Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Fuel Station + McDonalds in Batumi, Georgia by Giorgi Khmaladze

 
May 7th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Giorgi Khmaladze

The project is located in one of the newly urbanized parts of the seaside city of Batumi, Georgia. It includes fuels station, McDonald’s, recreational spaces and reflective pool.

Image Courtesy © Giorgi Khmaladze

  • Architects: Giorgi Khmaladze (Khmaladze Architects)
  • Project: Fuel Station + McDonalds
  • Location: Batumi, Georgia
  • Photography: Giorgi Khmaladze
  • Collaborators: Capiteli (Structural Engineer), Gulfstream (MEP), Archange & Schloffer (MCD Standards), Franke (Kitchen engineering), Erco (exterior lighting).
  • Year: 2010-11 Design, 2012-13 Construction
  • Size: 5,000 sqm (Site), 1200 sqm (Building)
  • Client: SOCAR

Image Courtesy © Giorgi Khmaladze

Given the central location and therefore importance of the site, it was decided to give back as much area as possible for recreation to the city by limiting the footprint of the building and vehicular circulation. This resulted in one volume with all programs compressed within.

Image Courtesy © Giorgi Khmaladze

Spaces are composed in such way, that two major programs – vehicle services and dining are isolated from one another, both physically and visually so that all operations of fuel station are hidden from the view of the customers of the restaurant.

Image Courtesy © Giorgi Khmaladze

Because of the predefined, small building footprint, most of the supporting and utility spaces are grouped and located on the ground level to be close to all technical access points.

Image Courtesy © Giorgi Khmaladze

Public space of the restaurant starts from the lobby and its dedicated entrance on the ground floor. From there, as a way to naturally connect to the upper floor and to offer customers the experience of smooth transition between levels, the floor steps upwards and creates inhabitable decks on intermediate levels to be occupied as dining spaces.

Image Courtesy © Giorgi Khmaladze

Part of the dining space offers views towards outside water features, while the rest of it seamlessly transitions into open air patio on the upper level. The patio, enclosed from all sides to protect the space from outside noise, provides calm open air seating. The vegetation layer, which covers the cantilevered giant canopy of the fuel station adds natural environment and acts as a “ecological shield” for the terrace.

Image Courtesy © Giorgi Khmaladze

Image Courtesy © Giorgi Khmaladze

Image Courtesy © Giorgi Khmaladze

Image Courtesy © Giorgi Khmaladze

Image Courtesy © Giorgi Khmaladze

Related posts:

Tags: ,

Category: fuels station

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy