Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Embedded Interferences in Pordenone, Italy by Disguincio&co

 
May 12th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Disguincio&co

E.I. is the new facade of a series of warehouses dated back to the ’80s, situated at the east gate of Pordenone. The expansion is designed to accommodate new offices and give a unified appearance to the complex, currently fragmented both in terms of color and shape. The particular geometry solves organically these dissonant moments: tectonic components (pillars, beams, etc..) and programmatic exigencies (openings, entrances, etc..) have been integrated into a single body, in fact, the mass of the building is stretched to generate ground supports and tears to open the interior to natural light.

Image courtesy Disguincio&co 

  • Architects: Disguincio&co
  • Project: Embedded Interferences
  • Location: Pordenone, Italy
  • Uperficie intervention: 1820 sqm

Image courtesy Disguincio&co

The twisting surfaces are a tangible sign of the distortions due to the openings and provide special effects thanks to the sunlight reflection. The effects are amplified by the wire mesh covering: the drivers will enjoy a soft mutation of the facade, a sparkle that will make the building the main character of the street.

Image courtesy Disguincio&co

The volume of the new offices, aligned with the existing spaces on the second floor, is accompanied by an exterior corridor, opened to the main front. This corridor is connected with a common entrance where the stairs are integrated in one of the volumes connected to the ground.

Image courtesy Disguincio&co

Another benefit of this corridor is to filter the office spaces from the outside space, and to protect them to the direct action of the sun and the weather: wind and solar incidence analysis have helped to shape the building, to create openings that become an integrated brise-soleil.

Image courtesy Disguincio&co

The offices are closed by a continuous glass wall, with the possibility of being opened for large portions, allowing to expand the perception of the office’s space. Briefly, the project proposes a flexible form that easily adapts to specific situations, while maintaining a consistent overall look.

Image courtesy Disguincio&co

Image courtesy Disguincio&co

Image courtesy Disguincio&co

Model : Image courtesy Disguincio&co

structure : Image courtesy Disguincio&co

Section : Image courtesy Disguincio&co

Plan : Image courtesy Disguincio&co

planimetry : Image courtesy Disguincio&co

Related posts:

Tags: ,

Categories: Offices, Warehouse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy