Open side-bar Menu

Archive for January 11th, 2013

Casa AV Summer House in Mar Azul, Argentina by BAK Architectos

Friday, January 11th, 2013

Article source: BAK Architectos

This work is the result of a process that began in 2004 with the construction of a summer house in the forest of Mar Azul.

It was about intervening in an area of outstanding natural beauty, owner of a wild strong presence that gradually has been domesticated by the proliferation of constructions with a formal search between a bucolic character and picturesqueness which in no way refer to that environment nor to this present.

Image Courtesy Gustavo Sosa Pinilla

  • Architects: BAK Architectos
  • Project: Casa Av Summer House
  • Location: Mar Azul, department of Villa Gesell, Province of Buenos Aires, Argentina
  • Architects: María Victoria Besonías, Luciano Kruk
  • Collaborators: Arq. Nuria Jover, Enzo Vitali
  • Land area: 600 m2
  • Built area 110 m2
  • Construction year: 2011
  • Photos: Gustavo Sosa Pinilla
  • Software used:  Autocad and 3Dstudio


Offices for Consejo Consultivo Castilla León in Zamora, Spain by Alberto Campo Baeza

Friday, January 11th, 2013

Article source: Alberto Campo Baeza

Facing the cathedral and following the outline of the former convent’s kitchen garden, we erect a strong stone wall box open to the sky. Its walls and floors entirely made of stone. The very same stone as the Cathedral. A real Hortus Conclusus. In the corner facing the cathedral, a massive stone measuring 250x150x50 cm, a veritable Cornerstone. And chiselled on that stone:

Image Courtesy © Javier Callejas Sevilla

  • Architects: Alberto Campo Baeza
  • Project: Offices for Consejo Consultivo Castilla León
  • Location: Obispo Manso, 1. Zamora, Spain
  • Photography: Javier Callejas Sevilla
  • Architects: Alberto Campo Baeza, Pablo Fernández Lorenzo, Pablo Redondo Díez, Alfonso González Gaisán,         Francisco Blanco Velasco
  • Client: Junta de Castilla y León. Consejería de Hacienda
  • Timing:
    Competition: 2004
    Project: 2006
    Construction: 2008-2012
  • Area: 12.100 m
  • Architects collaborators: Ignacio Aguirre López, Miguel Ciria Hernández
  • Other collaborators: Alejandro Cervilla García, Emilio Delgado Martos, Petter Palander, Sergio Sánchez Muñoz
  • Structural engineer: Eduardo Díez – IDEEE
  • Mechanical engineer: Úrculo Ingenieros
  • Cuantity surveyor: Juan José Bueno Crespo
  • Glass consultant: José Pablo Calvo Busello
  • Software used: AutoCAD

Affordable Housing For Young Families in Tuscany, Italy By Studiostudio Architettiurbanisti

Friday, January 11th, 2013

Article source: Studiostudio Architettiurbanisti

The design of the settlement layout is based on the recognition of landform. The project re-proposes latent settlement rules, yet consolidated, able to recover the structuring capacity of the layout and its landscape value.

Six buildings of 60 m long are arranged in the lot according to a north-south orientation with slightly changes in direction. A wall of dry stone delimits the project on the west side and marks the boundary between the industrial area and the new residential compound on the edge of the Tavola old village.

Image Courtesy Bruno Pelucca

  • Architects: Studiostudio Architettiurbanisti
  • Project: Affordable Housing For Young Families
  • Location:  Prato, Tuscany, Italy
  • Project Team: Elisa Palazzo, Bruno Pelucca
  • Client: Edilizia Pubblica Pratese
  • Net Floor Area: 3.211 m2
  • Volume: 14.044 m3
  • Completed: 2012
  • Photographer: Bruno Pelucca, Margherita Stacchi, Giovanni Fornaciari


Low Energy Bamboo House in Rotselaar, Belgium by AST 77 Architecten

Friday, January 11th, 2013

Article source: AST 77 Architecten

The narrow sloping and afforested site, south faced towards the Beukenlaan, is not that typical Flanders plot. In the past the neighbourhood seems to have been a residential recreation zone, where Belgians used to build their individual summer houses. When asked to build a new spacious residence on this particular site, AST77 was confronted with a bungalow and extension.

Image Courtesy © Steven Massart

  • Architects: AST 77 Architecten
  • Project: Low Energy Bamboo House
  • Location: Beukenlaan, Rotselaar, Belgium
  • Photography: Steven Massart
  • Client: Thijs – Peeters
  • Construction Year: 2010 – 2011 
  • Surface area: 1060 m² 
  • Built area: 118 m² 
  • Living surface: 260 m²
  • Energy level: E 40 
  • Building cost: 
  • Phase: Built
  • Software used: The project is drawn in VectorWorks & Google Sketchup
  • Materials: Timber frame construction
    Walls: bamboo – Bamboe Fencing
    Windows: wooden – Kwadro – 1,0 Wm²K
    Roof: Steel plated – Finn roof
    Heating: Floor heating – Climasolutions
    heat pump: Daikin
  • Name Architect: arch.- ing. Peter Van Impe
  • Name engineer: arch.- ing. Peter Van Impe, ir. arch. Bart Gullentops
  • Name safety coordinator: 2B-Safe
  • Name energy consultant: 2B-Safe
  • Name contractors: Kris Hermans, Bamboe Fencing, Climasolutions, Carl Deckers, Makke dakwerken, Kwadro ramen, Dirk Andries, Fremosia Parket, Toca


C&E House in Santa Cruz de Tenerife, Spain by Equipo Olivares Architects

Friday, January 11th, 2013

Article source: Equipo Olivares Architects

The house is designed taking into account the following aspects:

Adaptation of the volume to both dividing walls. Regulations allow three floors, so the house is higher than others around. That is why the top floor is setback (allowing the sunlight to come into the house through a fanlight) and we decided the height of the building, adapting it to the house on the left, while the dividing wall on the right is a continuation of the façade to respond to the smaller height of the house on the right.

Image Courtesy Lluís Casals

  • Architects: Equipo Olivares Architects
  • Project: C&E House
  • Location: Santa Cruz De Tenerife, Spain
  • Architect: Javier Pérez-Alcalde Schwartz
  • Project: Single Family CASA C & E
  • Builder: José Floreal Martínez Foreman
  • Developer: Carlos Agulló & Emma Vilaró
  • Cost: 938,35 €/m²


Mineirao Stadium in Belo Horizonte, Brazil

Friday, January 11th, 2013

Article source: WSDG

BELO HORIZONTE, BRAZIL: As soccer enthusiasm continues to sweep the globe, venerable stadiums are undergoing substantial upgrades to keep pace with 21st Century fan expectations.  Renato Cipriano, Partner/GM, Walters-Storyk Design Group/ Brazil, reports the WSDG international team has completed work on the Mineirão Stadium renovation and remains actively involved with a second major stadium renovation project in Belo Horizonte, and a third in Rio de Janeiro.

Image Courtesy WSDG

  • Acoustical consultants: WSDG
  • Architects: GPA&A
  • Project: Mineirao Stadium
  • Location: Belo Horizonte, Brazil
  • Photography: Alberto Andrich
  • Software used: 
    1. Architecture – Autodesk Revit
    2. Acoustics – CATT Acoustics
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy