Open side-bar Menu

Archive for 2013

Forrec Wins Three Awards of Excellence in Architecture in Perspective 28

Wednesday, May 1st, 2013

Forrec is proud to announce that three members of its team received Awards of Excellence in the 28th annual Architecture in Perspective competition, held by the American Society of Architectural Illustrators, in Oakland California on February 23. The official announcement has just been released.

The winning entries were created by members of three Forrec Studios:

Steve Thorington, Creative Studio: This digital aeria Iillustration of Thanh Xuan Park in Hanoi, Vietnam, shows the three-storey sunken courtyard, whose central pool is connected to the lake on the left, by a cascading watercourse. The bright sunlight and the rich greens, blues and earth tones create a clear sense of the excitement of the scheme and humid subtropical warmth of this thousand-year-old city.

Thorington : Image courtesy Forrec Studios

Jan Jurgensen, Landscape Studio: This self-commissioned ink and pencil crayon drawing gives an enigmatic eye-level impression of what Toronto’s University Avenue might feel like with a central median of birch trees in place of the scattered garden that currently exists.

Jurgensen : Image courtesy Forrec Studios

Danny Drapiza, Architectural Studio: The Power long City Plaza (Xiamen, China) sectional elevation has been delineated and textured using an old-fashioned draughting pen. The appeal of the drawing lies as much in the intricate hand-rendered textures as in the exotic architecture and dramatic landscape that is being portrayed. Many of Forrec’s clients appreciate the ability of pen-and-ink drawings to convey the tactile qualities of a proposed environment.

Drapazia : Image courtesy Forrec Studios

The American Society of Architectural Illustrators (ASAI) is an international non-profit organization dedicated to the advancement and recognition of the art, science and profession of architectural illustration. The Architecture in Perspective competition and exhibition – open to submissions from professional illustrators, architects and designers from around the world – has one major objective: to recognize and disseminate excellence in the art of architectural illustration.

Housing in Den Helder, The Netherlands by Tony Fretton Architects Ltd

Wednesday, May 1st, 2013

Article source: Tony Fretton Architects Ltd 

Located in the northern Dutch town of Den Helder, the project occupies a long site between two canals, the Helderskanaal and Werfkanaal where it looks out onto Den Helder’s fine Napoleonic naval yard. West 8’s masterplan for the scheme reflected the character, scale and diversity of the city fabric along each canal and provided for a range of size and cost of dwellings.

Type D West Elevation,street view looking north next to Helderskanaal : Image Courtesy © Christian Richters

  • Architects: Tony Fretton Architects Ltd 
  • Project: Housing in Den Helder
  • Location: Molenplein, Den Helder, The Netherlands
  • Photography: Christian Richters
  • Client:  Proper-Stok
  • Programme dates: Feb 2008 – June 2008 stages A-D. Start on site Dec 2008
  • Value:  Euro 4.8million approx
  • Site area: 2300 sqn approx (relating to TFA buildings only)
  • Gross internal area (sqm):  3200 sqm approx
  • Design Team:  Geurst & Schulze executive architects
  • Project Architect:  Chris Snow
  • Structural Engineer: Ingenieursbureau Dijkhuis bv
  • Services Engineer: Wolf Dikken adviseurs (building physics)
  • Quantity Surveyor: Tuin Den Helder bv (contractor)
  • Landscape Architect:  West 8 (urban plan)
  • Software used: Vectorworks, Autocad


House in Yoro, Gifu, Japan by Airhouse Design Office

Wednesday, May 1st, 2013

Article source: Airhouse Design Office

One of our client’s major requirements was for a living space where the presence of the family would always be felt. In response, we devised a single-roomed layout without columns that took advantage of the distinctive features of the existing warehouse. A large kitchen was installed to cater to the needs of the food-loving husband-and-wife couple. We then conceived the entire living space by taking the kitchen as a focal point, with a mix of various other activities and functions unfolding around it.

Image Courtesy © Toshiyuki Yano 

  • Architects: Airhouse Design Office
  • Project: House in Yoro
  • Location: Gifu, Japan
  • Photography: Toshiyuki Yano
  • Date of Complication: May 2012
  • Principal Use: Private House
  • Structure: Steel Frame
  • Site area: 1027.34m2
  • Total Floor Area: 131.58m2

Sant Medir School Renovation and Expansion in Barcelona, Spain by Roure / de León arquitectos slp + Jesús Carrasco-Muñoz Prats

Wednesday, May 1st, 2013

Article source: Roure / de León arquitectos slp + Jesús Carrasco-Muñoz Prats

Sant Medir school renovation and expansion, in Barcelona, is situated in a not to much sunny block interior courtyard, surrounded by buildings of six to eleven floors. The actuation seeks to dignify what its existent, unifying it with the new construction, in order to create a unique building, appropriate to the current standards, and always being aware of the difficult proximity of the perimeter buildings.

Image Courtesy © Marc Capilla Llop 

  • Architects: Roure / de León arquitectos slp + Jesús Carrasco-Muñoz Prats
  • Project: Sant Medir School Renovation and Expansion
  • Location: Constitución 15. 08014 Barcelona, Spain
  • Photography: Marc Capilla Llop
  • Client: Fundació Escoles Parroquials / Arquebisbat Barcelona.
  • Team: Santiago de León Molina, Jesús Carrasco-Muñoz, Juan Carlos Roure Nuez, Francesca Monjo, Sandra Tischer, Joao Sobral
  • Quantity Surveyor: Juan Carlos Vilagrasa Miranda.
  • Structural Engineering: SMdU arquitectes.
  • Mechanical Engineering: CEIBE Serveis d´Enginyeria.
  • Construction Company: Construcciones Trade.
  • Year: Start, May 2012 / End, September 2012
  • Area: Renovation, 732 sqm. Expansion, 845 sqm. Outer space, 1.630 sqm.
  • Construction Bugged: 1.500.000 €

Brent Spence Bridge Replacement in Cincinnati, Ohio by Rosales + Partners

Wednesday, May 1st, 2013

Article source: Rosales + Partners

The new Brent Spence Bridge will cross the Ohio River next to downtown Cincinnati, Ohio. The new interstate will accommodate multiple lanes for both I-71 and I-75 and will be vital to long-distance state and national commerce.

Image Courtesy Rosales + Partners

  • Architects: Rosales + Partners
  • Project: Brent Spence Bridge Replacement
  • Location: Cincinnati, Ohio ,USA
  • Type: Cable Supported Bridge
  • Cost: $650 Million (estimated)
  • Completion Date: 2020


4 Dwellings in Vitoria-Gasteiz, Spain by Patxi Cortazar

Wednesday, May 1st, 2013

Article source: Patxi Cortazar

The plot is located at the historic centre of Vitoria-Gasteiz, near to Santa María Cathedral, at the corner of this “Canton” and Txikita Street. The project is made by petition of the homeowners’ association. The original building, and unclassified 19th century building, is demolished because of its state of ruin. The ordinance of new construction defines in an exhaustive way the standards of the new shape, that requires the reduction of its occupation to leave available the continuity of its inside pipe. Thus, the new building is separated from the bowling alley located at the high part of the Cantón of Santa María.

Image Courtesy © César San Millán 

  • Architects: Patxi Cortazar
  • Project: 4 Dwellings in Cantón of Santa María
  • Location: Vitoria-Gasteiz, Spain
  • Photography: César San Millán
  • Date: 2009-2011
  • Architectural Technologist: José Ramón Hurtado Mendoza
  • Developer: Homeowners’ association
  • Building company: Nasipa S.L.
  • Surface: 368,70 m2
  • Software used: Autocad, Archicad and Sketchup.

Bekaert Office Building in Zwevegem, Belgium by BURO II & ARCHI+I + Sileghem & Partners

Tuesday, April 30th, 2013

Article source: BURO II & ARCHI+I + Sileghem & Partners


Bekaert  is a world market and technology leader in steel wire transformation and coatings.The new administrative building is built on a site in Zwevegem, near the Bekaert Technology Center (BTC) site. The architects have opted in favour of a campus model for the building, thus prioritizing the synergy between the new project and the BTC.  The building’s implantation, the design of the surrounding area as well as the architectural approach are all conceived in function of this synergy.

Image Courtesy © Klaas Verdru

  • Architects: BURO II & ARCHI+I + Sileghem & Partners
  • Project: Bekaert Office Building
  • Location: Esserstraat 2, B-8550 Zwevegem, Belgium
  • Photography: Klaas Verdru
  • Client: NV Bekaert SA
  • Team: Ir. arch. Piet Sileghem [project architect], Ir. arch. Michel Van der Beken [project director], Arch. Steven Vanwildemeerch [design architect], Int.arch. Bart Decloedt [interior architect]
  • Status: Specified execution term: start 01/09/2011 – end December 2012, Actual execution term: start 01/09/2011 – end 20/02/2013, Handover date: March 8, 2013
  • Surfaces: Area surface: 7.224,51 m², Land use of the building: 1.200,83 m², Gross floor area: 3.508,30 m²
  • Energy Performance [EPB], E level: E70 – K level: K23


La Luciole in Alençon, France by Moussafir Architectes

Tuesday, April 30th, 2013

Article source: Moussafir Architectes

Situated on the edge of Alençon, in the rural landscape of Lower Normandy, La Luciole – French for «firefly» – resulted from the efforts of its passionate director-«programmateur». Founded in 1994, this concert facility has carved itself a reputation, attracting renowned musicians to its tiny performance hall.

Image Courtesy © Luc Boegly

  • Architects: Moussafir Architectes
  • Project: La Luciole
  • Location: 171 route de Bretagne, 61000 Alençon, France
  • Photography: Luc Boegly
  • Client: Alençon City Council
  • Brief: Extension: reception area, 650 seat auditorium, offices, service spaces.
    Renovation: bar, rehearsal studio, dressing rooms.
  • Budget: 2,653,000 €. ex tax
  • Nsa: 1,274 sq. m.
  • Competition: 2004
  • Built: 2008
  • Team: Jacques Moussafir with Francesca De Marchi, Nicolas Hugoo, Alexis Duquennoy, Guillaume Cournut, Laurent théaux and Albert Ruiz
  • Partner Engineers: A&T (stage designers), Peutz (acoustic designers), Batiserf (structural engineers), Alto (mechanical engineers), René Micout (quantity surveyor).
  • Contractors: Sagir (concrete structure), Renaudat (metal frameworks), Arblade (roofing & siding), Vonthron  (electricity), Gondouin (waterproofing), Ates (partitions and lining), Daupley (exterior woodwork), R2C (metalwork),Polybat (paintwork), AMG Fechoz (stage machinery), Bezannier (wooden stage flooring), Ducré (HVAC and plumbing), Fabripose (interior woodwork), Qualiprofil (suspended ceilings), Assisesportive (seating), Audiotechniques (stage electrics), Azur Scénic (stage fabrics), Thyssen (elevator), Gagneux Décors (flooring).
  • Materials: colourwashed raw concrete; steel structure; veined steel siding by Haironville; multilayered plasterboard lining; polycarbonate panels by Danpalon Everlite; fibracoustic panels in wood fibre and rockwool; aluminium door and window frames (exterior); exposed concrete floor with toughening finish; wooden floor on bearing joist.


4B in Copenhagen, Denmark by Holscher Arkitekter

Tuesday, April 30th, 2013

Article source: Holscher Arkitekter

In the centre of Copenhagen, close to Nyboder, Holscher Arkitekter has designed and constructed a residential project on a very narrow site of seven meters. The structure is unusual in its form, in its detailing and in its relation to the city.

The project 4B consists of a slim structure of glass, a plaster gable and a light cladding of Tombac. From the ground to the fourth floor the building is facing north and south. The structure is extruded from the street to the courtyard taking a cue in height from the tall adjacent red brick house and forming a white plaster wall against the 3 storey neighboring house.

Image Courtesy © Peter Nørby 

  • Architects: Holscher Arkitekter
  • Project: 4B
  • Location: Copenhagen, Denmark
  • Photography: Peter Nørby
  • Name of building: 4B
  • Address: Stokhusgade 4b
  • Builder: Claus Sivager/Nils Holscher
  • Finished: January 2008
  • Floorage: 580 m²
  • Co-workers: Nils Holscher partner, Claus Sivager partner, Mikkel Nordberg partner, Philip Pedersen sagsarkitekt, Maria-Rose Guldbrandsen stud, Thomas Bossel stud.
  • Engineer: Erik K. Jørgensen
  • Landscaper: Holscher Arkitekter as
  • Software used: AutoCAD

Purotu Bach in New Zealand by Studio MWA

Sunday, April 28th, 2013

Article source: Studio MWA

“Beautiful” – Bach (holiday home) in New Zealand’s Marlborough Sounds at Bay of Many Coves . Quite often at the start of the Design process, after we have had a chance to talk to the client and experience the site for the first time, you ask yourself should we do anything to the existing site, or should the beautiful natural environment remain as it is?

Image Courtesy © Ivor Earp – Jones

  • Architects: Studio MWA
  • Project: Purotu Bach
  • Location: Marlborough Sounds – Bay of Many Coves (Miritu Bay), New Zealand
  • Photography: Ivor Earp – Jones
  • Client: Withheld 
  • Type: New holiday home – Bach
  • Size: Total site area 4611 m2, Interior floor area 165 m2, deck – terrace area over 180 m2, covered outdoor area 52 m2 and under bach storage area 125 m2.
  • Author Of The Project: Davor Mikulcic Dipl. Eng. Arch. (Sarajevo) RAIA, ANZIA
  • Structural Engineer: Meyers & Associates Ltd.
  • Project Team: Michael Maddern and Davor Mikulcic
  • Status:  Project completed
  • Software used: ArchiCAD software in combination with Artlantis studio (renderings and animations)


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy