Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Bobigny School Complex in Paris, France by Mikou Design Studio

 
January 18th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Mikou Design Studio

This new building is a remarkable amenity in the city centre, visible by its façades and its roof, a founding element of the project. We designed it to be both welcoming and protective, turned inwards towards inner courtyards to ensure privacy.

Building’s aerial view : Image Courtesy Florian Kleinfenn

  • Architects: Mikou Design Studio
  • Project: Bobigny School Complex
  • Location: Bobigny, Paris, France
  • Program: Pre-school, Primary School, Sports And Recreation Center, Library
  • Client: City of Bobigny
  • Surface: 5 000 m²
  • Date: Completion septembre 2012
  • Photo Credits: Florian Kleinfenn
  • Software used: Autocad LT 2011, Rhinoceros, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator

External facades are composed of natural timber panels and glazed panels on a horizontal grid : Image Courtesy Florian Kleinfenn

A visually remarkable amenity in the city centre

The city centre school in Bobigny is in a strategic urban location, bounded by three large streets and by a pedestrian space on the north. It is in the middle of an urban complex mainly composed of housing, near the city hall. Therefore this new school is a visually remarkable amenity, visible by its façades and its roof, a founding element of the project onto which the openings of the neighbouring dwellings face.We designed this amenity – which is emblematic of the city centre’s renewal – to be a strong architectural landmark in its neighbourhood that is both welcoming and protective, turned inwards towards inner courtyards to ensure the children’s privacy.

Exterior view of the building : Image Courtesy Florian Kleinfenn

The building’s location lent itself to a three-storey mass on the north and east which gradually descends in tiers towards the south to allow maximum sunshine into the school playgrounds.

Facade alternating openings and solid timber panels of different color : Image Courtesy Florian Kleinfenn

Therefore, on the pedestrian street, our scheme presents a two-storey flat-facaded wall-building enlivened by a random series of openings alternating with solid timber panels of different colours. This large mosaic-façade contains the entrance to the nursery and primary schools and the public entrance to the nursery and primary leisure centres, the games library and the common areas.

Inner courtyards, elementary playground : Image Courtesy Florian Kleinfenn

Therefore the scheme’s overall form is a spiral with a three-storey front on the north, designed to base the amenity’s institutional function on the pedestrian passage and the entrance esplanade, with gradual lightening of the built mass from the second upper floor downwards to the ground floor on the east and west, thereby allowing maximum sunlight into the classrooms and the school playgrounds. This configuration allows us to propose a very identifiable building that is both unified and protective, which fits closely into its urban setting and follows the layout of the three streets that enclose it, with variation of the massing that creates a play of transparency and of visual counterpoints on the south and the south-west.

Details of the inner façade; wood and glazed panels : Image Courtesy Florian Kleinfenn

Viewed from above, the building is seen as a succession of planted terraces on the north and east which open up and wrap themselves around the void of the nursery school playground on the ground floor and the primary school playground on a first-floor terrace, protected by a planted screen-fence. For this new facility, we chose a visibly durable material, composed of timber panels of different colours arranged in a random mosaic pattern.

The external façades are composed of natural timber panels which alternate with timber-framed glazed panels on a horizontal grid.

Welcoming and protective landmark, turned inwards towards inner courtyards to ensure the children’s privacy : Image Courtesy Florian Kleinfenn

Inner courtyards, elementary playground : Image Courtesy Florian Kleinfenn

Entrance opened towards the inner courtyard: Image Courtesy Florian Kleinfenn

Zenithal opening : Image Courtesy Florian Kleinfenn

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, Illustrator, Library, Photoshop, Pre-School Campus, Recreational facility, Rhino, School

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy