Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Center School S.Miguel de Nevogilde in Porto, Portugal by Atelier Veloso Architects

 
January 11th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Atelier Veloso Architects

Location and Context
The intervention site is located in a specific urban context. The surrounding area is characterized by distinct structures in terms of volumetry, typology and morphology. To the west, in a lower level, we can find consolidated urban structures with panoramic sea views. The remaining area is composed by two-story single-family homes, built in the twentieth century, featuring outdoor spaces and gardens that border directly with the school precinct.

Image Courtesy © FG+SG

  • Architects: Atelier Veloso Architects
  • Project: Center School S.Miguel de Nevogilde
  • Location: Porto, Portugal
  • Photography: FG+SG 
  • Site: Rua da Escola – Porto, Portugal
  • Client: GOP- EM da Câmara Municipal do Porto
  • Office: AVA – Atelier Veloso Architects (AVA-Architects)
  • Architects: Carlos Jorge Coelho Veloso, Rui Filipe Coelho Veloso
  • Team: Inês Costa
  • Dates planning:
    Project: 2008 / 2010
    Construction: 2010 / 2011
  • Engineers: MBJ – Projectos de Engenharia Planeamento e Arquitectura, Lda, Lusoclima – Soluções de Engenharia, Lda, Vítor Hugo, Sociedade Unipessoal
  • General Contractor: Costeira Empreiteiros – Sociedade de Construções S.A.
  • Constructed surface: 3761,98 sqm
  • Materials: Glass, wood, polycarbonate, vinyl and metallic structure.
  • Software used: AutoCAD 2007

Image Courtesy © FG+SG

The existing school building occupies an area of approximately 5 268.00 m2. On the east side, the terrain is bordered by a street (Rua da Escola), which connects the service and entrance area. Let’s say that the school’s outdoor area, fits and deploys along the plot.

Image Courtesy © FG+SG

Implantation
The spatial and architectural design of the new School Centre took into account not only the limits of the available area, but also the program requirements. It was also taken into consideration the terrain topography, solar orientation, access and links to the surrounding area, the connection between indoor and outdoor areas and lastly, the functional link with the pre-existing building.

Image Courtesy © FG+SG

Program
We sought to formalize and materialize the provided program through an architecture capable of dissolving in its own space, capable of no longer being sensed as a building and seeking to reinforce the identity of the pre-existing building. The expansion consists of a building with a “simple architecture”, hybrid in the way it relates.

Image Courtesy © FG+SG

At first impact, it suggests the idea of a mass that runs through the perimeter of the precinct and seeks to disappear on the terrain. This illusion is accomplished due to a glass coating that allows the reflection of the trees and shrubs that surround the plot boundaries. Intentionally, we sought to mislead the physical presence of its status as a “mass” that fills the ground and upper bodies are a representative part of the new school.

Image Courtesy © FG+SG

The ground floor spaces are organized according to the interior patio and visual links are established between the surrounding area and the boundaries of the school precinct. Additionally, the space orientations proposed value visual perspectives of the outside area and also of the school precinct.

Image Courtesy © FG+SG

The program is organized taking into account the different spaces and their interrelationship, seeking for a functional and temporal sense of the different school areas.

Image Courtesy © FG+SG

Organization
We propose the idealization of a school that features different spaces and environments, formatted according to the different levels of education (pre-school and primary school), whilst still relating both through the existence of common spaces.

Image Courtesy © FG+SG

The organization of teaching facilities is done accordingly to the different indoor and outdoor spaces and how they relate between them.

Image Courtesy © FG+SG

We sought to build a specific scenario for the new school reality, through functional and programmatic organization in the expression of a found language.

Image Courtesy © FG+SG

Image Courtesy © FG+SG

Image Courtesy © FG+SG

Image Courtesy © FG+SG

Image Courtesy Atelier Veloso Architects

Ground floor plan : Image Courtesy Atelier Veloso Architects

First and second floor plan : Image Courtesy Atelier Veloso Architects

Cover plan : Image Courtesy Atelier Veloso Architects

Sections : Image Courtesy Atelier Veloso Architects

Elevations : Image Courtesy Atelier Veloso Architects

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, School

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy