Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Art Pavilion in Zeewolde, Netherlands by René van Zuuk Architects bv

 
January 22nd, 2013 by Sumit Singhal

Article source: René van Zuuk Architects bv

The ‘art-track Zeewolde’ is a seven kilometer route passing through an open-air exhibition of high-quality sculptural art. This sculpture park flows out into a pond that is surrounded by green slopes. In this pond the art pavilion The Imagination is located.

Image Courtesy © Christian Richters 

  • Architects: René van Zuuk Architects bv
  • Project: Art Pavilion
  • Location: De Verbeelding 25, Zeewolde, Netherlands
  • Photography: Christian Richters
  • Client: Foundation – De Verbeelding – art landscape nature
  • Program: Exhibition space, offices
  • Office: René van Zuuk Architects b.v., Almere  / NL
  • Design: René van Zuuk
  • Structural Engineer: Van de Laar, Eindhoven  / NL
  • Building Contractor: Kingma Bouw, Lelystad / NL
  • Site area: 650 m²
  • Floor area: 350 m²
  • Built-up area: 375 m²
  • Cubage: 1.315m³
  • Start of planning: 1997
  • Start of construction: 2000
  • Completion: 2001
  • Building costs: € 400.000,–

Image Courtesy © Christian Richters

Originally the building was allocated to a spot hidden behind a school and a sports complex. With its final position in the water, at the end of the art-track, the building becomes the organisational nerve centre for events, exhibitions and lectures.
The sculpture Sea Level by the American artist Richard Serra has particularly contributed to the art-track’s reputation. The elongated shape of the pavilion stems from Serra’s long black concrete wall.

Image Courtesy © Christian Richters

The limited budget was the occasion for applying a three-hinged frame to construct the span. These originally cheap structures are often used in barns and therefore well-known in the surrounding agricultural polder-landscape. All the trusses are identical but they are all at a slightly different angle compared to the ground surface. The result is an elegantly twisted roofscape. The same elements that are usually applied for erecting cumbersome storehouses, now make a wavy wrapping.

Image Courtesy © Christian Richters

This subtle rotational algorithm also causes a kind of tectonic fault in the ridge, where the trusses (almost) meet. The arm of one truss is connected to the tip of the other. The shifted roof surfaces subsequently provide indirect daylight incidence. The roof is constructed of a profiled steel roof sheet, cladded with corrugated aluminium on the exterior.

Image Courtesy © Christian Richters

Inside the steel sheets are partly covered with gypsum plasterboard. Both the interior materials are partially perforated to ensure appropriate acoustics. The utilitarian spaces like offices, rest rooms, storage and a little library are slided into the main volume as two autonomous wooden boxes.

Image Courtesy © Christian Richters

On the ground floor level a glass strip is applied as a transparent plinth. This apparently lifts the building of the ground level and contributes to its airy character. The pavilion is located on a narrow peninsula concluded on both sides by a steep slope. The ambient view on the water through the glass plinth evokes a sense of floating.

Image Courtesy © Christian Richters

The ubiquitous reflections of the water on the ceilings enhances the rolling sensation. The huge glazed end wall provides a magnificent view over the pond towards the artists’ work.

Image Courtesy René van Zuuk Architects bv

Image Courtesy René van Zuuk Architects bv

Image Courtesy René van Zuuk Architects bv

Image Courtesy René van Zuuk Architects bv

Image Courtesy René van Zuuk Architects bv

Image Courtesy René van Zuuk Architects bv

Image Courtesy René van Zuuk Architects bv

Image Courtesy René van Zuuk Architects bv

Image Courtesy René van Zuuk Architects bv

Image Courtesy René van Zuuk Architects bv

Image Courtesy René van Zuuk Architects bv

Related posts:

Tags: ,

Categories: Art Center, Exhibition Center, Offices, Pavilion

One Response to “Art Pavilion in Zeewolde, Netherlands by René van Zuuk Architects bv”

  1. Loris Maalouf says:

    Thanks for another magnificent article. Where else may anyone get that kind of information in such an ideal manner of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such information.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy