Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Macrocel in Yucatan, Mexico by Seijo Peon Arquitectos & Asociados

 
April 9th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Seijo Peon Arquitectos

The building was designed for a mobile telephone company, and rises from an initial idea from the clients to create a “warehouse with offices”, i.e., they requested a box with a single door… a building closed to the exterior with a versatile interior that could be exploited for a variety of uses without a space hierarchy. The idea of closing the building to the exterior was mainly needed for security reasons.

Image Courtesy © Alberto Cáceres Zenteno 

  • Architects: Seijo Peon Arquitectos & Asociados
  • Project: Macrocel
  • Location: Mérida, Yucatan, Mexico
  • Photography: Alberto Cáceres Zenteno
  • Year:2008
  • Architect: Juan Carlos Seijo Encalada & Josefina Peon de Seijo.
  • Collaborators: Israel Ramírez Segura/ Marco Sogbi Martínez/ Claudina Peon Puerto/ Alejandra Molina Gual/ Interactual
  • Software used: Autocad, the 3D Model and renders on 3DMAX Studio and for the final details on the renders Adobe Photoshop

Image Courtesy © Alberto Cáceres Zenteno

The parcel is located on a low-transited local street dedicated to residential and low-impact commercial use. However,a few meters toward the east of the property there is a much more heavily transited main street. The “Door” of the project emphasizes a strong urban link with the main road nearby. The simple volume is only broken by a single diagonal cut that strongly establishes the access gesture, links to the context, and defines the image of the building.

Image Courtesy © Alberto Cáceres Zenteno

This volume partition becomes the main articulator for the project, since in the interior it divides the public areas (reception area and sales floor) from the more private areas (offices and safe-keeping areas). These division continues towards the back of the lot where the same opening serves as an access for thestaff.

Image Courtesy © Alberto Cáceres Zenteno

This “slicing” gesture and the urban presence it creates are reinforced through a contrasting texture given to the diagonal wall… a large black granite wall that demands attention through scale and inserts itself into the white box in a subtle angle, clearly marking the entrance, and inviting the visitor to discover and engage towards entering the building.

Image Courtesy © Alberto Cáceres Zenteno

Conceptually the reflection on this wall establishes a dialog with the environment, and communication is the main objective of the company that this building hosts. The diagonal access pathway is gradually closing, and dramatically reducing and evolving from urban to architectural/building scale. In this access path a slim slice is generated that serves as the only reference with the human scale.This path to access finishes off with a small patio in which the main spatial opening is towards the sky.

Image Courtesy © Alberto Cáceres Zenteno

The diagonal line continues after the reception, crossing like a bridge between the two main volumes of the building. This connection that links both elements is also the link to the upper level. In the back is the parking lot and loading dockfor the warehouses.

Image Courtesy © Alberto Cáceres Zenteno

This zone has a tight bond with the main work area in the ground floor responding to the required functionality. On the top floor are the finance and private offices for the owners of the company –a young couple- dominating the work spaces belowthrough a double height space; in particular the director´s office that virtually “floats” over the main work area.

Image Courtesy © Alberto Cáceres Zenteno

Construction-wise the building is structured with concrete block walls, reinforced concrete beams and columns, and concrete slabs with a precast joist-and-beam roofing system. In regard to final finishes the overall volume is white stucco and the main access wall is covered with black granite in horizontal plates of 60 x 120 cms. (2 by 4 feet) The practical and urban functions of the building fuse into one: creating opportunities of dialog.

Image Courtesy © Alberto Cáceres Zenteno 

Image Courtesy © Alberto Cáceres Zenteno

Image Courtesy © Alberto Cáceres Zenteno

Image courtesy Seijo Peon Arquitectos & Asociados

Image courtesy Seijo Peon Arquitectos & Asociados

Image courtesy Seijo Peon Arquitectos & Asociados

Image courtesy Seijo Peon Arquitectos & Asociados

Related posts:

Tags: ,

Categories: 3dS Max, Autocad, Building, Offices, Photoshop, Warehouse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy