Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

VALLECAS 47 in Madrid, Spain by Estudio UNTERCIO

 
March 1st, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Estudio UNTERCIO

We tried to imagine, all of us together, a dwelling in which we would like to live. Bright and open to meet with friends some of us said, intimate and in semidarkness, the laziest ones replied. A dwelling with a multiple personality. One that would be able to react to the changing seasons. One that would open itself to two different environments; on one side, a street belonging to a new urban development, but close to the urban life of Vallecas Village, and on the other side, a bounded and safe courtyard.

Image Courtesy © Pedro Pegenaute 

  • Architects: Estudio UNTERCIO
  • Project: VALLECAS 47 ( social housing)
  • Location: Ensanche de Vallecas, Madrid, Spain
  • Photography: Pedro Pegenaute
  • Client: EMVS (Empresa Municipal de la Vivienda de Madrid)
  • Program: 46 apartments, 20 m2retail and commercial espace, 47 underground parking places
  • Site Area: 1400m2
  • Architect: Miguel Herráiz Gómez, Mauro Iván Bravo Hernández, Marina del Mármol Peces, Daniel Bergman Vázquez, Michael Becker
  • Building Engineer: Alfonso Sáenz García
  • Contractor: Structure FERCABER, Building envelope DRAGADOS
  • Another Technicians Involved:
    Building facilities: SP arquitectura e ingeniería.
    Structures engineering: Mecanismo diseño y cálculo de estructuras S.L.
    Telecommunication engineering: Ramón Francia Castillo, Ingeniero de Telecomunicaciones.

Image Courtesy © Pedro Pegenaute

  • Project Time Frame:
    2006 – First prize open competition.
    2006 – Start design.
    2007 – Start construction.
    2012 – Project completion.
  • Planning Constraints: Physical Spatial
    Traditional urban block with communal space in the courtyard
  • Construction:
    Concrete basement. From foundations up to ground floor: concrete slab on column grid at 5m.
    Steel framework. First to fifth floor. Composite slab on Steel pillars and beams.
  • Materials:
    Facades –  Baumit EPS Heat Insulating System. External wall insulation system. Facade plates made from hard polystyrene foam act as heat insulating layer applied over a brick wall. Weather- resistant, vapour permeable finishing coal is added
    Glazed surface areas - Technal GTI sliding balcony doors(aluminium profiles) in living rooms.
  • Building Cost: 4.080.144, 88 €

Image Courtesy © Pedro Pegenaute 

As a result, we designed a cross-ventilated dwelling divided in two very different areas; one a static collection of spaces, devoted to private and intimate functions, and another dynamic one, devoted to social life. This last space, where family and close social life takes place, is able to transform itself into an open terrace by opening two big sliding windows that leave no mullion in the corner.

Image Courtesy © Pedro Pegenaute

This architectural solution allows the inhabitants of the always too small social dwellings, to enjoy at the same time a large terrace in summer and a spacious living-room in winter. Another big bet of the project was to enhance communal life taking great care of the common spaces and interconnecting them visually in order to multiply encounters between dwellers.

Image Courtesy © Pedro Pegenaute

The usually closed-in stairs and dark entries from the elevators to the dwellings, have been opened and are day-lit. The stairs cantilever into the courtyard facing South and provide a nice spot to chat with a neighbour or to wave hello as they walk into their own private area. The courtyard is the center of communal life of the building.

Image Courtesy © Pedro Pegenaute

It offers a safe playground for children and a long bending bench strategically placed facing the busiest area on the ground floor. We want people to meet and develop informal social relations which are not taking place so easily in car friendly buildings and neighbourhoods.

Image Courtesy © Pedro Pegenaute

From the urban point of view, the block is broken into several slices which have been split in order to multiply the free corners. This strategy multiplies the facades and blurs the massive image which the urban plan had envisioned for this plot. In this way, the volumetric composition of the building is adapted to the small and broken image of the old “Villa de Vallecas” located on the opposite side of the street, while its height and width match the neighboring constructions in the new urban development.

Image Courtesy © Pedro Pegenaute 

Image Courtesy © Pedro Pegenaute

Image Courtesy © Pedro Pegenaute

Image Courtesy © Pedro Pegenaute

Image Courtesy © Pedro Pegenaute

Image Courtesy © Pedro Pegenaute

Image Courtesy © Pedro Pegenaute

Image Courtesy Estudio UNTERCIO

Image Courtesy Estudio UNTERCIO

Image Courtesy Estudio UNTERCIO

Image Courtesy Estudio UNTERCIO

Related posts:

Tags: ,

Categories: Building, House, Social Centre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy