Open side-bar Menu

Archive for March, 2013

Vertebrae Staircase by Andrew Lee McConnell

Saturday, March 16th, 2013

Article source: Andrew Lee McConnell

Inspired by the spine of a whale, the Vertebrae Staircase is not simply mimicry of organic form but an exploration in shaping structure. Much of the design work went into refining the single component, or vertebra, that mate with each other creating a unified spine running from floor plate to floor plate. These interlocking vertebrae create a rigid and self-supporting structure.

Image Courtesy Andrew Lee McConnell

  • Architects: Andrew Lee McConnell
  • Project: Vertebrae Staircase
  • Software used: The modelling was done in Rhinoceros 3D using the T-Splines plugin


Nebula Portable Arts Space in Dingley, Australia by Andrew Maynard Architects

Saturday, March 16th, 2013

Article source: Andrew Maynard Architects

An old school room in outer-suburban Dingley was the studio of the Art Day South artists. 12 artists, each with an intellectual disability, and 4 art mentors were producing wonderful art in banal surroundings, isolated from other art groups and organisations. For artists like Howard Arkaley and Jeffrey Smart the suburbs are their muse; for the Art Day South artists their singular suburban spot isolated and marginalised them. Like so many people with disabilities the Art Day South artists were relegated to the fringe of our culture.

Image courtesy Andrew Maynard Architects 

  • Architects: Andrew Maynard Architects
  • Project: Nebula Portable Arts Space
  • Location: Dingley, Australia
  • Photography: Jorge de araujo & Nic Granleese
  • Builder: Michael Whytlaw
  • Engineer: Advanced Design Innovations
  • Date of construction completed: March 2012
  • Gross Floor Area: 14.8m2 – closed, 62.4m2 – open
  • External Cladding: Alucobond panels
  • Internal lining, floor & ceiling: Paulownia
  • Internal finish: Linseed oil
  • Roof: Aluminium
  • Fabric: Rice Graphics
  • Signage: Rice Graphics

Algarrobos House in Puembo, Ecuador by José María Sáez + Daniel Moreno Flores

Saturday, March 16th, 2013

Article source: José María Sáez + Daniel Moreno Flores

The project received the National Award for Architectural Design in the XVIII Pan-American Architecture Biennale of Quito in 2012 .Eight identical steel members, 18 meters long, placed along the x y z axis, confine the space for the house and at the same time open it as they project in different directions. They are abstract beams that are oriented looking for their relationship with the surroundings.

Image Courtesy © Raed Gindeya Muñoz

  • Architects: José María Sáez + Daniel Moreno Flores
  • Project: Algarrobos House
  • Location: Ecuador, Puembo, Calle del Bagazo, Lote G3
  • Photography: José María Sáez, Daniel Moreno Flores, Sebastian Crespo y Raed Gindeya Muñoz
  • Quito, 2010-2011
  • Project: 2009
  • Collaborators: Margarida Marques, Estefanía Jácome, Santiago Vaca, Claudia Ponce, Estefanía Luna, Adrián Beltrán, Joe Jivaja, Dennise Paredes, Valentina Benalcazar, Amaya Navarrete
  • Client: Paulina Romo and Boris Aguirre
  • Engineering: Ing Cesar Izurieta
  • Builder: Luis Guamán
  • Material Aspect: steel, concrete, wood, glass
  • Status: Complete 2010 – 2011
  • Total Budget: 290.000  644/m2
  • Surface: Interior 350 m2 , Exterior 200 m2
  • Software used: AutoCAD


Starhill Gallery in Kuala Lumpur, Malaysia by Spark Architects

Saturday, March 16th, 2013

Article source: Spark Architects

Starhill Gallery is perhaps Kuala Lumpur’s most iconic shopping mall, featuring an extraordinary array of luxury shops and fine dining restaurants. Spark’s design proposal dealt with the reinvention of the existing façade of Starhill Gallery facing Bukit Bintang. This reinvention of Starhill Gallery is designed by Stephen Pimbley, founding director of Spark and the architect behind Singapore’s hugely popular Clarke Quay.

Image Courtesy © Lin Ho

  • Architects: Spark Architects
  • Project: Starhill Gallery
  • Location: Kuala Lumpur, Malaysia
  • Photography: Lin Ho
  • Principal Architect: Stephan Pimbley
  • Project Architect: Michael Gibert
  • Team: Darmaganda, Kim-Lee Tan, Sevena Lee, Wenhui Lim
  • Local Architect: A.Mariadass Architect
  • Lightning Designer: Snfor Sdn Bhd
  • Structural Consultant: RFR Shanghai
  • Main Contractor: Syarikat Pembenaan Yeoh Tiong Lay Sdn Bhd (SPYTL)
  • M&E: Syarikat Pembenaan Yeoh Tiong Lay Sdn Bhd (SPYTL)
  • Building Area: 2,000sqm
  • Design Period: April 2009 to August 2010
  • Construction Period: September 2010 to July 2011

House of Bank and Roof in Yamaguchi, Japan by Masao Yahagi Architects

Saturday, March 16th, 2013

Article source: Masao Yahagi Architects

The site is located in a new residential area on northeast side of Kanmon straits. Clients are born in this area. The family has moved by job transfer frequently, but they bought this land before their retirement and decided to build a house. There is a park on south side of the site, so it gets stable sunlight and broad expanse to the park. On the other hand, they requested privacy because there is much traffic from the park and the street. In addition, the family wanted to enjoy view to KanmonBridge from and a fireworks festival at Kanmon straits the house those are local symbol.

view from south side : Image Courtesy © Koichi Torimura 

  • Architects: Masao Yahagi Architects
  • Project: House of Bank and Roof
  • Location: Shimonoseki, Yamaguchi, Japan
  • Photography: Koichi Torimura
  • Year: 2009
  • Site area: 200.74m2
  • Building area: 93.80m2
  • First floor area: 83.80m2
  • Second Floor area: 41.31m2
  • Architectural volume: 125.11m2
  • Materials: Wooden construction
  • Collaborators: Toyotaka Noguchi
  • Software used: Vectorworks and Illustrator and Photoshop

Neil Barrett ‘Shop in Shop’ in Seoul, Korea and Hong Kong, China by Zaha Hadid Architects & Neil Barrett

Saturday, March 16th, 2013

Article source: Zaha Hadid Architects

A display landscape
The ‘Shop in Shop’ concept for Neil Barrett is based on a singular, cohesive project that is divided into sixteen separate pieces. Specific pieces have then been selected and installed into each of the four Neil Barrett ‘Shop in Shop’s in Seoul, and also into the Hong Kong shop; creating a unique display landscape within each store. Each separate element acts a as piece in a puzzle of the original ensemble, ensuring each shop maintains a relationship to the defined whole and with the other Neil Barrett Shop in Shop locations.

Image Courtesy © Virgile Simon Bertrand 

  • Architects: Zaha Hadid Architects & Neil Barrett
  • Project: Neil Barrett ‘Shop in Shop’
  • Location: Seoul, Korea and Hong Kong, China
  • Photography: Virgile Simon Bertrand
  • Design: Zaha Hadid & Patrik Schumacher
  • Project Architect: Claudia Wulf & Elke Presser
  • Concept Development: Claudia Wulf, Elke Presser & Torsten Broeder
  • Fabrication: Evergrow
  • Surface Material: PU Foam with glass fi bre, resin coating

Changsha Meixihu International Culture & Art Centre in China by Zaha Hadid Architects

Saturday, March 16th, 2013

Article source: Zaha Hadid Architects

The International Culture & Arts Centre embodies a unique variety of civic nodes and spaces: A Grand Theatre, a Contemporary Art Museum, a Multipurpose Hall and supporting facilities. The central plaza is generated by the relative position of these separate buildings and offers a strong urban experience whereby the flow of pedestrian visitors that come from all sides of the site intersect and meet. In parallel it also stretches outwards to the neighboring streets with unfettered and phenomenal views across Meixi lake with access towards Festival Island.

Image courtesy Zaha Hadid Architects 

  • Architects: Zaha Hadid Architects
  • Project: Changsha Meixihu International Culture & Art Centre
  • Location: Changsha, China
  • Design: Zaha Hadid, Patrik Schumacher
  • Project Director: Woody Yao, Simon Yu
  • Project Team: Zhenjiang Guo, Charles Kwan, Jinqi Huang, Neil Sansom, Pravin Ghosh, Thomas Jensen, Justin Kelly, Wandy Mulia, Uli Schifferdecker, Adrian Aguirre Herrera, Aurora Santana, Koren Sin, Johanna Huang, Yifan Zhang, Collin Spelts, Fei Liang, Adam Fingrut, Yitzhak Samun
  • Schematic Design: Zhenjiang Guo, Charles Kwan , Jinqi Huang
  • Museum Design: Tariq Khayyat, Kutbuddin Nadiadi, Diego Rossel, Gerry Cruz, Matteo Melioli, Xiaosheng Li, Yuxi Fu, Thomas Jensen, Matthew Johnson, Justin Kelly, Drew Merkle

CitizenM Hotel in Glasgow, Scotland by Concrete Architectural Associates

Saturday, March 16th, 2013

Article source: Concrete Architectural Associates

CitizenM is a new Dutch hotel group that opened their first two hotels at Schiphol Airport and in Amsterdam City in 2008 and 2009. CitizenM Glasgow will be the third hotel to open, and offers mobile citizens of the world affordable luxury in the heart of the city. The concept of the hotel is to cut out all hidden costs and remove all unnecessary items, in order to provide its guests a luxury feel for a budget price. The hotel exists of 198 rooms of 14 sq. m, all prefabricated produced in a factory and easy to transport.

Image Courtesy © Richard Powers 

  • Architects: Concrete Architectural Associates
  • Project: CitizenM Hotel Glasgow
  • Location: Glasgow, Scotland, UK
  • Photography: Richard Powers
  • Client: CitizenM
  • Concept, architecture and interior: Concrete Architectural Associates
  • Project team: Rob Wagemans, Erikjan Vermeulen, Jeroen Vester, Sander Vredeveld, Matthijs Hombergen, Menno Baas
  • Graphic design: KesselsKramer
  • Artworks facade: Alex Dordoy
  • Artwork gate Hopestreet: Concrete
  • Advisors:
    Execution architect: Keppie Design Glasgow
    Structural engineer: WSP Glasgow, Gifford London
    M+E engineer: WSP Glasgow
    Project management and Employers agent : Arcadis UK Glasgow
    Room engineering and modular contractor: CitizenM, Corus Living Solutions

The Exhibition Hall in Kuwait City, Kuwait by OMA

Saturday, March 16th, 2013

Article source: OMA

In the last decades, the increasing presence of brands within department stores has eroded the store’s capacity to define its own identity. Department stores have become characterless landlords of a chaotic rabble of brands, cancelling each other out through their constant declarations of uniqueness. The Exhibition Hall, a new development within Kuwait City’s 360Mall, tries to create a new paradigm that will redefine the relation between department stores and brands by letting them participate in an explicit cultural concept.

Image courtesy OMA

  • Architects: OMA
  • Project: Renovation of part of the 360 Mall to house the new concept department store The Exhibition Hall
  • Location: Kuwait City, Kuwait
  • Photography: Frans Parthesius
  • Status: Schematic Design
  • Clients: Tamdeen Group
  • Program: Luxury brands boutiques; multi-brands open spaces; temporary exhibitions and events; food and beverage
  • Project area: Approximately 9,400m2
  • Partners in charge: Iyad Alsaka and Rem Koolhaas
  • Project architect: Alessandro De Santis
  • Team (Concept Design): Marek Benada, Yong Cui, Jing Chen, Daniel Dobson, Emile Estourgie, Paul Feeney, Maria Finders, Bruno Gondo, Dongwoo Kim, Guangrong Liu, Constantinos Louca, Maya Rafih, Jad Semaan, Joe Wu
  • Team (Schematic Design): Yong Cui, Kaveh Dabiri, Daniel Dobson, Eric Lee, Maya Rafih, Jane Redmond, Jad Semaan
  • Renderings: Robota
  • Local Architect, MEP, Cost Management, Landscape: SSH International
  • Structural Engineering: SSH International / Al Farooqui

A Bioclimatic House in the Gulf of Morbihan, France by Patrice Bideau Architecte

Saturday, March 16th, 2013

Article source: Patrice Bideau Architecte

The project to expand a 1970s house recently Acquired Began in July 2010 and was completed in the autumn of 2012. In buying this house in BADEN, the owners wanted to adapt to a new life in the Morbihan by converting an existing dwelling into home energy efficient year using ecological building materials.Close to the sea and ideal base for sailing year, the house was Originally Intended to be a holiday home.

Image Courtesy © Armel Istin 

  • Architects: Patrice Bideau Architecte
  • Project: A Bioclimatic House in the Gulf of Morbihan
  • Location: Brittany, France
  • Photography: Armel Istin
  • Software used: Vectorworks
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy