Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

A House of the Artist as a Young Man in Rio de Janeiro, Brazil by Arquitetura da Vila

 
February 7th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Arquitetura da Vila

The project is for the home of a young couple, in a terraced house constructed in the beginning of the 20th century, in Jardim Botanico, Rio de Janeiro, and aims at establishing harmony among the existing set, the interventions made, and the environment, preserving the guidelines of its historical heritage.

facade : Image Courtesy © Fabio Kotinda

  • Architects: Arquitetura da Vila
  • Project: A House of the Artist as a Young Man
  • Location: Rio de Janeiro, Brazil
  • Designers: Felipe Rio Branco + Fernanda Lima
  • Team: Pedro Passos, Joana Simões, Mariana Villas-Bôas, Ana Clara Cordeiro
  • Area: 150m2
  • Year: 2008-2010
  • Engineer: Saporito Engenharia
  • Photographs: Fabio Kotinda

terrace botanic garden : Image Courtesy © Fabio Kotinda

The goal was to fulfill the needs of its future residents. The factory-hand terraced houses form a set of 8 houses with practically the same kind of occupation of the allotment [50%] and dimensions of [4.5m o- façade per 18m -depth]. It is a preserved area by the historical heritage, and definitions draw the guidelines for the project.

view from living room : Image Courtesy © Fabio Kotinda

Firstly, the volumetric analysis and characteristics of the existing set of houses should be maintained, formed by the main façade towards the street [preserving the proportions and existing voids], the roof in ceramic tile, and the internal façade [which can be altered for new interspaces, but preserving the original structure].

patio : Image Courtesy © Fabio Kotinda

Furthermore, the guidelines for occupation of the allotment establish that: if there is forecast of a new floor within the original set, the paving-stone has to follow a minimum distance of the main façade; a non-constructed area corresponding to 20% of the total allotment shall be maintained; and, if there is a new structure, it shall be apart from the original set.

TV room : Image Courtesy © Fabio Kotinda

As of these conditions, it was possible to establish the premises for space distribution, in order to obtain a better relation among all ambiences of the house. This insight becomes clearer through the diagram beside, where darker areas represent horizontal closings [floors] and vertical [walls] of each floor, and lighter areas represent the voids, interconnected by the floors [lower floor, catwalk level and terrace].

kitchen : Image Courtesy © Fabio Kotinda

This reading, which primarily conveys the idea of a division in four linear-shaped almost equal squares, in fact represents a greater integration among ambiences, mainly shown by the voids created. There is a gradual occupation of the spaces, in each floor, where the ground floor bears a bigger area of occupancy, which becomes smaller throughout the other two floors; the idea was that the voids become present without having a physical and limited definition of each space.

Stairs : Image Courtesy © Fabio Kotinda

Spaces are defined by voids, as in the double-height of the living room, going over to the mezzanine, as in the prism of the inner courtyard, which relates to all ambiences, even if non-edified areas; the void space enables the insight that there is, in fact, the occupation of these areas, evidencing their interconnection.

catwalk : Image Courtesy © Fabio Kotinda

This is shown in closings used and in the opening of windows and doors facing voids, as the master bedroom window, opening towards the emptiness of the living room, and the windows and doors to the inner courtyard, dynamically allowing a significant diversity of the relation and occupation of ambiences.

dinner room : Image Courtesy © Fabio Kotinda

This continuity occurs even when there is partial delimitation of ambiences, either by the small difference in levels, as in going from the living room to the pantry, or by the change of materials.

2nd floor view : Image Courtesy © Fabio Kotinda

SPACES AND USES
The first floor houses the social area. As we enter the house, inside the original construction, we see a large room housing the living room and the dining room, connected to the kitchen. The difference of levels, both in floor and ceiling, with a double-height ceiling, and the living room lower and under the mezzanine, delimitates the use of these two ambiences, although preserving the space continuity.

bedroom : Image Courtesy © Fabio Kotinda

In the back of the first floor, there is a new structure thought to fulfill the wishes of the residents – the TV room. Between the two constructions there is an inner courtyard with retractile screen, interconnecting the pavements and the two blocks: the stairs and the catwalk.

2nd floor view : Image Courtesy © Fabio Kotinda

The courtyard stands between the two volumes allowing their integration, enabling a greater diversity of uses for the area. The regard for thermal convenience was also a determining factor to place the courtyard in the middle, thus allowing better airing, besides serving as source of natural light for all ambiences.

3rd floor view : Image Courtesy © Fabio Kotinda

The second floor, with intimate ambiences of the house, shelters the master bedroom, erected in the mezzanine, in the original volume, and the home-office, in the back. Both rooms with floor-to-ceiling doors and windows, facing the courtyard, and the master bedroom also bears a window facing the living-room double-height ceiling.

terrace redentor view : Image Courtesy © Fabio Kotinda

The terrace, in the new construction, houses some elements of infrastructure, being also a great leisure area, enabling the enjoyment of the beautiful surroundings shaped by the Botanical Garden and by Christ the Redeemer.

First Floor Plan : Image Courtesy Arquitetura da Vila

Interiors Elevations : Image Courtesy Arquitetura da Vila

Longitudinal Section : Image Courtesy Arquitetura da Vila

3D Model : Image Courtesy Arquitetura da Vila

diagram : Image Courtesy Arquitetura da Vila

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
Bentley:YII2017 Register Now
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy