Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Hue Apartments in Victoria, Australia by Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects

 
March 10th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects

Hueis a 5 storey apartment building that sits within a post industrial streetscape inLord Street,Richmond. The site is bound on 3 sides by large 2-4 storey brick warehouse buildings whilst across the road are the rear yards of residential properties. The brief was for a multilevel apartment building that maximised yield on the site. Our design strategy was to imagine the site as a landscaped island within its austere industrial surrounds.

Image Courtesy © John Gollings 

  • Architects: Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects
  • Project: Hue Apartments
  • Location: Lord Street, Richmond, Victoria, Australia
  • Photography: John Gollings
  • Project Team: Graham Burrows,Tim Jackson, Jon Clements, Anthony Chan,Michael Stelluto,Veryan Curnow, Nick James, Huan Trinh
  • Project Type: Multi-Residential Development
  • Project Size: Site: 1471 sq/m, Footprint: 884 sq/m
  • Construction Cost: Confidential
  • Builder: Liquid Lines
  • Structural: Wood & Grieve Engineers
  • Quantity Surveyor: WT Partnership
  • Landscape Architect: Sinatra Murphy Art & Landscape
  • Software used: Microstation

Image Courtesy © John Gollings

The building could then sit as a singular, sculptural object within this landscape. Growing creepers on screens built on perimeter fences would also ensure that a garden aspect could be created for units within the development. Slightly rotating the building on the site amplifies the relationship of the object to the landscape and its surrounds, as well as creating opportunities for early morning or late afternoon sun access – particularly to south facing apartments.

Image Courtesy © John Gollings

Programmatically we have attempted to create a hybrid building that contained a variety of accommodation types that could attract a diverse community of inhabitants. Two storey townhouses with large northern courtyards occupy lower levels, one and two bedroom apartments sit above them and two level penthouse apartments with roof terraces complete the sectional assembly. This arrangement is cost effective in that it has maximised yield and minimised the extent of common area corridors to only 2 levels.  It has also maximized northern orientation – with 25 of the 29 apartments within the development having primary northern aspect.

Image Courtesy © John Gollings

The building is divided into a series of 5.4 metre wide bays that are derived from the two storey terrace house party walls at lower levels. Upper level north and south facades are either timber or glass louvre infill bays between the party walls. The louvres offer opportunities to control noise and ventilation, as well as allowing balcony spaces to be sealed as sunrooms within winter months, effectively increasing liveable spaces within the apartments.

Image Courtesy © John Gollings

Lower level townhouses run the full width of the building and enjoy opportunities for passive cross flow ventilation as do the upper level penthouse living spaces. The eastern and western facades are sheer 4 story walls that bookend the building. They are articulated by a series of circular windows of varying diameters that break the mass of the wall plane down in an engaging and abstract manner. The façade becomes an enigmatic presence within the street. The dark stained cedar cladding serves to amplify the textural and experiential qualities of the building as well distinguish the development from others in the marketplace.

Image Courtesy © John Gollings

The building also offers a public space to the street in the form of its landscaped forecourt area. Here various circular concrete planters are scattered on an artificial turf ground plane, the planters appearing as if they could have just fallen out of the façade. As the vegetation in front of and around the site grows and develops, so too will the timber weather and gently fade, reinforcing and consolidating the building’s presence and within its evolving context.

Image Courtesy © John Gollings

Image Courtesy © John Gollings

Image Courtesy © John Gollings

Image Courtesy © John Gollings

Image Courtesy © John Gollings

Image Courtesy © John Gollings

Image Courtesy © John Gollings

Image Courtesy © John Gollings

Related posts:

Tags: ,

Categories: Apartments, House, Microstation, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy