Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Le Temps Machine in Joue-Les-tours, France by Moussafir Architects

March 8th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Moussafir Architects

A Southwest suburb of the city of Tours, Joué-le-Tours was upgraded to the status of a town in the 1950s. It was at this point that, together with the town hall and social housing, Joué-le-Tours got its MJC (the Youth and Culture Centre). An initiative of the country’s first Minister of Cultural Affairs, Gaullist and intellectual André Malraux, the MJCs were an important institution in France.

Image Courtesy © Luc Boegly 

  • Architects: Moussafir Architects
  • Project: Le Temps Machine / The Time Machine
  • Location: Joue-Les-tours, France
  • Photography: Luc Boegly, Hervé Abbadie, Jérôme Ricolleau, imagedemarc, Benoit Faure, Fred Beaubeau
  • Team: Jacques Moussafir with Nicolas Hugoo, Alexis Duquennoy, Narumi Kang, Sofie Reynaert, Jérôme Hervé and Virginie Prié
  • Client: Tour(s) PLUS
  • Competition: 2005
  • Built: 2011
  • Budget: 5,300,000 € ex tax
  • NSA: 1,753 sqm
  • Contractors: DV Construction (general contractor), AMG Féchoz (stage machinery), Bideau (stage electrics), VTI (wooden stage flooring), Edmond Petit (stage fabrics)
  • Materials:  colourwashed raw concrete; solvent- & plastics-free FPO roofing membrane by Sika Sarnafil; glazed stainless steel; Fibracoustic panels of wood fibre and rockwool; door/window frames in aluminium (exterior), steel and wood (interior)
  • Software used: AutoCAD

Image Courtesy © Hervé Abbadie

A few years ago it became evident that the building no longer met contemporary standards and requirements. The competition – won by Moussafir Architects – called for the renovation and expansion of the existing venue. The new facility had to include three principal components: a concert space for a standing audience of 650 (the Grand Hall); a 150-seat cabaret-style space for smaller performances (the Club), and a resource centre.

Image Courtesy © Hervé Abbadie

The task to restructure a bulky, opaque, inward-looking building that failed to interact with the surrounding public space required careful consideration. The architects took it as an opportunity to pay homage to the old MJC. They maintained the patio and some significant fragments of the existing structure, including that of the concert hall – an identity-shaping element of the original building. Highly prominent on the facade, this prow-like form once contained the audience seating; today it covers the smaller space of the Club, while the Grand Hall is placed behind it, and rehearsal rooms are tucked below the Grand Hall.

Image Courtesy © Hervé Abbadie


“Performance halls are often closed, blind volumes, so every time we design a concert venue, we try to open it towards the surrounding context,” says Jacques Moussafir. The Time Machine is not an exception: having moved the larger hall to the back of the building, the architects placed the cabaret/bar in front of the street, right behind the fully glazed frontage. Later on, changes to the initial program demanded boosting the Club’s capacity from 85 to 105 decibels, which meant stronger acoustic insulation and the need to close it off from the adjacent residential area. However, two thirds of the street-level facade remain transparent.

Image Courtesy © Jérôme Ricolleau


To improve contextual integration, the project is divided into two distinctive parts that function in different registers. The resolutely horizontal, 2,5-metres high concrete and glass base houses a fluid and open interior space; deep projecting eaves offer shade and protection and create a sense of hospitality. By contrast, the roof reveals three opaque, powerfully articulated volumes: the main programs – two performance spaces and the resource centre – are represented by three-dimensional silhouettes that seem to burst through their flat pedestal.

Image Courtesy © Hervé Abbadie

This extravagance responds to yet another objective pursued by the architects: to emphasize the festive dimension of the facility by making a unique architectural statement. “The contradictory image we were aiming at is one of a unique yet familiar object that is challenging and yet invites appropriation: a sculptural design that refers to nothing that already exists, but which users can easily engage with, both in functional and symbolic terms,” comments the architect.

Image Courtesy © Hervé Abbadie


True to his taste for paradox, in the Time Machine Jacques Moussafir inverts conventional exterior/interior characteristics. The building appears hard on the inside and soft on the outside. The materials chosen for the interior are raw concrete, glass, and stainless steel. The red-and-black color scheme of the performance halls is juxtaposed to the total whiteness of the sculptural roof, entirely covered with an FPO membrane.

Image Courtesy © Jérôme Ricolleau

To enhance the “soft feel,” the architects have fixed the membrane in a manner that resembles buttoned upholstery – which proved the best way to deal with the material that was neither supple nor rigid enough for simply stretching it over a three-dimensional surface. The result is a complex but unified volumetry of the roof where the same material is used on both horizontal and vertical surfaces. From a practical point of view, the use of concrete for the inner spaces helps reduce the need for artificial cooling – the key necessity for a concert hall – due to the thermal inertia of 35 cm-thick concrete walls.

Image Courtesy © Jérôme Ricolleau

Image Courtesy © Hervé Abbadie

Image Courtesy © Hervé Abbadie

Image Courtesy © imagedemarc

Old MJC Building : Image Courtesy Moussafir Architectes

old Structure & Maintained fragments : Image Courtesy Moussafir Architectes

Plan : Image Courtesy Moussafir Architectes

Lower Ground Floor : Image Courtesy Moussafir Architectes

Frist Floor : Image Courtesy Moussafir Architectes

Section : Image Courtesy Moussafir Architectes

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, Social Centre, Town Hall

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy