Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Amsterdam Block in Qingdao, China by CONTEXTURE ARCHITECTS

 
April 17th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: CONTEXTURE ARCHITECTS

Living between city and park: the best of both worlds.

Here on plot A6 there has been created the perfect combination of the liveliness of the city  with its nice small boutiques and terraces on the one hand, and the relaxation of the national park with its beautiful trees and immense green area for strolling, on the other hand. Therefore two urban blocks have been formed around green courtyards which are attached to the mountain park.

Image courtesy CONTEXTURE ARCHITECTS 

  • Architects: CONTEXTURE ARCHITECTS
  • Project: Amsterdam Block
  • Location: Qingdao, China
  • Team: Wouter Bolsius, architect, Onno van Welzen, architect, Pearl Huang, architect, Angela van der Hoek, architect, Wang Yajie, architect
  • Client: China Vanke Qingdao
  • Program: 385 apartments ; 35.000 m2 + about 5,000 m2 retail

Image courtesy CONTEXTURE ARCHITECTS

Living in the city: defining the urban space.

Instead of making apartment towers as solitary objects we try to make enjoyable urban spaces: streets, squares and courtyards. On two sides of the green central axis square which leads to the mountain park, low apartment blocks have been situated which form an intimate square with terraces belonging to the coffee shops and small restaurants which are located on the ground floor. Near the Hefei road the block has been set back and thus also creates a large square which ascends slowly and has various levels.

Image courtesy CONTEXTURE ARCHITECTS

Living in the park: pervading the plot with landscape.

The mountain park, the city natural oxygen bar, which is the greatest  quality of this location “rolls” down to the Hefei road; the green courtyards with wild grasses are the extension of the park while even on roadside above the commercial spaces, trees are planted. the greenery extends to every corner of the site.

Image courtesy CONTEXTURE ARCHITECTS

Of course the apartments all have good sight on the green park and the mountain but some special ones, have the perfect orientation on this side. These larger apartments are facing the park with complete living and dining room and terraces so they can experience and enjoy optimal sun and view.

Image courtesy CONTEXTURE ARCHITECTS

Human scale in Qingdao: layers of perception.

Everywhere in China in new  housing development projects one can see the repetition of identical units both vertically as horizontally. There is much uniformity. Here, in plot A6, a new strategy has been followed: the blocks have been brought back into hierarchy and the houses have been individualized. This has been done in order to bring back human scale in the living environment of the big city life and to make a agreeable and understandable place to live. By distinguishing three levels of perception, the large buildings become of a acceptable and even tactile scale.

Image courtesy CONTEXTURE ARCHITECTS

The first, largest scale level is that of the city, here we can experience individual towers, as identities, from large distance. So, from a distance a range of dissimilar towers can be seen on the highest level of the plot. These “identities” protrude from the building ensemble and are materialized in 3 different kinds of grey plaster work, from light to dark.

Image courtesy CONTEXTURE ARCHITECTS

Then , secondly, there is the scale level which still has contact with people on the ground floor, the stories up to the eight, nine floors. This in fact the height where one becomes detached from earth activities. This middle level is also made visible in the design by materialization which reminds us of the natural stone in the historical German architecture in Qingdao. A kind of “city wall” which reminds of the natural stone base of the historical architecture and colors a bit yellow, the most well known color in Qingdao.

Image courtesy CONTEXTURE ARCHITECTS

The last scale level is the one on the ground and first floor, which consists of  the commercial spaces. This is the place where one can actually touch the building and has the closest perception of things. Therefore materials here are  fine and small and there is much detail in the facade.

Image courtesy CONTEXTURE ARCHITECTS

Comfort and safety: private access and parking under the apartment

A separate and guarded community road which is only strictly accessible for residents, gives access to the apartment buildings. A safe and quiet living environment can thus be created. In order to have the most comfortable situation it has been made possible to park under the green courtyard from where one can directly enter the apartment building.

Image courtesy CONTEXTURE ARCHITECTS

Concept of apartment plans : optimal use and experience of space

All apartments have been designed in order to have the optimal effective use of the space. And at the same time all effort has been made to have a spatial relation between the different rooms which enlarges the apartment. In block  7, 10 and 11 on each of the sixteen floor we find four apartments of around 90 m2 area being accessed from the elevator hall.

Image courtesy CONTEXTURE ARCHITECTS

They all have a comfortable living room which is in open connection with the dining area. The closed kitchen is situated right next to this. The apartments consist of two bedrooms and one/two terraces, while the kitchen and bathroom of course can open to outside for fresh ventilation. There are two bathrooms for the end units.

Image courtesy CONTEXTURE ARCHITECTS

There is much variation in the higher floors and in the facades. The loose location and the specific orientation secure nice views of both park, courtyard as well as city. Block 8 and 9 are the two relative low building blocks flanking the green axis square leading to the entrance of Shuangshan park. Here we find larger apartments, 120 m2 each and only two apartments per floor are being accessed from the escalator hall.

Image courtesy CONTEXTURE ARCHITECTS

The extra space gives them three bedrooms and two terraces. Here also the living room is connected with dining area which is in close relation to the closed kitchen. The kitchen and two bathroom also here can open to the outside. Although all apartments have good orientation and sunlight access, the gables looking at the Hefei road are particularized, they also have a interesting  view at the square and the Hefei road.

Image courtesy CONTEXTURE ARCHITECTS

Apartments on the edge: living in the park 

On the west-south edge of the plot large apartments of 160 m2 have been created. These special ones have complete focus on the mountain park and are in fact the most luxurious available units. Their living area and dining room make one big space which is completely related with the  park, on the long side of the space they have glass walls  which gives fantastic vies on the greenery. Next to this they consist of three sleeping rooms, one study room, two bathrooms and two terraces.

Image courtesy CONTEXTURE ARCHITECTS

Facade design: variety in harmony

City feeling is about vitality and dynamics while country side best can be associated with calmness and unity. In the A6 project we have expressed both and made different forms by using only few materials and colors and by making the details as abstract as possible. Plaster work, tiles, aluminum and glass are the main materials we chose to achieve this.

Image courtesy CONTEXTURE ARCHITECTS

As noted before we find it important that the resident can simply distinguish his or her house and can easily point out where one settles. Creating one’s own place to live instead of being part of an anonymous mega structure is the message. Still it remains to be our task to create order and context in the built environment, therefore we have sought a delicate balance between richness of expression and clearness of simple forms and volumes.

Image courtesy CONTEXTURE ARCHITECTS

Landscape design: organic and informal

The landscape design for the inner courtyards is based upon the contrast with the street and the urban space. Our idea is to make an organic landscape in the  courtyard where one does not experience the high buildings but presumes to be in the mountain park . Therefore high hedges have been planned together with covering trees and wild grasses. As green and informal as can be in contrast with the straight forms of the stone buildings.

Image courtesy CONTEXTURE ARCHITECTS

Image courtesy CONTEXTURE ARCHITECTS

Image courtesy CONTEXTURE ARCHITECTS

Related posts:

Tags: ,

Categories: Apartments, Building, Retail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy