Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Van Beuningenplein in Amsterdam, The Netherlands by Concrete

 
March 5th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Concrete

Van Beuningen square is located at the van Hallstraat, West district of Amsterdam. Building an underground two-layer parking facility gives cause for the redesign of the entire square. Based on the initial ideas of the West district of Amsterdam and Dijk&Co Landscape Architects, after a small closed competition, Concrete was asked to design the pavilions positioned on the square.

Image Courtesy © Ewout Huibers 

  • Architects: Concrete
  • Project: Van Beuningenplein
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Ewout Huibers
  • Client: West district of Amsterdam (formerly know as westerpark)
  • Design Team: Rob Wagemans, Erikjan Vermeulen, Bram De Maat
  • Constructional Engineering: Infra Consult + Engineering
  • Contractor: Balast Nedam Infra Noordwest, Balast Nedam Bouw
  • Design Square: District West, Concrete, Ontwerp En Ingenieursburo Carve, Van Dijk & Co, Landschaps Architecten
  • Start design: April 2007
  • Construction completion: March 2011

Image Courtesy © Ewout Huibers

Looking at the bigger picture, Concrete introduced the concept to create a living room for the neighbourhood on the square, integrating the pavilions. The rectangular space is divided into zones. Each zone or room is adapted to specific functions and age groups. The rooms either are sunken into the ground or elevated.

Image Courtesy © Ewout Huibers

Three zones are framed by steel beams, elevated 4 meters above ground level and connected to a pavilion. These beam frames create intimacy and shape room-type spaces on the square. Wooden pergola beams right-angled to the steel beams contribute to the space perception.

Image Courtesy © Ewout Huibers

The first room is the entrance zone. Below the steel framework, the entrance is marked as well as the car entrance for the parking garage. The connection pavilion includes a teen-centre called ‘the garage’, a place for teenagers meet and organize activities. A hangout and ‘panna’ soccer field are situated on the roof.

Image Courtesy © Ewout Huibers

The next room contains playing fields and skate spots. The living room is next to this, again a framed zone with picnic tables and a stage. The stage offers the possibility to give performances and install a movie screen. The stage additionally contains two snug sunken sitting areas and some trees. This framed room is connected to a pavilion containing the teahouse and accommodations for the square-supervisor. The roof is accessible from the teahouse and serves as a terrace.

Image Courtesy © Ewout Huibers

In the final zone, the frame is connected to a smaller pavilion, to provide an additional passenger entrance for the parking garage. This framed room is furnished by design agency Carve. A blue wavy landscape filled with playing facilities, a sandbox and climbing trees. Swings hang from the wooden pergola beams and the steel frame contains a rain curtain.

Image Courtesy © Ewout Huibers

The steel frames are accommodated with coloured LED lighting, which light up the rooms when the evening falls. The colours are programmed a year in advance and react to seasons and specifics days. For example, the square colours red on Valentinesday and orange on Queensday.

Image Courtesy © Ewout Huibers

MATERIALS

The square is furnished with red clinkers, big stone tree- and green planters, deep blue painted asphalt and rubber for the playing fields and playground. Almost all excising trees are preserved and supplemented with new plants and bushes. The pavilions are built with large glass facades, covered in steel mesh.

Image Courtesy © Ewout Huibers

The glass makes the pavilion transparent and the mesh protects against the sun and bouncing balls. Where the green touches the pavilions, ivy will cover the facades in time. Large pivot doors (3,6 meters high) will open the teen-centre and teahouse, when the weather allows it.

Image Courtesy © Ewout Huibers

Image Courtesy © Ewout Huibers

Image Courtesy © Ewout Huibers

Image Courtesy © Ewout Huibers

Image Courtesy © Ewout Huibers

Image Courtesy © Ewout Huibers

Image Courtesy © Ewout Huibers

Image Courtesy Concrete

Related posts:

Contact Concrete

Tags: ,

Category: Landscape

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy