Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Early Childhood Center in Saint Genis-Pouilly, France by Clermont Architectes

 
January 24th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Clermont Architectes

The Centre de la Petite Enfance (Early Childhood Center) was built on the green and pristine outskirts of Saint Genis-Pouilly, right next to Geneva and the CERN, right at the border between France and Switzerland.

The site is to become a new ensemble of housing and public buildings, which the new tramway project will connect directly Geneva.

Image Courtesy Clermont Architectes

  • Architects: Clermont Architectes
  • Project: Early Childhood Center
  • Location: Saint Genis-Pouilly, France
  • Software used: ArchiCAD

Image Courtesy Clermont Architectes

It is the first passive building to be installed in the Pays de Gex. Its energy consumption was engineered to remain below 30 kWh/m2 a year.

The general shape of the building was dictated by environmental considerations, and elaborated in response to the local natural and urban landscapes.

Image Courtesy Clermont Architectes

Standing right outside the new neighbourhood, west of the new access road, our building marks the transition between the new site and the existing residential area located south.

Following the new road to the east, the Centre de la Petite Enfance is a simple volume, which unites with the Jura in its own linear way.

Image Courtesy Clermont Architectes

On the south side of the building, the shifts allow the building to shadow to the triangular shape of the piece of land.

The three spaces dedicated to children respond to the proportions of the pavilions across.

The building was stretched along the east / west axis, in order to reduce depth on the north / south axis and increase sunlight.

Image Courtesy Clermont Architectes

On the other hand, the north side of the building isn´t opened to the outside, with the service units working as a thermic buffer to insulate the main spaces.

The construction is subject to intense sunrise and sunset. Trellised screens were installed on its east and south sides. The extended roof also protects the building from the most intense lights.

Image Courtesy Clermont Architectes

The building was pinned to the ground in such way to offer the smallest wind resistance. This configuration allows a gentle integration into the site and reduces the importance of the building’s foundations and infrastructures.

Wood was chosen for ecological and economical purposes. As a natural and renewable material, it presents no risk for health and minimizes carbon emissions. The larch that was used for the construction allows a high level of prefabrication and do not require any treatment whether for the facade of the building or its inner structure.

Image Courtesy Clermont Architectes

The wood structure of the north side and patios is combined with concrete, thus guaranteeing an optimal thermal inertia within respect of the seismic requirements.

The wooden structure was filled with whitewash and hemp to create an efficient insulation wall. The airtightness of the building was particularly looked after from the early studies to the building site.

Image Courtesy Clermont Architectes

A large and flat roof covers the whole building, bringing together as a whole the different volumes it is made of.

Several openings were created on the green roof so as to offer skylights and patios.

A narrow shed overlooks the green roof north side of the building. The inclined roof of this shed integrates solar panels and photovoltaic cells, zenithal lighting, and a technical unit made out of zinc. The unit, with its thin silhouette and integration within the architecture, avoids elements sticking out of the green roof.

Image Courtesy Clermont Architectes

Inside the building, the wood structure and the natural light give the space its rythm. The repetition of the structure has permitted the development of precise assembly details, thus participating in defining the interior architecturally.

White painted walls with hints of colors facilitate the integration of toys and furniture for the kids.

The simplicity of volumes and lines and the proportions adapted to the life and vision of the children offer a serene and welcoming setting, intentionally avoiding any “puerile” connotation.

Image Courtesy Clermont Architectes

Image Courtesy Clermont Architectes

Image Courtesy Clermont Architectes

Image Courtesy Clermont Architectes

Image Courtesy Clermont Architectes

Image Courtesy Clermont Architectes

Related posts:

Tags: ,

Categories: ArchiCAD, Care Center, Child Care

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy