Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for January, 2013

PALOMA in Nantes, France by Tetrarc Architectes

Sunday, January 27th, 2013

Article source: Tetrarc Architectes

At the eastern approach to Nîmes, on the Remoulins and Avignon road, between town and country, motorway and suburbs, aerodrome and hills, the new contemporary music venue is going to magnetize the citizens of Nîmes, Marseilles, Avignon, Montpellier and Arles, with its striking architecture, a concentration of manifest energy. First amongst the performances that take place here, it mesmerizes the passer-by with the dynamism of its dramatic forms and immerses the spectator in a sculptural and colourful universe spread out beneath its angular shell.

Image Courtesy Stéphane Chalmeau

  • Architects: Tetrarc Architectes
  • Project: PALOMA
  • Location: Nantes, France
  • Photographer: Stéphane Chalmeau

(more…)

Educational Center in El Chaparral, Spain by Alejandro Muñoz Miranda

Sunday, January 27th, 2013

Article source: Alejandro Muñoz Miranda

The project is designed as a variable section of wall and ceiling that involves compressing and decompressing the space accommodates. The change of section depending of the uses (corridor / access-bathrooms / classroom / porch (outside covered corridor) / garden and outside covered playground), the sun’s movement and the longitudinal slope of the plot are responsible to design interior spaces that open to garden and outside covered playground.

Image Courtesy © Javier Callejas 

  • Architects: Alejandro Muñoz Miranda
  • Project: Educational Center in El Chaparral
  • Location: El Chaparral, Albolote (Granada), Spain
  • Photography: Javier Callejas
  • Work: 2010 (design project 2005, execution project 2008)
  • Collaborators: Gregorio Morenate Navío y Nayra Fernández-Valencia Caballero, Architects, Jesús Muñoz Miranda, Architect (Structure), Patricia Muñoz Arenas, Construction Engineer, Antonio Blas Pérez García, Industrial Engineer
  • Client: Cityhall of Albolote
  • Construction Company: UCOP
  • Total built area: 915 m2
  • Total budget: 617.078,24 €
  • Cost/m2: 674,40€/m2

MO House in Madrid, Spain by FRPO Rodriguez & Oriol ARCHITECTURE LANDSCAPE

Sunday, January 27th, 2013

Article source: FRPO Rodriguez & Oriol ARCHITECTURE LANDSCAPE

Systematic freedom

The MO House project belongs to a family of projects developed in the office beginning in 2005. These projects explore the possibilities of generating architectural complexity out of the combination of simple elements. Throughout this process of projects, conditioned by a large number of program specifications settled by the clients, we have been forced to systematize every design decision in order to simplify the process to its full capacity. The results produced a nice surprise: the combination of a number of extremely simple spaces offered an extremely rich spatial experience.

Image Courtesy © Miguel de Guzmán 

  • Architects: FRPO Rodriguez & Oriol ARCHITECTURE LANDSCAPE
  • Project: MO House
  • Location: Madrid, Spain
  • Photography: FRPO, Miguel de Guzmán
  • Program: Housing
  • Dates: Project 2010
  • Completion September: 2012
  • Surface: 295 m2
  • Architecture: FRPO Rodriguez & Oriol ARCHITECTURE LANDSCAPE, Pablo Oriol, Fernando Rodríguez
  • Collaborators: Pastora Cotero, Inés Olavarrieta, Cornelius Schmitz, Cristina Escuder
  • Contractor: Alter Materia, Grupo Singular
  • Consultants: KLH, Alter Materia, Miguel Nevado

Playmaker/PDV01 in Rome, Italy by DRA&U

Sunday, January 27th, 2013

Article source: DRA&U

INTRODUCTION

The project area is located near Rome in the Castelli Romani Park. Prior to our intervention, in the project area there was an old shed, abandoned for over 15 years  was made of tuff bricks and it had a roof in Eternit. Before starting the construction of the new building was necessary to proceed with the work of land reclamation. In this way we were sure to realized a building in a safe place.

Image Courtesy © Fabio Paperetti 

  • Architects: DRA&U
  • Project: Playmaker/PDV01
  • Location: Marino, Rome, Italy
  • Photography: Fabio Paperetti
  • Client: Playmaker srl
  • Tipology: Office | Showroom
  • Date of completion: 2012
  • Team Project: Giorgio Pini, Simone Luciani, Livia Campana
  • Structural Engineering: Giuseppe Picchi
  • Executive Project: Annapina Di Filippo
  • Geodesic Engineering: Simone Luciani, Yana Ivanova
  • Geodesic Structure: Devoto S.p.a.
  • Lighting Design: Cannata & Partners

(more…)

(((DB))) HOUSE in Nantes, France by Avignon-Clouet Architectes

Sunday, January 27th, 2013

Article source: Avignon-Clouet Architectes

The arrangement of this house is born of the radical choice to place the required swimming pool in the very heart of it. The topic was set as such, with this pure white parallelepiped covered with scales on North face and glass on South face, the outside and in boundaries fantasized by architects are both mastered and still quite unclear.

Image Courtesy Avignon-Clouet Architectes

  • Architects: Avignon-Clouet Architectes
  • Project: (((DB))) HOUSE
  • Location: Sébastien sur Loire (44), Nantes, France
  • Shon: 231m2
  • Completion Date: 2012
  • Budget: 255 554 EUR HT

(more…)

Dante Alighieri High School Expansion in Bucharest, Romania by LTFB Studio

Friday, January 25th, 2013

Article source: LTFB Studio

This intervention must be related to the context: the communist architectural legacy from before 1989 in Romanian cities, the gray suburbs and neighborhoods with standardized blocks , the specific urban landscape of Europe’s former socialist bloc. Due to excessive standardization, many blocks of flats in Bucharest are identical with some of the apartment buildings in places located hundreds of miles away, indifferent to the socio-cultural specificity.

South façade : Image Courtesy LTFB Studio

  • Architects: LTFB Studio
  • Project: Dante Alighieri High School Expansion
  • Location: Bucharest, Romania
  • Architects: Arch. Liviu Fabian, Arch. Lucian luta
  • Project manager: Vcevienna consulting engineers
  • Structure: Ductiltech
  • Installations: Solidinstall
  • Developer: Acm4

(more…)

School of Music and Arts in Bucharest, Romania by LTFB Studio

Friday, January 25th, 2013

Article source: LTFB Studio

A FEW WORDS ABOUT THE SCHOOL

The idea of a school of music and arts in Bucharest came from the need to gather all the teachers and gifted children from the district and from other areas in a single dedicated place in order to study and communicate. Until now, children have studied in improvised places, in old schools that haven’t been built in accordance with the technical needs of these disciplines. The school is not a classical art one, but an institution with extra-curricular activities like music, theatre, dance, drawing, painting, graphics, sculpture, new media and performance of any kind.

Main Façade, From The Street : Image Courtesy LTFB STUDIO

  • Architects: LTFB Studio
  • Project: School of Music and Arts
  • Location: Bucharest, Romania
  • Architects: Arch. Lucian Luta, Arch. Liviu Fabian
  • Project Manager: S.C. VCE Vienna Consulting Engineers
  • Structure: Ductil Tech
  • Installations: Solid Install
  • Acoustics: Radu Pana, Marius Smighelschi
  • Constructor: Cam Construct Engineering

(more…)

Early Childhood Center in Saint Genis-Pouilly, France by Clermont Architectes

Thursday, January 24th, 2013

Article source: Clermont Architectes

The Centre de la Petite Enfance (Early Childhood Center) was built on the green and pristine outskirts of Saint Genis-Pouilly, right next to Geneva and the CERN, right at the border between France and Switzerland.

The site is to become a new ensemble of housing and public buildings, which the new tramway project will connect directly Geneva.

Image Courtesy Clermont Architectes

  • Architects: Clermont Architectes
  • Project: Early Childhood Center
  • Location: Saint Genis-Pouilly, France
  • Software used: ArchiCAD

(more…)

Telegraph Hill Addition in San Francisco, California by Michael Hennessey Architecture

Thursday, January 24th, 2013

Article source: Michael Hennessey Architecture

This project renovates an existing two unit, three story residence that was originally built in 1907 on Telegraph Hill in San Francisco. The challenge of the project was determining the relationship of the fourth story and roof deck addition to the historic structure below. The resulting approach was to provide cement board panels at the addition creating a subtle material shift between new and old. The use of a consistent dark grey color visually unifies the addition with the existing form.

Image Courtesy Michael Hennessey Architecture

(more…)

House N in Gramastetten, Austria by Archinauten / Dworschak+Mühlbachler Architekten

Wednesday, January 23rd, 2013

Article source: Archinauten / Dworschak+Mühlbachler Architekten

The residential family home is located on a hillside that slopes towards the east on the outskirts of the city of linz. The topography of the building site, building regulations, and the location of the plot were defining parameters for the design and conception of the house. The result is a clear structure, which appears monolithic from the outside, but has a complex interior spatial structure.

Image Courtesy Archipicture, Archinauten

  • Architects: Archinauten / Dworschak+Mühlbachler Architekten
  • Project: House N
  • Location: Gramastetten, Upper Austria
  • Project: Residential Building
  • Building Area: 188m²
  • Client: Private
  • Completed: November 2010
  • Photographer: Archipicture, Archinauten

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy