Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for February, 2013

Charles Smith Wines Tasting Room & World Headquarters in Walla Walla, Washington by Olson Kundig Architects

Tuesday, February 5th, 2013

Article source: Olson Kundig Architects

Winemaker Charles Smith approached our firm to design a new tasting room and office space that would match his rock and roll style. His approach to wine is captured by his trademark phrase: “It’s just booze – drink it!” The design team, led by Tom Kundig, was inspired by Charles’s in-your-face attitude to create a raw space that highlights the original aesthetics of the building while inserting highly flexible pieces, including a large unit dubbed the Armadillo. The resulting space can transform from an office, tasting room and retail store into a dining and entertainment venue.

Image Courtesy Olson Kundig Architects

  • Architects: Olson Kundig Architects
  • Project: Charles Smith Wines Tasting Room & World Headquarters
  • Location: Walla Walla, Washington
  • Project Team: Tom Kundig, FAIA, design principal; Les Eerkes, AIA, project manager; Chris Gerrick, LEED AP, project architect 
  • Contractor: Schuchart Corporation 
  • Consultants: Spearhead (fabricator); Turner Exhibits (gizmo engineer); KL&A Structural Engineers (structural engineer)
  • Completed: 2011
  • Size: 5,000 SF
  • Software used: Revit and Photoshop

Image Courtesy Olson Kundig Architects

Charles Smith Wines is located in downtown Walla Walla in the former Johnson Auto Electric building, constructed in 1917. The shell of the building—with original brick walls, wood trusses and a concrete floor—received minor structural updates but was otherwise left raw. The team highlighted the automotive history of the building by replacing garage doors with two custom, hand-cranked pivot doors that completely open the space to the street and form an awning for outdoor seating.

Image Courtesy Olson Kundig Architects

The concept of the drive-thru was important in the development of the design. Elements of the design, like the prefabricated Armadillo are “parked” within the space; other elements transform as needed, including floating “rafts” that serve as a seating area/stage, tasting tables that dock together to form a dining table, and a sliding panel that can function as a video screen. Vehicles—including delivery vans or taco trucks for catering—can literally drive through the space.

Image Courtesy Olson Kundig Architects

The Armadillo is a 70 foot long shell, measuring 12 feet high by 20 feet wide. It contains a conference room and workspaces for 14 people, including a semi-enclosed office space for Charles Smith and an enclosed space for accounting. L-shaped steel panels slide along the side and top of the structure, alternately opening it up to views of the tasting room and natural light from above or shutting it down for security and privacy. The panels also serve as a backdrop for Charles Smith Wines’ strong graphics, and are lined with cork in the inside, serving as an impromptu pin-up area. The design team collaborated with fabricators from Spearhead to design the structure as well as the custom furniture within it. Pieces were fabricated offsite and quickly assembled within the building, cutting down on construction time.

Image Courtesy Olson Kundig Architects

Awards Received
2013 AIA National Honor Award for Interior Architecture
2012 AIA Seattle Honor Award
2012 IIDA Northern Pacific Chapter INaward, People’s Choice
2012 Washington Main Street Program Awards, Outstanding Design or Rehabilitation Project Award

Image Courtesy Olson Kundig Architects

Image Courtesy Olson Kundig Architects

Image Courtesy Olson Kundig Architects

Villa Řitka in Czech Republic by Studio pha

Tuesday, February 5th, 2013

Article source: Studio pha

The basic idea is a kind of enclosure of the building in and on itself, and the use of the sloping ground to divide the building into a two-storey main residential part on the upper part of the land and a lower building containing the garages and entrance hall further down the slope. The result is essentially a two-storey house with a flat roof, positioned atop the concrete “retaining wall” of the lower structure. The house’s plan is of “U”-shape, or equally it could be described as a rectangle with an interior atrium open on one side to the surrounding landscape. Inside the atrium is a small pool, which ensures for this space pleasant cooling, reinforced by the system of louvered blinds against the sun.

Image Courtesy Filip Šlapal

  • Architects: Studio pha
  • Project: Villa Řitka
  • Location: Řitka, Czech Republic
  • Realization: 2011
  • Area: 490 m2
  • Author: Jan Šesták, Marek Deyl
  • Cooperation: Filip Tomášek , Gabriela Fišarová, Eva Bukovská, Tomáš Trojan
  • Statics: Hana Gattermayerová
  • Photo: Filip Šlapal
  • Software used: Autodesk AutoCAD, Autodesk 3ds Max, Adobe Photoshop

Image Courtesy Filip Šlapal

(more…)

Twin Courtyard house in Chandigarh, India by Charged Voids

Tuesday, February 5th, 2013

Article source: Charged Voids

BRIEF
To design a house for a family of ten people spanning three generations.

CONCEPT
The house is an attempt to blur the boundaries between exterior and the interior of an urban house. The concept of the house is an illustration of a metamorphosis of eastern spatial interiors and western aesthetics. It was designed for two brothers, on two separate levels yet connected without exposing oneself to the harsh weather conditions.

Image Courtesy Aman Aggarwal ,Purnesh Dev Nikhanj

  • Architects: Charged Voids / ar. Aman Aggarwal 
  • Project: Twin Courtyard House 
  • Location: Chandigarh, India
  • Use: Residential
  • Site Area: 420 sq m
  • Building Area: 500 sq m
  • Gross Floor Area: 504 sq m
  • Building Coverage Ratio: 50 %
  • Gross Floor Ratio: 120%
  • Building Scale: Ground + 2 Stories above ground

 

Image Courtesy Aman Aggarwal ,Purnesh Dev Nikhanj

WHITE CANVAS ON A GREEN ROOF by Martine Brisson

Sunday, February 3rd, 2013

Article source: Martine Brisson

Martine Brisson designed the landscaping of the roof terrace of the former residence and studio of painter Betty Goodwin, for which she has just won one of the GRANDS PRIX DU DESIGN 2012 in the “Terrace” category. Always keeping in mind a feeling of warmth, functionality, and simplicity, Brisson created an outdoor environment that is coherent yet open, with different functional zones (kitchen, living area, bathroom, garden, etc.) that fit together as naturally as the rooms in an interior space.

Image Courtesy Marc Cramer

Bahrain House in Hamala by MORIQ

Sunday, February 3rd, 2013

Article source: MORIQ

In an altitude of deliberate self appraisal, the house  situated in the north western part of Bahrain in an  area called Hamala shoots up from its entry point at western side and forms almost an iconic structure of twin  slopes , recognizable from  far away . The western side protects it from the extreme sun in summer.An extension on the north eastern side houses a few bedrooms+deck .The landscape is well integrated with the  various changing levels of the inside, designed on split levels where nothing is very far away, and every level opening  into its landscaped area and part of the house is dugged in to escape the summer heat and part of the house sits a top the ground with lots of glass to enjoy  the winter .The service areas are arranged in the centre of the house and all the living areas and bedrooms are in the peripheral areas to make maximum usage of light, ventilation views,etc.

Image Courtesy MORIQ

  • Architects:  MORIQ
  • Project: Bahrain House
  • Location: Hamala, Bahrain (more…)

Lordelo Pharmacy in Vila Real, Portugal by JOSÉ CARLOS CRUZ – ARQUITECTO

Sunday, February 3rd, 2013

Article source: JOSÉ CARLOS CRUZ – ARQUITECTO

The Pharmacy is located in Vila Real, in the centre north of Portugal and is part of a peripheral zone of the city where the environment does not have a consolidated and uniform image. In the absence of external references, it was chosen to create a building with an abstract and neutral character, reinforced by the absence of openings. With oval shape footprint, the two floors are fully aluminum coated corrugated and perforated. The only direct opening to the outside is the main entrance that gives access to the sales area. By changing the interior light and the symbol of pharmacy, the building gains dynamic, allowing the image variation from day to night. The store not only sells medicines but also has its own laboratory for compounding pharmacy.

Image Courtesy FG+SG

  • Architect: JOSÉ CARLOS CRUZ – ARQUITECTO
  • Project:Lordelo Pharmacy
  • Location: VILA REAL, PORTUGAL
  • Area: 522 m2
  • Design time: November 2010
  • Construction time: October 2012
  • Interior Design: JOSÉ CARLOS CRUZ – ARQUITECTO
  • Civil engineer: NORVIA
  • Mechanics Engineer:GET_Raul Bessa
  • Photography: FG+SG – Fotografia de arquitectura (www.fernandoguerra.com)
  • Software used: AutoCAD
    (more…)

Archaeological space in Daroca, Spain by sergio sebastián_architect

Sunday, February 3rd, 2013

Article source: sergio sebastián_architect

The ground of the historical villa of Daroca folds and lifts to show the richness of its past to the public!

The surface layer rises like a great cover revealing its core from the street, the valuable archaeological remains which have appeared under it. The building is generated from the urban fabric, as a new public space which covers and protects the history of this city and the representative character of the regional institution founded above this former place.

Image Courtesy Gabriel López

  • Architects: sergio sebastián_architect
  • Project: Archaeological space in Daroca
  • Location: Daroca, Spain
  • YEAR:   2007 (COMPETITION)- 2012
  • SITE:  Hospital St. / Maestro Mingote St. Daroca. Spain
  • AREA:  350 M2
  • PROMOVE:  Comarca Campo de Daroca, Ministerio de Cultura
  • COLLABORATORS  :  Fernando Muñoz, architect in project
  • Miriam Tambo, structure assistant in project, and co-direction in construction Jesús Molinos, technical architect
  • María Jesús Velázquez, technical architect Pablo Sebastián, technical architect José Delgado -Fidias Trade, archaeologists
  • BUILDER:   Fase I: Construcciones Miguel Gay sl                        Fase II : Renueva Pleamares sl
  • SUPPLIERS:   Concrete structure: Eter S.Coop sl
    Prefab slabs: Cocalsa
    Metalworker: Ángel Pardos
    Interior pavements of resine: Lotum
    Interior pavements of recycled glass: Crismon
    Exterior pavement: Pérez Anadón
    Electricity: Manuel Chavarrías, Antonio Castillo
    Lighting: Ilumisa, Antares, Daisalux, Modular Lighting System
  • FOTOGRAPHS:   Gabriel López-  www.fotoespacios.com (more…)

O Dos Vasconcelos – Hotel Habita in Nuevo Leon, Mexico by Landa Arquitectos

Sunday, February 3rd, 2013

Article source: Landa Arquitectos

O Dos Vasconcelos is a mixed-use complex organized around a central, open-air public space with a circular plan. The parking area, the apartments and commercial spaces, and the hotel volume are all visible from the entrance level. The relation between the underground and the aboveground spaces, and the concentration of different functions in carefully crafted pieces, lends the complex a mechanical character –appropriate for a predominantly industrial city– which reminiscent of the early work of James Stirling.

Image Courtesy Javier Orozco

  • Architects: Landa Arquitectos
  • Project: O Dos Vasconcelos – Hotel Habita
  • Location: San Pedro Garza Garcia, Nuevo Leon, Mexico
  • Formal Name Of Building: O Dos Vasconcelos / Hotel Habita Monterrey
  • Architect Design: Arq. Agustin landa vertiz
  • Completion Date (Month And Year): October 2008
  • Project Team: Roberto Garcia, Rolando Martinez, Cecilia Dominguez, Edna Garza, Enrique Yañez, Claudia Carreno, Jorge Corcuera
  • Photographers: Javier Orozco, Rodrigo Ramos, Undine Pröhl
  • Square Meters: 40,000 m2 of Mixed-Use Complex. The part of the hotel corresponds 1,800m2
  • Client: Grupo Habita
  • Software used: AutoCAD

(more…)

Prato Lofts in Tuscany, Italy by mdu architetti

Sunday, February 3rd, 2013

Article source: mdu architetti

The Prato Lofts, designed by the italian architecture studio mdu architetti, is an investigation on the deep and complex relationships between the public space of the city and the intimacy of the private space of living. The Prato Lofts interpret the theme, generating quite inner spaces for the everyday life related to themselves and to the mutations of the sky, that are concealed from the urban chaos by a silent concrete wall.

Image Courtesy Pietro Savorelli

  • Architects: mdu architetti (Valerio Barberis, Alessandro Corradini, Cristiano Cosi, Marcello Marchesini)
  • Project: Prato Lofts
  • Location: Tuscany , Italy
  • Program: transformation of an old warehouse in 5 lofts
  • Client: CDM immobiliare
  • Collaborators: Nicola Becagli, Michele Fiesoli
  • Structural engineer: Venturi & Motta
  • Mechanical and electrical engineer: Venturi & Motta
  • Site construction supervision: Marcello Marchesini
  • Building cost: € 750.000
  • Dimentions : Roofed area: 360 sqm
                                     Gross area: 703 sqm
                                     Volume: 2.113 cubic meters
  • Materials: pigmented concrete
  • Schedule: Design: 2004 – 2005
                             Ground breaking: 2006
                             Completion: 2008
  • Photographer: Pietro Savorelli, mdu architetti
  • General contractor: Bassi Danilo & c. – Prato
  • Software used: Autocad LT for the project and construction documents

(more…)

SCHOOL IN TARRAGONA by Batlle and Roig architects

Saturday, February 2nd, 2013

Article source: Batlle and Roig architects

Nowadays designing an education facility, either a school o a high school, means working with a series of preset and regulated parameters by the administrations commissioning the project. These parameters go from the qualification and quantification of the program, to the election of the structural and construction methods to erect the building. This design constraint favors undoubtedly the speed of the design process and the construction of the building, and has become over time a typological system that delves into the concept of generic architecture, that has seems so appreciable at the moment due to economical reasons.

Image Courtesy BATLLE I ROIG ARQUITECTES

  • Architects:  Batlle and Roig architects
  • Project: SCHOOL IN TARRAGONA
  • Location: TARRAGONA
  • Authors: Enric Batlle, Joan Roig, Iván Sánchez, architects
  • Collaborators: Albert Gil, Oriol Vañó, Carla Cadavid, Matteo Lencioni, architects
  • Location: Tarragona
  • Developer: GISA
  • Construction Company: TAU-ICESA
  • Project date: 2009
  • Surface: 3.555 m²
  • Budget: 3.274.700 € (more…)
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy