Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for 2013

Hartenaugasse Office Building in Styria, Austria by Ernst Giselbrecht + Partner ZT GmbH

Friday, February 22nd, 2013

Article source: Ernst Giselbrecht + Partner ZT GmbH

For an architect, the task of giving a manor house a new purpose and function is of course a fascinating, yet also complex, challenge. Villas such as Hartenaugasse 6 rank at the very top of the range of desirable residences. Yet the shape of living space today has changed altogether fundamentally in comparison with the ideas prevailing at the time the villas were designed. This accounts for the fact that many of these buildings are put to other uses today.

Image Courtesy Ernst Giselbrecht + Partner ZT GmbH 

  • Architects: Ernst Giselbrecht + Partner ZT GmbH
  • Project: Hartenaugasse Office Building
  • Location: Hartenaugasse, 8010 Graz, Styria, Austria
  • Client: Wegraz GmbH
  • Project team:
    Project manager: DI Martin Mittermayr
    Collaborators: DI Robert Strempfl, Ing. Johannes Eisenberger
  • Technical consultants:
    Structural: Vatter&Partner ZT GmbH, 8200 Gleisdorf
    Mechanical services: TB Hammer GmbH, 8054Graz
    Electrical: TB Klauss GmbH, 8054 Graz
    Construction physics: Dr. Pfeiler ZT GmbH, 8010 Graz
  • Contractors:
    Main contractor: Lederer-Grabner BauGmbH, 8055 Graz
    Facade / Metalwork: Ferroglas GmbH, 4063 Hörsching
    Facade: SFL GmbH, 8152 Stallhofen
    Metalwork: Metallbau Hirt, 8230 Grafendorf
  • Competition:
    Design & documentation: Spring 2003 – Spring 2010
    Start of construction: May 2010
    Completion: April 2011
  • Technical data:
    Net area: ~ 1.275 m² (NF 1.010 m², FF 50 m², VF 215 m²)
    Total floor area: ca. 1.800 m²
    Cubage: ca. 6.100 m³

Nørrebrohallen in Copenhagen, Denmark by AG5

Friday, February 22nd, 2013

Article source: AG5

AG5 won, in an invited competition, the commission to revitalize and extend Nørrebrohallen (previously tram sheds) i Copenhagen. In a close dialogue with the users of the sports facilities the centre expanded its programme to meet the needs of a broader range of guests. The main entrance is now aligned with the adjacent square, Superkilen, and became the centerpiece for the local district with new functions such as café, multifunctional zones and digital displays.

Image Courtesy Søren Nielsen

  • Architects: AG5
  • Project: Nørrebrohallen
  • Location: Nørrebro, Copenhagen, Denmark
  • Status: Completed
  • Client: Copenhagen Council
  • Engineer: Buro Happold
  • Branding: Punktum Design
  • Consultant: Antropologerne.com
  • Budget: 15 mio. kr.
  • Year: 2009 – 2012
  • Software used: Bentley Microstation

G.C. House in Ovar, Portugal by Atelier d’Architecture | Lopes da Costa

Friday, February 22nd, 2013

Article source: Atelier d’Architecture | Lopes da Costa

The arrival at the house is characterised by two exposed concrete walls which surround the building, both hiding and sheltering it. Access is established via a ramp covered by a canopy which extends from the house until the gate, set against an iron pillar. The house is essentially closed to the north and east, opening totally to the south and west in the direction of the sun, benefiting from a privileged relationship with the garden, patios and swimming pool.

Image Courtesy © Manuel Aguiar 

  • Architects: Atelier d’Architecture | Lopes da Costa
  • Project: G.C. House
  • Location: Ovar, Portugal
  • Photography: Manuel Aguiar
  • Architecture: José António Lopes da Costa, Tiago Meireles
  • Collaborators: Rita Gonçalves, Filipe Ribeiro
  • Technical: Structures – Luís Rocha (Engineer)
  • Specialties: Water and Sanitation – Ana Portugal (Engineer), Electrical Equipment and Telecommunications – José Oliveira (Engineer)
  • Project Date: 2001/2003
  • Construction Date: 2003/2005

Paolo’s Restaurant V.I.P. Room in Reston, Virginia by FORMA Design, Inc.

Friday, February 22nd, 2013

Article source: FORMA Design, Inc.

When the client hired FORMA for the addition of a private V.I.P. dining room for Paolo’s Restaurant in Reston, the mandate was to the point – ”I want a sexy room”. The challenge was wrapping a catering kitchen, bar, access to the existing kitchen and seating a maximum number of guests around the new space and making it all work.

Image Courtesy © Goeffrey Hodgdon 

  • Architects: FORMA Design, Inc.
  • Project: Paolo’s Restaurant V.I.P. Room
  • Location: Reston, Virginia, USA
  • Photography: Goeffrey Hodgdon

Tree-Trunk Garden House in Hilversum, The Netherlands by Piet Hein Eek

Thursday, February 21st, 2013

Article source: Piet Hein Eek

It sometimes happens that you are asked to produce something you have actually wanted to do for some time. A customer called and asked if we could build a log shack in his field, one that would be large enough to sit and write inside. I loved the idea from the start. Oddly enough, we’ve recently received quite a few questions about the log shack we produced years ago.

Image Courtesy © Thomas Mayer 

  • Architects: Piet Hein Eek
  • Project: Tree-Trunk Garden House
  • Location: Hilversum, The Netherlands
  • Photography: Thomas Mayer
  • Software used: AutoCAD Lite

Aurinkokivi School Competition in Vantaa, Finland by Architects Rudanko + Kankkunen

Thursday, February 21st, 2013

Article source: Architects Rudanko + Kankkunen 

Architects Rudanko + Kankkunen Ltd. has designed a future school concept for Aurinkokivi area in Vantaa, Finland. The design was awarded in the architectural competition for its inspiring architecture and child-friendly spaces. The City of Vantaa announced the results of Aurinkokivi school design competition on 14.2.2013. Architects Rudanko + Kankkunen was awarded a purchase prize with the entry “Tivoli”.

Image Courtesy Architects Rudanko + Kankkunen 

  • Architects: Architects Rudanko + Kankkunen 
  • Project: Aurinkokivi School Competition
  • Location: Vantaa, Finland
  • Year: 2012-13
  • Use: School, kindergarten and nursery
  • Floor area: 9000 m2
  • Software used: Archicad and Rhino

Sauna at Box in Finnish Archipelago, Finland by Architects Rudanko Kankkunen

Thursday, February 21st, 2013

Article source: Architects Rudanko Kankkunen

In summer 2011, we bathed for the first time in the newly finished sauna of Box. Box is a fishermen’s village located in south-western archipelago of Finland. We are working on the conversion of the former Box village school into a residence, and the first part of the project was to build a sauna into the school’s old storage and toilet building by the seashore.

Image Courtesy Architects Rudanko + Kankkunen 

  • Architects: Architects Rudanko Kankkunen
  • Project: Sauna at Box
  • Location: Box, Finnish Archipelago, Finland
  • Year: 2011
  • Client: private
  • Status: realized
  • Use: sauna, dressing room, storage and terrace
  • Floor area: 56 m2
  • Software used: Archicad and Rhino

23 Local Authority Housing in Paris, France by Avignon-Clouet Architectes

Thursday, February 21st, 2013

Article source: Avignon-Clouet Architectes

There are two buildings situated n°42-48 “Rebière” street. It includes 23 accommodations: G+3 Duplex (7 units) and G+8 (16 units + 1 association premises of 80 m2). These two separate entities surround two other buildings designed by the agency “Atelier Provisoire” from Bordeaux. The buildings are connected through exterior walkways. The selected urban location allows to create one of the only ground floor with garden, on the whole construction project of “Rebière” street.

Image Courtesy © Stéphane Chalmeau 

  • Architects: Avignon-Clouet Architectes
  • Project: 23 Local Authority Housing
  • Location: Paris, France
  • Photography: Stéphane Chalmeau
  • Software used: AutoCAD, Rhino, 3dS Max

Plot 40 House in São Paulo, Brazil by Tacoa Arquitetos

Thursday, February 21st, 2013

Article source: Tacoa Arquitetos

The São Roque residence was designed based on two constraints: it should take full advantage of the southern view of the lot with an average slope of twenty percent, and be a single-floor dwelling. As a site for the house and the immediate yard, a thirty by thirty meter area was leveled to a height of three meters below the highest point of the lot, based on a calculation of equal amounts of excavation and landfill, using retaining walls reinforced with geo-grids.

Image Courtesy Tacoa Arquitetos 

  • Architects: Tacoa Arquitetos
  • Project: Plot 40 House
  • Location: São Roque, São Paulo, Brazil

Book Tower House in Hampstead, London by Platform 5 Architects

Thursday, February 21st, 2013

Article source: Platform 5 Architects

Our brief was to refurbish a typical late Victorian mid-terraced house in Hampstead, London. The original property contained some Arts and Crafts influenced decorative aspects, which the owners were keen to retain and highlight, while introducing contemporary interventions to create fresh, modern living spaces.

Image Courtesy © Alan Williams Photography 

  • Architects: Platform 5 Architects
  • Project: Book Tower House
  • Location: Hampstead, London, UK
  • Photography: Alan Williams Photography
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy