Open side-bar Menu

Archive for March, 2013

51 Logements à Viry-Châtillon in France by MARGOT-DUCLOT architectes associés

Friday, March 15th, 2013

Article source: MARGOT-DUCLOT architectes associés


The project finds its place in a band, potentially flooded, between the Seine and the railroad, shores and hillsides. These are occupied by “bourgeoises” mansions, theirs gardens and parks. The riversides shows a mix of  homes, modest or opulent – self-built huts, old houses, speculative operations–industrial plants or deposits expiring or abandoned.

Image Courtesy © Jean-Michel Landecy 

  • Architects: MARGOT-DUCLOT architectes associés
  • Project: 51 Logements A Viry-Châtillon
  • Location: Paris,France
  • Photography: Jean-Michel Landecy
  • Software used: Autocad and Sketchup (but mostly a pen and our own hands)

Bundesschulzentrum St. Veit/Glan in Austria by Spado Architects

Friday, March 15th, 2013

Article source: Spado Architects

Built in the 1980s the school complex in St.Veit/Glan houses the “Bundesrealgymnasium” and the “HLW” with around 1100 students. With additions and reorganization arrangements the existing building is upgraded to the latest technological standards. In the existing structures the classrooms where re-organized, the fire safety and escape routes where improved and the whole building is barrier free accessible.

Image Courtesy © Kurt Kuball 

  • Architects: Spado Architects
  • Project: Bundesschulzentrum St. Veit/Glan
  • Location: Sankt Veit an der Glan, Austria
  • Photography: Kurt Kuball
  • Client: Gemeinde St. Veit/Glan
  • Planning: Spado Architects & halm.kaschnig.wührer architekten
  • Project manager:
    Hannes Schienegger, Spado Architects
    Rainer Wührer, Peter Kaschnig, halm.kaschnig.wührer architekten
  • Assistance: Lukas Kucher, Spado Architects
  • Structural Consultant: Oberressl & Kantz
  • Site area: 22.986m²
  • Floor area:
    Neubau/new construction: 1.450m²
    Sanierung/renovation: 8.095m²
  • Built-up area: Neubau/new construction: 1.150m²
  • Start of planning: Februar 2009
  • Start of construction: Juni 2011
  • Completion: September 2012

De Karel Doorman in Rotterdam, The Netherlands by Ibelings van Tilburg Architecten

Friday, March 15th, 2013

Article source: De Karel Doorman

De Karel Doorman consists of the renovation of a shopping building: Ter Meulen and an added residential building. Restoration and new-build The new residential building is up to 70 metres in height and includes 114 apartments. It is built on top of the Ter
Meulen building in Rotterdam. This is an unusual project as the new building literally rests on the columns and foundations of the existing structure. The only additions are a pair of concrete lift shafts which also provide stability. The construction technique is unconventional for a project in the Netherlands, as the main structure is in steel instead of heavy stone-like materials as concrete and limestone.

Image Courtesy © Ossip van Duivenbode 

  • Architects: Ibelings van Tilburg Architecten
  • Project: De Karel Doorman
  • Location: Rotterdam, The Netherlands
  • Photography: Ossip van Duivenbode, J. Versnel en J.F.H. Roovers
  • Clients: DW Nieuwbouw
  • Consultants: Marcel Vermeer, Jessica Scholtes
  • Start of construction and handover: June 2006 (start build), June 2010 (restart build), November 2012 (handover)
  • Number of homes: 114 apartments
  • Surface: 10.500 m2 retail, 4.000 m2 parking
  • Contractor: van Wijnen Dordrecht, Dordrecht
  • Constructor: Royal Haskoning DHV, Den Haag
  • Advisor: Peutz Associes, Zoetermeer
  • Installations Advisor: Wichers & Dreef, Badhoevedorp
  • Artist’s impressions: Face Reality, Rotterdam
  • Project number: 1557
  • Software used: Arkey

CitizenM Hotel in Schiphol, The Netherlands by Concrete Architectural Associates

Friday, March 15th, 2013

Article source: Concrete Architectural Associates

CitizenM is a new Dutch hotel group that opens their first hotel at Schiphol Airport in the second quarter of 2008. The concept of the hotel is to cut out all hidden costs and remove all unnecessary items, in order to provide it guests a luxery feel for a budget price. The hotel exists of 230 rooms of 14 sq. m, all prefabricated produced in citizenM’s own factory and easy to transport. The rooms are stacked on a ground floor with a dynamic lobby / living-room space, creating rooms and F&B functions. Since CitizenM believes a great bed and a simple and clean bathroom is all we need during a city or business trip, the design is focused on these items.

Image Courtesy © Ewout Huibers 

  • Architects: Concrete Architectural Associates
  • Project: CitizenM Hotel
  • Location: Schiphol, The Netherlands
  • Photography: Ewout Huibers & Richard Powers
  • Client: CitizenM
  • Project team: Rob Wagemans, Erikjan Vermeulen, Jeroen Vester, Erik van Dillen, Matthijs Hombergen, Sofie Ruytenberg
  • Graphic design and visuals: KesselsKramer
  • Advisors:
    Technical drawings: ADF / Aveco de Bondt
    Structural engineer: Pieters bouwtechniek
    M+E engineer: Linssen / Ilex
    Room enginering: Well Design
    Acoustics and fire protection: TNO delft
    Costs and tender documents: Bureau Coppens
    General management execution: BFB advies
    Production Management execution: Van Delft
    ambient experience: Philips
    furniture lobby area: Vitra

De Nieuwe Bibliotheek Almere in The Netherlands by Concrete Architectural Associates

Friday, March 15th, 2013

Article source: Concrete Architectural Associates

Design Story: The challenge was to design all public spaces within the new public library in Almere. The building was designed by Meyer en van Schooten Architects. The overall design scope consisted of 5000m1 linear meters of bookshelves and accompanying facilities: counters, internet areas, a read café, study areas and a multimedia department. At the request of the client we contributed to the development of the shop-concept: a commercial approach, instead of a standard library positioning and structure, where books are presented to a ‘customer’ and where the library itself becomes a place to stay; more like a modern retail concept.

Image Courtesy © Wim Ruigrok

  • Architects: Concrete Architectural Associates
  • Project: De Nieuwe Bibliotheek Almere
  • Location: Almere, Netherlands
  • Photography: Wim Ruigrok
  • Client: The local authority of Almere and the library Almere
  • Designer: Concrete Architectural Associates
  • Team: Rob Wagemans, Erikjan Vermeulen, Erik van dillen, Jari van Lieshout, Lisa Hassanzadeh, Ulrike Lehner and Joris Angevaare
  • Architect building: Meyer en van Schooten Architecten
  • Collaborators: Thonik (graphic design); Reinout Homan (signing); Karres en Brands Landschapsarchitecten (design courtyard)
  • Founder shop concept: van Spaendonck Management Consultants – mevr. H Kunst
  • Construction management: Van Keulen & van Zutphen / Grontmij
  • Contractor interior: Harmeling interieurs, Rijssen
  • Design: January 2004
  • Completion: March 2010
  • Surface area: Approx 7500 m2

Yandex Saint Petersburg 3 in Russia by za bor architects

Friday, March 15th, 2013

Article source: za bor architects

The client, Yandex corporation, wanted to see this project as an office which would complement the already existing offices of the company located in Benois Business Centre. Accordingly, it is the second stage of offices on the 5th floor which was completed in 2012, and the first office on the 4th floor which was introduced into service in 2008. The mentioned office is located on the 4th floor, and the task was to connect it with the first stage office which has been in operation for a long time already.

Image Courtesy © NPS Tchoban Voss 

  • Architects: za bor architects
  • Project: Yandex Saint Petersburg 3
  • Location: Saint Petersburg, Russia
  • Photography: NPS Tchoban Voss & Stas Medvedev
  • Architecture: Peter Zaytsev and Arseniy Borisenko / za bor architects
  • Planning: 02.2012 – 03.2012
  • Construction: 05.2012 – 09.2012
  • Floor: Armstrong, InterfaceFlor.
  • Furniture: Herman Miller, Walter Knoll
  • Software used: ArchiCAD, 3dS Max

Streeter Residence in Deephaven, Minnesota by Salmela Architect

Friday, March 15th, 2013

Article source: Salmela Architect 

Our client has been a contractor of high-end custom homes for the last 20 years. This, the 7th in a series of houses he has built for himself, is essentially an exercise in architecture and building that explores the boundaries of prefabrication within the realm of architecture and the aesthetic expectations within the custom home market.

Image Courtesy Salmela Architect & Peter Bastianelli Kerze

  • Architects: Salmela Architect
  • Project: Streeter Residence
  • Photographer: Peter Bastianelli Kerze
  • Location: Deephaven, Minnesota, USA
  • Site Characteristics: Site situated between two wetland areas.
  • Client: Kevin Streeter
  • Client program: A home for a father and son., Open plan (there are only two interior doors), Natural light., Access to grade., Clarity of structure., Innovation of materials.
  • Construction System: Concrete Masonry Unit lower level walls., Glulam roof and floor beams., SIP roof deck, floor deck and upper level walls., Glass in-fill., Exposed mechanical and electrical.
  • Sustainable Features: Reclaimed cypress exterior wood finish (from pickle vats), Concrete masonry units made using local power plant fly ash in aggregate.
  • Schedule: Construction start:  Fall 2003, Construction complete:  Fall 2004
  • Square Footage: 3,000
  • Software used: AutoCAD
  • Specific Materials: Typical block masonry units., Poured concrete floors with Ardex oil finish., Structural Wood douglas fir laminated beams., R-Control SIP panels with factory Fire Finish., H-Window doors and windows., Custom built garage doors., Single-ply EPDM roofs., Galvalume standing seam metal siding., Reclaimed cypress wood siding., Valcucine cabinetry., Douglas fir wood flooring., Concrete pavers., Ipe wood deck

Electricity Authority of Cyprus (EAC) in Paphos, Cyprus by Eraclis Papachristou – Architects

Friday, March 15th, 2013

Article source: Eraclis Papachristou – Architects

The site is defined in the city boundary. The whole complex is a smooth transition from the urban fabric to the non built space and vice versa.A space grid/interconnection that is able to co-exist in an autonomous way or as an integral part of the city, while at the same time constitutes a landmark for the city of Pafos.

Image Courtesy © Erieta Attali 

  • Architects: Eraclis Papachristou – Architects
  • Project: Electricity Authority of Cyprus (EAC)
  • Location: Paphos, Cyprus
  • Photography: Erieta Attali
  • Owner: Electricity Authority of Cyprus (EAC)
  • Prize: 1st prize in architectural competition 2002
  • Plot area: 13 738m²
  • Building area:
    Office building (including basement): 6201m²
    Substation: 740m²
    Footbridge: 255 m²
  • Finished: Dec 2012
  • Budget: €16 500 000
  • Collaborators: Eraclis Papachristou, Panayiotis Panayi, Yiannos Tsiolis, Panayiota Pieri, Demetris Savva, Elia Ioannou
  • Structural Engineers: George Demetriades & Nikos Kalathas
  • Mechanical & Electrical Engineers: Yiannakis Mitsides & Michael Nicolaides
  • Quantity Surveyors: Alexis Adamides

New Istanbul International Financial Center in Istanbul, Turkey by HOK

Friday, March 15th, 2013

Article source: HOK 

US$2.6 billion project is integral to Turkey’s plan to make its economy one of the world’s 10 largest by 2023

HOK developed the master plan for the Istanbul International Financial Center (IIFC) in Turkey, which is being built on a 170-acre site on the city’s Asian side. The Turkish government’s goal for the landmark IIFC project is to establish Istanbul as a global center for finance. The IIFC will house the head offices of the country financial market governing bodies, state-owned and private banks, and related businesses. It will include approximately 45 million square feet of office, residential, retail, conference, hotel and park space. With 13.5 million people, Istanbul has the world’s second-largest population behind only Shanghai. A February 2013 article in The Economist ranked Turkey’s economy as the world’s 17th-largest.

Image Courtesy HOK 

  • Architects: HOK
  • Project: New Istanbul International Financial Center
  • Location: Istanbul, Turkey

W-House in Amsterdam, The Netherlands by VMX Architects BV

Friday, March 15th, 2013

Article source: VMX Architects BV

The Walta-Elmers family commissioned VMX Architects to design their house on ‘Kleine Rieteiland’, one of the islands of IJburg. The client wanted a spacious, open house with plenty of light. The plot measures 8 by 30 metres. By studying several models, the concept of ‘woonlandschap’ (living-landscape) was chosen. The ground floor, containing the living and kitchen, in a split level typology, has the possibility to completely open to the outside and thereby create a partly covered living-landscape of 8 by 30 metres.

Image Courtesy VMX Architects 

  • Architects: VMX Architects BV
  • Project: W-House
  • Location: IJburg, Amsterdam, The Netherlands
  • Client: Fam Walta-Elmers
  • Size: 250 m2
  • Design: 2005-2006
  • Execution: 2006-2007
  • Costs: 305.000 Euro
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy