Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

JP House in Cuenca, Spain by MYCC Office Architecture

 
March 10th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: MYCC Office Architecture

In most developed countries´ small villages it is very difficult to find craftsmen who work in the traditional way. Somehow, a manner of making products can be given up for loss. The romantic idea of a really traditional construction method is just too naïve. What is usually built are just cheap copies of rural houses that usually does not have an origin in that specific place, but in some ideal villages from Lord of the Rings or Joan of Arc films. Everything out of this becomes either too expensive or simply impossible.

Image Courtesy © FG+SG 

  • Architects: MYCC Office Architecture
  • Project: JP House
  • Location: Tragacete, Cuenca, Spain
  • Photography: FG+SG, Fernando Guerra Sergio Guerra
  • Architects in charge: Carmina Casajuana, Beatriz G. Casares, Marcos Gonzalez
  • Team: Raquel del Rio, Pablo Urbano, Miguel Angel Hellin
  • Quantity surveyor: Raul Olivares
  • Constructor: Ageco Scotmans Spain
  • Area: 144m2
  • Year: 2012

Image Courtesy © FG+SG

The area where this house finds itself has been very rich on wicker and had a quite prosperous industry. Now, when driving through it, a huge amount of plants grow wildly and nobody cares about harvest it. No more wicker chairs or basket are made. The idea of a house made out of wicker could be a good homage to an already past industry that probably will never come back. Anyway again, it would be too romantic, rather abstract and unbelievable expensive. So, another building method should be introduced in order to achieve an interesting result both for clients and architects.

Image Courtesy © FG+SG

This commission started with one mail and a rather brief visit to the office of a person who wanted a second home in a remote village. The reason of choosing a prefab process was that the house he wanted could not be built by local traditional constructors. His desire was something different from the traditional houses that can be found in the area and, above all, a reliable process. Nevertheless, the house should of course fit in such a traditional compact urbanism of the small town.

Image Courtesy © FG+SG

The first sketches already show a compact simple volume and a scale to fit the surroundings. And also there is a kind of contemporary action for a house which will be used just weekends and holidays by an urban family. The site is on an upper part of the village, very well oriented to the south and some views over the houses to the east. Big enough for the one hundred and forty four square meters to be build, and even some free space for a terrace and relaxed outdoor living.

Image Courtesy © FG+SG

In order to achieve a singular space, a different interior use and a distinct image, only one single movement was made. The leaving needs more cubic meters and it grows up over dining table. So, the upper floor modifies also its volume and a room becomes a meeting point for the teenagers who will occupy the upstairs space. The outside image also gets modified and the main façade gives the volume a distinctive but quite quiet, non aggressive view.

Image Courtesy © FG+SG

Just eight modules of eighteen square meters (six times three) and a small piece for the high part were needed. It follows a modest diagram and every module has its own function. The ground floor holds a master bedroom and a bathroom, the functional module of stairs, facilities and laundry, and a living+dining+kitchen room. Upstairs, are found two bedrooms at ends, again the functional module of stairs and bathroom, and the elevated room with no clearly-defined use.

Image Courtesy © FG+SG

The image of the house is completed by large square holes, all facing south and east. The material used for cladding the structure is a larch rain screen façade. In order to reinforce the holiday open concept of the living, two sliding doors of the same material are built, as they will be always open to the outdoor terrace, made of wood polymer composites.

Image Courtesy © FG+SG

Image Courtesy © FG+SG

Image Courtesy © FG+SG

Image Courtesy © FG+SG

Image Courtesy © FG+SG

Image Courtesy © FG+SG

Image Courtesy © FG+SG

Image Courtesy MYCC Office Architecture

Image Courtesy MYCC Office Architecture

Image Courtesy MYCC Office Architecture

Image Courtesy MYCC Office Architecture

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy