Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Public Toilets in Lyon, France by Jacky Suchail Architecte

January 13th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Jacky Suchail Architecte

Jacky Suchail Architecte has recently installed eight new public toilets in the Tête d’Or. They are easily visible and conveniently located on the perimeter of the park and at strategic points within it. They are all different, though with a similar basic form in wood and concrete: plinth, superstructure, screen and sun shades.

Image Courtesy Franck Fleury

  • Architects: Jacky Suchail Architecte
  • Project: Public Toilets
  • Location: The Tête d’Or park, Lyon, France
  • Commissioning body: City of Lyon, Green Spaces department
  • Architects: Jacky Suchail Architecte
  • Design office: E2CA
  • Programme: 8 toilet units
  • Cost: €700,000
  • Contractors: Earthworks, shell Dutel – SNL, Weatherproofing, wood, walls Chopin
  • Photography: Franck Fleury
  • Design and texts: Anne Rolland

Image Courtesy Franck Fleury

This is an unusual exercise for an architect, requiring a certain inventiveness and a deft touch in order to achieve integration with the splendid natural setting. Besides significantly modifying the general ambiance, the project treats, in a discreet way, a subject that can be a little sensitive.

Image Courtesy Franck Fleury

Harmonious relations with nature

The idea was to create an architectural configuration that did not compete with nature. There was no desire to use “soft” forms of organic inspiration, or curves like those of the surrounding trees. On the contrary, what was wanted was lines that would embody structure, conceal or reveal, mark out a path or terminate a passage: in sum, occupy space.

Image Courtesy Franck Fleury

The search for orthogonality in the use of horizontality and, by extension, verticality, derives both from formal considerations and the choice of materials. It attains an optimal approach to construction (which is the architect’s first principle), and an environmental stance.

Image Courtesy Franck Fleury

The use of larch planks for the screens and overhangs recalls the architecture of the park’s giraffe house. There is no mimicry here, but the structures are “matched”, with a unitary language that adds a new note to the general tone.

Image Courtesy Franck Fleury

In this natural setting, the edifices are enhanced by kinetic effects. They appear, and are perceived, in movement: that of walking, running, cycling, and the authorised types of motor vehicles. The vertical slats accentuate this feeling, with interplays of the full and the empty, shadow and light, which differ according to the direction of approach.

There is a slightly changing, subliminal rhythm. The screens dissimulate the volumes, while also giving glimpses of trees and vegetation.

Stone and twig, base and horizontals

The design of the toilets was inspired by a number of symbolic images that are significant for the architect: stones and twigs, to begin with, which express the harmonious opposition and compatibility that exist between forms and materials. Then there is the fundamental importance of the base, which expresses rootedness, but also horizontality, as the eternally defining feature and reference of landscape.

These small buildings embody contrasts: heavy / light; concrete / wood. The base and frame are in concrete, the facings and screens in wood. There are two major horizontals: the base and the roof. Between the two, the vertical, regular screens create lines that absorb the volumes.

From a constructive point of view, the materials are complementary. The concrete is moulded and the wood assembled, either in a workshop or in situ. The slats of the facings are arranged in a slightly irregular way. And metal angle plates provide clean edges.

Légende: The installation at Chalet des Gardes has four cubicles (two of which are accessible to people with reduced mobility), a storage facility, two discreet urinals, a bench and a drinking fountain. The range of materials is restricted: besides concrete and wood, there are metal gratings and Corten steel drinking fountains.

Four basic elements, eight units, and adaptability to other sites

With their four common elements, the eight toilets belong to the same family, but they have distinctly different identities that take account of, for example, the locations and means of access. The formula is quite simple. There are either two or four cubicles, two urinals, a drinking fountain and a bench. The installation at the Roseraie is an experimental dry toilet. Pergolas create shaded spaces, propitious to a short pause, and there is full accessibility for people with reduced mobility, along with privacy and ergonomics. There is no visual void that would unnecessarily increase the risk of damage or danger.

Related posts:

Contact Anne Rolland

Tags: ,

Category: Toilet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy