Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Custore Pavilion in Warsaw, Poland by Anna Dobek + Mateusz Wojcicki

 
May 11th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Anna Dobek + Mateusz Wojcicki

Custore is an experimental project of exhibition pavilion that explores the areas of parametric architecture, used for the commercial market. In this project we had to deal not only with the aesthetic issues of computer-generated sculptural forms, but also with practical problems associated with the execution of the project inside a commercial building, and – most importantly – with the real clash of artistic forms and commercial market guidelines.

Image courtesy Paulina Sasinowska, Anna Dobek, Mateusz Wojcicki 

  • Architects: Anna Dobek + Mateusz Wojcicki
  • Project: Custore Pavilion
  • Location: Złote Tarasy shopping centre , Warsaw, Poland 
  • Photography: Paulina Sasinowska (smileupyourself), Anna Dobek, Mateusz Wojcicki
  • Client: Circus Digitalis
  • Visualizations: Anna Dobek, Mateusz Wojcicki
  • Year of project/construction: 2012/2013 
  • Area: 19.8 m2
  • Software used:  Rhino 4 + Grasshopper + AutoCAD

Image courtesy Paulina Sasinowska, Anna Dobek, Mateusz Wojcicki

The design process began with the choice of material driven by the cooperation with the largest plywood producer in Poland – PAGED Sklejka S.A. Plywood, valued for its aesthetic and endurance properties, was used as the main and only substance (with the exception of confirm at mounting screws and beech wood expandable anchor sleeves) for the construction of the Custore pavilion.

Image courtesy Paulina Sasinowska, Anna Dobek, Mateusz Wojcicki

The originators of Custore concept store (“customize” + “store”) wanted to create a space which would be the combination of a store and an art gallery. An innovative way of presenting the range of products on touch screens, encouraging creativity and giving customers the opportunity to contribute to making their own furniture, needed an extraordinary package.

Image courtesy Paulina Sasinowska, Anna Dobek, Mateusz Wojcicki

The key guideline from the client – the Circus Digitalis group – was the assumption that the pavilion should provide a partial visual isolation while still being open to the surrounding space. By following this guideline we created a theme for the pavilion – a translucent barrier between a strongly geometrically defined exterior and a soft interior. The material used in this project also gave the impression of cosiness, which was highlighted by the small area of the pavilion.

Image courtesy Paulina Sasinowska, Anna Dobek, Mateusz Wojcicki

Inside the pavilion we located an information point and four stands with touchscreen monitors. The structure fits in with the interior of “Złotetarasy” shopping centre which is sheltered by triangular panes of glass embedded in a steel structure – the first example of the use of parametric architecture in Poland.

Image courtesy Paulina Sasinowska, Anna Dobek, Mateusz Wojcicki

“The relation between aesthetics and economy is becoming stronger, but is it possible to take advantage of this for the benefit of art? Yes, it is. We only need to understand what’s in it; to find new artistic benefits in it, take it as an assumption, and start building up on it. Instead of opposing the economic laws governing our entire life today, it would be better to accept these laws in order to exploit them for the sake of arts.”

Image courtesy Paulina Sasinowska, Anna Dobek, Mateusz Wojcicki

Technology: The design process required such an arrangement of work to make modifications possible at any stage. The choice of the parametric method was crucial because of the changing guidelines, which were conditioned by the technological, dimensional, logistic and functional issues. We have divided the form of the pavilion into two parts – soft and sculptural interior and straight geometrical exterior. This enabled a much more flexible shaping of the final form of the pavilion, depending on the changing guidelines.

Image courtesy Paulina Sasinowska, Anna Dobek, Mateusz Wojcicki

The initial parameters of the pavilion included its size, type of material to be used and the density of its application. The only hand-drawn elements of the pavilion were 8 sections of the shell defining the interior, which after processing enabled the modelling of the final curve that gave the definite shape of the interior. These sections were dynamically linked to the structure of the pavilion and their modification has its representation in real time in the form of the changing shape of the interior.

Image courtesy Paulina Sasinowska, Anna Dobek, Mateusz Wojcicki

The use of algorithms to shape the pavilion led to continuous experimenting with the properties of pavilion joints, the design and calculation of costs and material consumption. The division into modules that defined the pavilion interior and exterior also gave the opportunity to experiment with the look of the whole body, regardless of the shape of its interior. To define an algorithm which generated the pavilion we used the Grasshopper and Rhinoceros software.

Image courtesy Paulina Sasinowska, Anna Dobek, Mateusz Wojcicki

Preparation of the files for digital fabrication required cleaning and improving the issues that were not possible to be solved with the applied algorithm. In AutoCAD, we added the missing drill holes to connect the thimbles, providing vertical joining of the structure, and we cut profiles, adjusting cutting mats to the size of plywood sheets manufactured by PAGED Sklejka. The profiles were then converted into a format readable by a CNC machine, which milled the parts ready for assembly.

Image courtesy Paulina Sasinowska, Anna Dobek, Mateusz Wojcicki

Assembly: One of the key objectives of the project was the possibility of re-assembling and transporting it by a van. Therefore, the pavilion after the initial prototype installation (with individual components such as sleeves and sections cut by the machine) had to be dismantled back to basic modules that could then be re-assembled again – with target modules. During this process it was possible to test the structural stability and make potential corrections. This process also had a big impact on the final form of the pavilion.

Image courtesy Paulina Sasinowska, Anna Dobek, Mateusz Wojcicki

Commercial structures differ from the pure-experimental and academic ones due to the need to adapt the structures to be used in a variety of sensitive environments. Another important factor influencing the shape and form of the pavilion were the guidelines issued by the fire department, which forced the opening of the roof structure and the installation of a construction element (beam) to ensure the proper transfer of forces to prevent the collapsing of the structure towards its centre.

Image courtesy Paulina Sasinowska, Anna Dobek, Mateusz Wojcicki

Summary: Custore Pavilion was an interesting project, in which the still trailblazing computer-generated forms are correlated with real commercial market guidelines. The structure is designed to test such solutions in terms of the role they can play in the process of advertising and showing the product to an ordinary consumer. Curiously enough, on the Polish market this type of architecture on one hand sparks the audience’s curiosity, but on the other hand it is also perceived with a kind of distance, which fades over time as the user gets used to the object of interaction.

Image courtesy Paulina Sasinowska, Anna Dobek, Mateusz Wojcicki

A very important aspect in this case were the younger customers. During the first contact with the pavilion they did not feel any distance, which resulted in a much more interesting form of interaction. Such an interaction is critical to at least initiate a similar yet more restrained “communication” between the adults accompanying the younger audience and the modern structure of the pavilion.

Image courtesy Paulina Sasinowska, Anna Dobek, Mateusz Wojcicki

All in all, the effect of sparking the customers’ interest in the very form of the pavilion  has been achieved, and further guidance and direction of implications of such forms in commercial markets will be defined after examining the customers’ response to the exploitation of the pavilion in the long run.

Image courtesy Paulina Sasinowska, Anna Dobek, Mateusz Wojcicki

Scheme : Image courtesy Paulina Sasinowska, Anna Dobek, Mateusz Wojcicki

Section : Image courtesy Paulina Sasinowska, Anna Dobek, Mateusz Wojcicki

Floor Plan : Image courtesy Paulina Sasinowska, Anna Dobek, Mateusz Wojcicki

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, Grasshopper, Pavilion, Rhino, shopping center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy