needs from renewable photovoltaic and wind sources; will provide $118 million in energy cost savings over 75 years; and will require 45% less energy to illuminate the interior through daylight-harvesting and advanced lighting design, compared to typical Class A office buildings. The SFPUC consumes 60% less water than similarly sized buildings and is one of the first buildings in the nation with on-site treatment of gray and black water.

San Francisco Public Utilities Commission Headquarters by KMD Architects

 

Swenson Civil Engineering Building by Ross-Barney Architects

As an educational facility whose curriculum directly impacts the natural environment, the building overtly exposes sustainable systems and materials. 73% of the site is devoted to pervious materials and landscaping, reducing site detention requirements. An extensive green roof with native plants covers 22% of the roof, reducing storm water rates and filtering impurities. Storm water is directed from the roof to three scuppers and into above ground cylinders filled with rocks for filtering. Storm water eventually makes its way to a French drain system of underground water storage pipes for retention. The site lighting is minimal, and all fixtures are equipped with full cut-off optics.

Swenson Civil Engineering Building by Ross-Barney Architects

 

Yin Yang House by Brooks + Scarpa Architects

This sound passive design strategy combined with a very tight perimeter building envelope and other active sustainable features such as the 12kw solar system make this home a zero energy consumption home. It produces 100% of its energy needs and since completion, has never received an electric bill. The design maximizes the opportunities of the mild, marine climate with a passive cooling strategy using cross-ventilation and a thermal chimney. A large cantilevered roof overhang shades all the bedrooms from direct sunlight while providing ample natural light and ventilation. The project also has green roofs, its own storm water retention system and retains 95% of roof storm water on site.

Yin Yang House by Brooks-Scarpa Architects

 

About The American Institute of Architects

Founded in 1857, members of the American Institute of Architects consistently work to create more valuable, healthy, secure, and sustainable buildings, neighborhoods, and communities. Through nearly 300 state and local chapters, the AIA advocates for public policies that promote economic vitality and public well being.  Members adhere to a code of ethics and conduct to ensure the highest professional standards. The AIA provides members with tools and resources to assist them in their careers and business as well as engaging civic and government leaders, and the public to find solutions to pressing issues facing our communities, institutions, nation and world. Visit www.aia.org.

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy