Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Low Energy Bamboo House in Rotselaar, Belgium by AST 77 Architecten

 
January 11th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: AST 77 Architecten

The narrow sloping and afforested site, south faced towards the Beukenlaan, is not that typical Flanders plot. In the past the neighbourhood seems to have been a residential recreation zone, where Belgians used to build their individual summer houses. When asked to build a new spacious residence on this particular site, AST77 was confronted with a bungalow and extension.

Image Courtesy © Steven Massart

  • Architects: AST 77 Architecten
  • Project: Low Energy Bamboo House
  • Location: Beukenlaan, Rotselaar, Belgium
  • Photography: Steven Massart
  • Client: Thijs – Peeters
  • Construction Year: 2010 – 2011 
  • Surface area: 1060 m² 
  • Built area: 118 m² 
  • Living surface: 260 m²
  • Energy level: E 40 
  • Building cost: 
  • Phase: Built
  • Software used: The project is drawn in Vectorworks & Google Sketchup
  • Materials: Timber frame construction
    Walls: bamboo – Bamboe Fencing
    Windows: wooden – Kwadro – 1,0 Wm²K
    Roof: Steel plated – Finn roof
    Heating: Floor heating – Climasolutions
    heat pump: Daikin
  • Name Architect: arch.- ing. Peter Van Impe
  • Name engineer: arch.- ing. Peter Van Impe, ir. arch. Bart Gullentops
  • Name safety coordinator: 2B-Safe
  • Name energy consultant: 2B-Safe
  • Name contractors: Kris Hermans, Bamboe Fencing, Climasolutions, Carl Deckers, Makke dakwerken, Kwadro ramen, Dirk Andries, Fremosia Parket, Toca

Image Courtesy © Steven Massart

Replacing the old buildings the architects made an intelligent use of the existing retaining wall. Rather than following the direction of the street, the house faintly changes the direction of its long front facade in favour of the direction of the perimeter at the back.

Image Courtesy © Steven Massart

Walking on the slightly sloping path along the long front facade towards the entrance, one notices the length and narrowness of the house. The exceptional dwelling is 26.3 m long and only 4.5 m wide and seems to be partly dug into the slope of the terrain, be it that excavations were limited due to the use of the retaining wall. With its roof following the slope of the site, the volume of the house is reduced.

Image Courtesy © Steven Massart

The exterior is clad with ecological bamboo sticks vertically placed in black steel frames. In combination with the surrounding trees mirrored in the glazing, this creates an interesting effect.

Image Courtesy © Steven Massart

The entrance is situated in the underpass where a balcony offers a view towards the garden and forest. At the right side there is a storage. Behind the entrance door the house reveals an entirely open space. From the reception hall one can walk down towards the kitchen and afterwards to the living area and garden level.

Image Courtesy © Steven Massart

Another ‘promenade architecturale’ brings you to some introvert volumes with bedrooms and bathroom. Strategically placed windows in between and in the volumes provide various views on the tree crowns. During winter period sunlight is able to provide passive solar gain through the windows after passing through the trees on the opposite side of the street, while in summer the trees provides a natural sunscreen.

Image Courtesy © Steven Massart

In the near future new trees will be planted in front of the house to replace some trees which did not survive during construction. Not only will they provide a supplementary sunscreen but also an extra buffer towards the street.

Image Courtesy © Steven Massart

The cellar houses the installations for water cleansing and recuperation of rain and offers access to the garden. A heat pump, floor heating, extensive insulation, a ventilation system and its favourable orientation make this house a sustainable and effective low energy house.

Image Courtesy © Steven Massart

Image Courtesy © Steven Massart

Image Courtesy © Steven Massart

Image Courtesy © Steven Massart

Image Courtesy © Steven Massart

Image Courtesy © Steven Massart

Image Courtesy © Steven Massart

Image Courtesy © Steven Massart

Image Courtesy © Steven Massart

Image Courtesy © Steven Massart

Image Courtesy AST 77 Architecten

Image Courtesy AST 77 Architecten

Image Courtesy AST 77 Architecten

Image Courtesy AST 77 Architecten

Image Courtesy AST 77 Architecten

Image Courtesy AST 77 Architecten

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Residential, SketchUp, Vectorworks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy