Open side-bar Menu

Archive for March, 2013

Wuxi Grand Theatre in Jiangsu, China by PES-Architects

Sunday, March 17th, 2013

Article source: PES-Architects

Finnish Design is internationally reknownfor its concepts of clear and functional style, which meet the needs of the users from a long term perspective.  The first large scale example of Finnish design in China was completed by the opening of the Wuxi Grand Theatre in April 2012.  Its design was not only a question of architecture, but the whole design- from functional program to interior design, landscape design, theatre technology, lighting and acoustic design – was controlled by the PES-Architects’ team.

Image Courtesy © Jussi Tiainen

  • Architects: PES-Architects
  • Project: Wuxi Grand Theatre
  • Location:  to the North of Jinshi Road, North bank of Lake Li, Taihu New City, Wuxi, P.R.China
  • Photography: Jussi Tiainen, Pan Weijun, Kari Palsila
  • Client: Office for the Important Urban Projects in Wuxi/Fan Chun Yu, Zhou Jian
  • User:  Wuxi Culture and Art Administration Center
  • Floor area: 78 000 m2  
  • Year of completion: 2012
  • Start of design: 2008
  • Competition: June 2008


Kita Göttingen in Germany by Despang Architekten

Sunday, March 17th, 2013

Article source: Despang Architekten

The new day care center of Göttingen University is the most recent case study of several typological educational prototypes Despang Architekten has investigated in within the last years. The strategy of this project is a symbiosis of architecture and nature with a high ecological standard. The symbiosis was achieved through mainly berming the building and opening it with a passive solar “curtain wall” towards the south. Part of the goal was the development of a by the best value of the inflationary term sustainable building, which besides other performative aspects has a very low heating and cooling demand. Critical and fundamental in the design process was the maximum exposure to the south and closure to the north with optimized insulation. Access to the building is given from the east and utilizes the given infrastructure of the two adjacent buildings.

Image Courtesy © Olaf Baumann

  • Architects: Despang Architekten
  • Project: Kita Göttingen
  • Location: Göttingen, Germany
  • Photography: Jochen Stüber, Olaf Baumann
  • Year of construction: 2010
  • Builder-owner: Georg-August-University Göttingen
  • Occupant: Studentenwerk Göttingen
  • Architectural design: Despang Architekten (Dresden, Munich, Hannover, Honolulu ( University of Hawaii Manoa, USA) Günter und Martin Despang / project team: Dipl.-Ing. Philip Hogrebe, Dipl.-Ing. Jörg Steveker
  • Passive house design: RAUMPLAN Architekten und Ingenieure, Hannover (Certified Passive House Designers), Dipl.-Ing. Architektin Stefanie von Heeren mit Dipl.-Ing. M.Sc. Architekt Matthias Wohlfahrt
  • Structural engineering: Drewes + Speth Beratende Ingenieure im Bauwesen, Hannover
  • Building services engineering: Ingenieurgesellschaft Grabe mbH, Hannover
  • Landscape design: Landschaftsarchitektur und Umweltplanung Dipl.-Ing. Gerhard Kohl, Göttingen


Harpa – Reykjavik Concert Hall and Conference Center in Iceland by Henning Larsen Architects

Sunday, March 17th, 2013

Article source: Henning Larsen Architects

Harpa – Reykjavik Concert Hall and Conference Centre gathers inspiration from the northern lights and the dramatic Icelandic scenery.

Situated on the border between land and sea, the Concert Hall stands out as a large, radiant sculpture reflecting both sky and harbour space as well as the vibrant life of the city. The spectacular facades have been designed in close collaboration between Henning Larsen Architects, the Danish-Icelandic artist Olafur Eliasson and the engineering companies Rambøll and ArtEngineering GmbH from Germany.

Image courtesy Henning Larsen Architects

  • Architects: Henning Larsen Architects and Batteriid Architects
  • Project: Harpa – Reykjavik Concert Hall and Conference Center
  • Location: Reykjavik, Iceland
  • Client: Austurnhofn TR – East Harbour Project Ltd.
  • Gross floor area: 28,000 m2
  • Year of construction: 2007 – 2011
  • Type of assignment: First prize in international PPP competition, 2005
  • Landscape architects: Landslag efh and Lisbeth Westergaard
  • Façade design and development: Olafur Eliasson and Studio Olafur Eliasson in collaboration with Henning Larsen Architects
  • Owner and operator: Harpa, Portus Group, AGO (operator of Harpa), Totus (owner of Harpa)
  • Engineers: Artec Consultants, Mannvit Engineers, Hnit Consulting Engineers, Efla Engineers, ArtEngineering, and Ramboll
  • Contractor: IAV
  • Design Manager: IAV


CitizenM Hotel in Amsterdam, The Netherlands by Concrete Architectural Associates

Sunday, March 17th, 2013

Article source: Concrete Architectural Associates

citizenM is a new Dutch hotel group that opens their first hotel at Schiphol Airport in the second quarter of 2008. The concept of the hotel is to cut out all hidden costs and remove all unnecessary items, in order to provide its guests a luxery feel for a budget price. The hotel exists of 215 rooms of 14 sq. m, all prefabricated produced in citizenM’s own factory and easy to transport. The rooms are stacked on a ground floor with a dynamic lobby / living-room space, creating rooms and F&B functions. Since citizenM believes a great bed and a simple and clean bathroom is all we need during a city or business trip, the design is focused on these items.

Image Courtesy © Ewout Huibers

  • Architects: Concrete Architectural Associates
  • Project: CitizenM Hotel
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Ewout Huibers & Richard Powers
  • Client: CitizenM
  • Project team: Rob Wagemans, Erikjan Vermeulen, Jeroen Vester, Sander Vredeveld, Matthijs Hombergen
  • Graphic design and visuals: KesselsKramer
  • Advisors:
    Technical drawings: ADF / Aveco de Bondt
    Structural engineer: Pieters bouwtechniek
    M+E engineer: Linssen / Ilex
    Room enginering: Well Design
    Acoustics and fire protection: TNO delft
    Costs and tender documents: Bureau Coppens
    Production Management execution: Van Delft
    ambient experience: Philips
    furniture lobby area: Vitra


Hayes Residence in Virginia by Travis Price Architects

Sunday, March 17th, 2013

Article source: Travis Price Architects

The home is a path through the West Va hills. The path splits and meanders to know where… to know where  nothing is left but self and nature.  The cloak of  nature and soul are equally in harmony punctured by growth and rebirth all afloat.  Swaying trees and swirling winds scoop clouds of water to feed the split trees.   A rock opens as a stairway and leaves paths to take in or out.

Image courtesy Travis Price Architects


The Yardmaster’s Building in Melbourne, Australia by McBride Charles Ryan

Sunday, March 17th, 2013

Article source: McBride Charles Ryan

Within the gritty rail yard environment, squeezed between a space formed by the divergence of V-Line tracks at the end of platforms 5 and 6, the Yardmasters Building is a multi-use facility for the various workers and operations associated with the Southern Cross Rail Yard. A service building that in years passed may have been treated in a pragmatic and unremarkable way.

Image Courtesy © John Gollings

  • Architects: McBride Charles Ryan
  • Project: The Yardmaster’s Building
  • Location: Melbourne, Australia
  • Photography: John Gollings
  • Project Team: Rob McBride, Debbie Ryan, Drew Williamson, Andrew Hayne, Fang Cheah, Michelle James, Scott Crowe, Johanna Brunner, Angela Woda, David Fraser
  • Size: 1350m2


Villa F in Greece by Hornung And Jacobi Architecture

Saturday, March 16th, 2013

Article source: Hornung And Jacobi Architecture

The site of the holiday home in Rhodes/Greece yet possess characteristics and outstanding qualities, which we only attempted to frame with our design.The site is located three meters above a coastal road, which is bordered by a natural stonewall that has been equally continued for our proposal. On the one hand the continuation of the found wall generates a high level of privacy, while on the other hand it relates to the given situation in this area, which we were tempted to preserve as much as possible.The holiday home was designed for a couple.

Entrance area with an integrated sliding door, roof lights from the above garden leading towards the entrance stair case :Image Courtesy Hornung And Jacobi Architecture

  • Architects: Hornung And Jacobi Architecture
  • Project: Villa F
  • Location: Rhodes, Greece
  • Project Team: Peter Thomas Hornung & Elsa Katharina Jacobi, Jan Escher
  • Type: Residential
  • Size: 220qm


The Boat House in Cotswolds, UK by AR Design Studio

Saturday, March 16th, 2013

Article source: AR Design Studio

The Boathouse was conceived to serve as a tranquil retreat away from the main house – an 18th century converted barn. The concept was that it should float over the lake and provide a quiet hide-away with calming views over the still water.
The building is situated in the beautiful Cotswolds and consists of a 4-legged steel frame structure sitting on concrete piles sunk into the lake bed.

Image Courtesy © Richard Seymour 

  • Architects: AR Design Studio
  • Project: The Boat House
  • Location: Cotswolds, UK
  • Photography: Richard Seymour
  • Designer: Architect Andy Ramus, AR Design Studio
  • Completion: 2002

YAK01 in Bangkok, Thailand by Ayutt and Associates design

Saturday, March 16th, 2013

Article source: Ayutt and Associates design

YAK01 is a new modernly designed house located on Yen Akat Road, Bangkok, Thailand. The house is specifically designed for a small modern family. It is composed of a 560 sq.m private land and 500 sq. m usable internal space. Even though the usable space of the land is limited, the client wanted a modern house with sun shades and rain protections as well as a large greenery area to enjoy. After numerous hours of design planning and meetings, the architect proposed cantilevering practically half of the house over the ground floor area.

Image Courtesy © Piyawut Srisakul 

  • Architects: Ayutt and Associates design
  • Project: YAK01
  • Location: Yen Akat road, Bangkok, Thailand
  • Photography: Piyawut Srisakul
  • Year: 2011 – 2013
  • Architect: Ayutt Mahasom
  • Firm: AAd
  • Interior Designer: Ayutt Mahasom
  • Landscape Designer: Ayutt Mahasom
  • Client: Rawin and Supamas Boonyanusasna
  • Site area: 560 sq.m.
  • Construction area: 500 sq.m.

Love Shack in Kuwait by AGi Architects

Saturday, March 16th, 2013

Article source: AGi architects

Urban acupuncture. To intervene in territory the minimum, yet sufficiently as to improve the deficiencies found. This is how AGi architects has faced this extension of a built dwelling; a building that, appropriating of part of a public and residual space, managed to generate a a house that improves the life of its occupants as well as the life of the inhabitants of the main dwelling.
Parting from the base of an existing staircase, a warehouse and a void, an evolving structure that enhances internal spaces and dignifies open space is generated, conferring a new scale.

Image Courtesy © Nelson Garrido 

  • Architects: AGi Architects
  • Project: Love Shack
  • Location: Kuwait
  • Photography: Nelson Garrido
  • Type: Housing | 150 sqm
  • Date: 2009-2012
  • Client: Private
  • Cost: Confidential
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy