ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Student Housing University of Southern Denmark by C.F. Møller Architects

 
January 27th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: C.F. Møller Architects

The design of the new student housing for the University of Southern Denmark in Odense is based on a strong community spirit. The 250 student residences are located in three interconnected 14-storey buildings. This means that the residence has no front or back, but appears attractive from a 360-degree perspective. The building’s distinctive shape will make it easily recognizable on the campus, and clearly advertises its distinct residential content.

Image Courtesy C.F. Møller 

  • Architects: C.F. Møller Architects
  • Project: Student Housing University of Southern Denmark
  • Location: Odense, Denmark

Image Courtesy C.F. Møller

The project constitutes a link between the 1966 linear university campus and the new Cortex Park, a Research and Knowledge Park designed by C.F. Møller in 2009 as a more irregular and dense urban cluster.The university’s clear structure is also an inspiration for the student residence: with its layout centred on common spaces on all floors, the new building reinterprets the existing university’s manageable and human-scaled campus laid out around common environments – a sort of vertical campus.

Image Courtesy C.F. Møller

The site’s terrain slopes gently towards an elongated wetland to the south and the residential building becomes part of the science park structure, with the three towers forming a clear landmark on the development’s eastern end. The three towers are rotated relative to each other, inscribing them in faceted angles of the science park, while the direction of the front plaza uniting the towers refers to the linear modernism of the university campus.

Image Courtesy C.F. Møller

The dorm rooms are located on the outer faces of the three towers, where they all enjoy views of the countryside without overlooking neighbouring rooms, due to the building’s turns and twists. Each room has a private balcony, which both helps make the homes attractive, but also has an environmental function: The shading internal balconies help manage solar gain, contributing to significant savings on cooling energy.

Image Courtesy C.F. Møller

Moving inwards from the private rooms towards the communal kitchen in the centre, areas gradually become more and more collective: A shared living room acts as a social meeting place for the small cluster of seven rooms, which all residences are grouped in, and as a transition to the fully communal spaces.

Image Courtesy C.F. Møller

The kitchens at the centre of each floor are shared by all, and feature generous glazed facades that ensure light and views in three directions. The top floor has spectacular views, and is reserved for common activities such as music, drama, gym or library with roof terraces and green roofs for urban farming.

Image Courtesy C.F. Møller

The surrounding landscape is designed in accordance with principles of sustainable use of resources, where soil balance, precipitation and wildlife habitats are considered in a recreational hierarchy of managed areas and wild nature. A series of precisely defined, square plots at the northern end constitute parking areas and multifunctional garden spaces with features such as tennis courts, seating and urban farming.

Image Courtesy C.F. Møller

They are distributed in proximity of the building, interspersed by wild nature with wetlands, reeds and wild herbs. The garden spaces are linked by a network of paths, which allow the rest of the Science Park and the University to experience the residence’s lush garden.

Sketch : Image Courtesy C.F. Møller

The three towers will be constructed of bespoke, warm-toned greyish bricks, with slightly pronounced joints. The curtain walling will also appear in warm tones, in a mixture of hardwood profiles and tombac panels. The building’s overall energy concept is based on the optimization of passive design parameters such as shape, orientation, adaptation to climatic conditions, daylighting, ceiling heights and structural thermal mass etc.

Sketch : Image Courtesy C.F. Møller

The indoor climate and energy requirements are planned to meet the 2020 Danish low-energy building codes, featuring for example a highly insulated and airtight building envelope, low-energy pre-fab concrete components, use of natural cross-ventilation, and extensive heat recovery from exhaust air, waste water, showers, etc.

Elevation : Image Courtesy C.F. Møller

Elevation : Image Courtesy C.F. Møller

Elevation : Image Courtesy C.F. Møller

Floorplan : Image Courtesy C.F. Møller

Plan 5th floor : Image Courtesy C.F. Møller

Section : Image Courtesy C.F. Møller

Siteplan : Image Courtesy C.F. Møller

Related posts:

Tags: ,

Category: University Building

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Get Connected
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy