Open side-bar Menu

Archive for 2013

Pearl Harbor Naval Shipyard in Hawaii by Hope’s

Wednesday, November 13th, 2013

Article source: LarsonO’Brien

JAMESTOWN, NY – A historic retrofit project on some of the most hallowed ground in the United States, the Pearl Harbor Naval Shipyard, was recently completed with the installation of 1,700 custom, handcrafted steel windows from Hope’s®.

The design-build project was the work of Naval Facilities Engineering Command (NAVFAC) Hawaii to retrofit the Pearl Harbor Naval Shipyard/Intermediate Maintenance Facility (PHNSY/IMF) Building 155–with the mandate to maintain the structure’s historic window features.

Hope’s, widely regarded for customizing its hot-rolled steel windows to virtually any design vision, went one step further and literally created a new product line for Building 155: the Hope’s ONE55™SERIES Steel Windows.

Image Courtesy © Hope’s

  • Architects: Hope’s
  • Project: Pearl Harbor Naval Shipyard
  • Location: Hawaii , U.S.A

The Media Café at the National Media Museum in Bradford,U.K by SHH Architects

Wednesday, November 13th, 2013

Article source: SHH Architects 

SHH has completed a fast-turnaround transformation of The Media Café at the National Media Museum in Bradford for Levy Restaurants, the sports and leisure division of Compass UK & Ireland, creating a cool, crisp and contemporary refurbished canteen space with playful, integrated film and television references, ranging from classic black-and-white photography to a screen made of aged film canisters and a vintage TV set used to display menus.

Image Courtesy © Gareth Gardner

  • Architects: SHH Architects
  • Project: The Media Café  at the National Media Museum
  • Location: Bradford,U.K
  • Photography: Gareth Gardner
  • Client: Levy Restaurants, The National Media Museum
  • Contractor: Benchmark

JACQUES DE VAUCANSON HIGH SCHOOL in TOURS, France by Colboc Franzen & Associés

Wednesday, November 13th, 2013

Article source: Colboc Franzen & Associés 

The art of dentistry on an occupied site

In the suburbs of Tours, in the late 80s, a large concrete vessel dedicated to teaching was constructed, the Jacques de Vaucanson High School. It affirms an orthogonal composition of geometric shape, relayed by a work of genius on the cuts, displaying an absolute belief in the architecture. But this act of bravery has been overtaken by time. The areas of activity have eroded the surrounding land, low maintenance budgets have prematurely aged it, thermal standards have changed, and the number of students will increase: it must be restructured.

Image Courtesy © Cécile Septet

  • Architects: Colboc Franzen & Associés
  • Location: TOURS, France
  • Photography: Cécile Septet
  • Client: Centre Regional Council
  • Budget: €5,230,000 excluding all tax
  • Net floor: 1,200 m² for building and 1,950 m² for restructuring

Team project management:

  • Architects agent:  Colboc Franzen & Associés (Benjamin Colboc, Manuela Franzen et Arnaud Sachet)
  • Project manager: Floriane Bataillard
  • Mission:  base et exe partial

Klaverweide in De Draai, Heerhugowaard by Marc Prosman Architecten

Wednesday, November 13th, 2013

Article sourceMartien ter Veen

Klaverweide is a housing project for children with mental or physical disabilities. Located in the heart of De Draai, a new district in Heerhugowaard, the small-scale architecture with its bricks and tiles matches the surrounding buildings. The open and accessible atmosphere makes the kids integrate in the neighbourhood.

Image Courtesy © Luuk Kramer

  • Architects: Marc Prosman Architecten
  • Project: Klaverweide
  • Location: De Draai, Heerhugowaard
  • Photography: Luuk Kramer

Miedzyborska 11 in Warsaw’s Praga by Grupa 5 Architekci

Wednesday, November 13th, 2013

Article source: Grupa 5 Architekci 

Recently completed ‘Miedzyborska 11′ housing estate, designed by Grupa 5 Architekci is located in Warsaw’s Praga district and comprises of 154 dwellings of medium and high standard. The main goal set by the designers was to maintain a green character of the place. It was accomplished by splitting development into singular buildings and by raising garage slab above the street level to hide all car circulation areas. „Green podium” hid traffic under the ground and provided an additional open recreation space on top.

Image Courtesy © Grupa 5 Architekci

  • Architects: Grupa 5 Architekci
  • Project: Miedzyborska 11
  • Location: Warsaw’s Praga
  • Client: Raiffeisen Evolution
  • Project: 2009-2010
  • Construction: 2011-2013
  • Usable area: 10 200 m2

Sky SOHO Leasing Showroom in Shanghai, CHINA by GAP Architects

Tuesday, November 12th, 2013

Article source: GAP Architects

This project composes of three distinct elements: the VIP corridor, showroom interior, and interior furniture. The composition of these elements symphonize into a seamless and integral spatial experience, from exterior to interior, from visual to corporeal. The VIP corridor receives guests from the drop-off zone on the ground level providing a covered walkway towards the main building. Elevated to the second level, the showroom situates next to the elevator lobby accelerating the visitors to a realm of unparallel spatial experience.

Image Courtesy © Raymond Lau, Jerry Yin

  • Architects: GAP Architects
  • Project: Sky SOHO Leasing Showroom
  • Location: Shanghai, CHINA
  • Photography: Raymond Lau, Jerry Yin
  • Principal designer’s name: Raymond Lau
  • Design team members: Raymond Lau, Yandong Ren, Jiabao Zhao
  • Project type: Interior, Furniture, Installation
  • Owner, Client of the project: SOHO China
  • Gross floor area: 350 sq.m
  • Year of design: Apr 2013
  • Completion dates: Sept 2013

WALL HOUSE in Near Brussels, Belgium by AND’ROL architecture

Tuesday, November 12th, 2013

Article source: AND’ROL architecture

DESCRIPTION by the architects

The plot’s particularities are on the one hand its perturbing position close to a steep rock slope, and on the other hand its small depth and its unusual longitudinal orientation parallel to the street.

Starting point for the young Belgian architects were traces of a nearby former stronghold. The main design element consists of an enclosing wall with a recessed rising part, to which the modest and sober main house nestles and adapts. A second shallow volume that houses a large number of storage spaces is also located behind the wall.

Image Courtesy © Georg Schmidthals

  • Architects: AND’ROL architecture
  • Project: WALL HOUSE
  • Location: Near Brussels, Belgium
  • Photography: Georg Schmidthals
  • Type: Single Family
  • Client: Private
  • Habitable surface: 138m2
  • Completion: July 2013
  • Energy: low energy standard
  • Flooring: Sleek concrete screed
  • Stairs: beech wood
  • Lighting: Foscarini, Modular, Philips

Single-Family House in Oberlunkhofen, Switzerland by idA

Tuesday, November 12th, 2013

Article source: idA

The new single-family house on Schuetzengasse in Oberlunkhofen, Aargau, Switzerland is composed from two entwined volumes. Open floor plans connect multiple levels.

The higher volume in the back, which contains the main functions, is completed with a base volume up front. It includes secondary functions like the garage and forms at the same time a generous terrace for the house.

Image Courtesy © Markus Bertschi

  • Architects: idA
  • Project: Single-Family House
  • Location: Oberlunkhofen, Switzerland
  • Photography: Markus Bertschi, idA


  • Management: Tobias Werner, Bonstetten
  • Client: private
  • Completion: 2013
  • Area: 270m2

House Lombardo in Vernate, Switzerland by PHILIPP ARCHITEKTEN

Tuesday, November 12th, 2013


High above Lake Lugano, this impressive villa designed by Philipp Architekten – Anna Philipp is set in fantastic surroundings with a stunning view. The clients had already lived in Lugano for many years before they decided to move up onto the mountain. The house consists of four levels which all have to be crossed before reaching the top located residential area. The aim was to gain the best benefit of the unique panoramic view.

Image Courtesy © Udo Geisler

  • Project: House Lombardo
  • Location: Vernate, Switzerland
  • Photography: Udo Geisler
  • Planning period: 6 months before starting construction, then during construction period
  • Construction period: 2010 – 2011


  • Situation: steep slope
  • Size: approx. 1.120 m²

adiaHouse | Low-Cost Internationally Transportable Eco- Kit Homes in Houston, Texas by Adia

Tuesday, November 12th, 2013

Article source: Adia

Affordable, elegant, eco-friendly homes delivered internationally—any size, any style, anywhere in the world.

Lack of affordable housing is a serious problem around the world, and it’s been Adia’s focus for almost a decade now. When our “$12,000 Green Dream Home” (MCDhouse) made international news in 2009, floods of emails came in from across the globe. It seemed to give people hope. It made young people who can barely afford to rent leap at the thought of owning their own home. It made families with children dream of healthy, all natural housing. It delighted the elderly looking for small elegant homes to down-size into in retirement. It perked political interest on multiple continents. An ultra-affordable, eco-friendly house seemed to strike a chord in everyone.

Image Courtesy © Adia

  • Architects: Adia
  • Project: adiaHouse | Low-Cost Internationally Transportable Eco- Kit Homes
  • Location: Houston, Texas,U.S.A
  • Client: Confidential
  • Cost: 30,000 euros per home (approx. $40,000)
  • Software used: Autocad
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy