Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Elsa Morante Public Library in Varese, Italy by DAP studio

May 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: DAP studio

The pre-existing building for the new Lonate Ceppino Public Library already belonged to Lonate Ceppino’s historical heritage.On a rectangular plan, the two leveled buildings housed the Civic Library on the ground floor, while the first floor had been left unused. From the outside, the main entrance façade has a higher decorative part which is independent from the roof structure.

North view: Image Courtesy © luigifiletici

  • Architects: DAP studio
  • Project: Elsa Morante Public Library
  • Location: Varese, Italy
  • Photography: Luigi Filetici
  • Client: Lonate Ceppino Municipality, Varese
  • Structures: GB. Scolari
  • Facilities: M. Piantoni, A. Bronzoni
  • Contractor: Gruppo Edilia
  • Interior Furniture: Habitat Italiana
  • Design phase: 2006 – 2007
  • Construction phase: 2007 – 2008
  • Software used: Autocad and Illustrator

The new volume: Image Courtesy © luigifiletici

This façade stands out further on the building gutter line and laterally its design suggests the idea of an unfinished bell tower. In this case, neither the bi-dimensional outline has a counterpart in the interiors. A few ornamental elements mark the façade hierarchies.

North view by night: Image Courtesy © luigifiletici

The design of the fronts is organized in horizontal bands at different heights while on the north, south and west fronts a system of vertical pilasters apportions the windows on both floors. The east front lacks any decoration and, before the intervention, it was badly compromised by a recently built volume for the service rooms.

East view by night: Image Courtesy © luigifiletici

The intervention aimed to restore the historical pre-existing building and to adapt the new building to its re-gained functional use.Being inadequate, the previous service’s volume extension was removed together with the internal stairs, which were damaged and not according to laws. The project restored many areas injured by dampness, plasters, flooring’s and roofing.

Entrance on the east side: Image Courtesy © luigifiletici

Besides the east front, a new well balanced volume covered with micro perforated white aluminum panels has been built, including bathrooms, archives and technical systems.This last choice allowed to clear the historical building out of the functional and potentially invading elements, minimizing any demolition and making the facility rooms easier to share.

Detail of the microfored aluminium panels: Image Courtesy © luigifiletici

The new volume’s architecture is marked by a narrower profile on its top, with a sloping side that restrains to give more space to the historical building pitches. The dialogue between the volumes is the key and main theme leading the whole intervention. The relationship between the two is nourished by juxtaposition between matterness and lightness, solidity and instability, opaque and reflecting materials.

The room on the first floor: Image Courtesy © luigifiletici

The highlighting of differences underlines the peculiarities of both volumes, in a mutual figure-background relationship. The two buildings are connected through a glazed roofed little volume. The entrance is on the left side and a further wooden connection goes to the first floor.The Library hall is divided into 4 specific areas: a conference area with a little newspaper library, the children’s area, the bookcases’ and the reading tables. On the first floor there’s a flexible room for exhibitions or conventions.

The study area: IImage Courtesy © luigifiletici

Inside the new volume space reduces while climbing upstairs. After the first floor a platform drives you to a little space lit up by a window on a corner. This spot is the zenit of the specific spatial sequence developing inside the building.The interiors are monochrome, with a resin floor and enamel walls.

The kids area: Image Courtesy © luigifiletici

The stairs and the white metal platform have durmast steps. Lighting is provided by a pattern of incandescent lamps.Inside the historical building the floor is in durmast too and the original roof has been restored. The wooden bookcases are designed as modular aggregations, able to be assembled at different heights and exhanged.

Stairway in the new volume: Image Courtesy © luigifiletici

Stairway in the new volume: Image Courtesy © luigifiletici

Bookcases abacus: Image Courtesy DAP studio

Bookcases: Image Courtesy DAP studio

Detail: Image Courtesy DAP studio

Elevation 1: Image Courtesy DAP studio

Elevation 2: Image Courtesy DAP studio

Elevation 3: Image Courtesy DAP studio

Section 2: Image Courtesy DAP studio

Section 3: Image Courtesy DAP studio

Related posts:

Contact DAP studio

Tags: ,

Categories: Autocad, Illustrator, Library

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy