Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The Infinity Centre in Keilor East, Victoria, Australia by McBride Charles Ryan

 
May 23rd, 2013 by Sumit Singhal

Article source: McBride Charles Ryan

The Infinity Centre, the new campus for Penleigh and Essendon Grammar School senior students, is derived from the initial idea that the library, a learning hub, is central to the school. We also wanted a building that offered protection from a windswept site and signified the merging of two schools, Penleigh Presbyterian Ladies’ College and Essendon Grammar School for boys.

Image Courtesy © John Gollings

  • Architects: McBride Charles Ryan
  • Project: The Infinity Centre
  • Location: Keilor East, Victoria, Australia
  • Photography: John Gollings
  • Principal Designers: Robert McBride, Debbie Ryan
  • Project Architect: Andrew Hayne
  • Project Team: Drew Williamson, Qianyi Lim, Peter Ryan, Stephan Bekhor, Anthony Parker, Amelia Borg, Natasha Maben, Benedikt Josef, Alan Ting, Luke Waldron, Jacqui Robbins, Daniel Griffin, Seung Hyuk Choi, Angela Woda
  • Contractor: Construction Engineering
  • Quantity Surveyor: Rider Levett Bucknall
  • Building Surveyor: Davis Langdon, Floreancig Smith
  • Planning Consultant: ARG Planning
  • Traffic Engineer: GTA Consultants
  • Structural, Civil, Acoustic, ESD and Services Engineering: ARUP
  • Landscape Architeture: Oculus
  • Geotechnical Engineering: Douglas Partners
  • Size: 8,000 m2
  • Completion Time: 4 years, including competition design
  • Council: Moonee Valley
  • Client: Penleigh and Essendon Grammar School

Image Courtesy © John Gollings

  • Walls/Linings: External: Euroa Glazed Bricks, Aluminium Sheet Cladding, Compressed Fibre Cement Sheet, Colorbond Wall Cladding, Plywood, Comcork Sheet Lining
  • Internal: Plasterboard, Rendered Blockwork, Plywood, Glazed Partition System
  • Ceilings: Suspended Plasterboard, Suspended Fibre Cement Acoustic Panels, Victorian Ash Timber Battens, Hexagonal MDF Baffle Ceiling
  • Roof: LysaghtKlip-Lok Metal Deck
  • Floor Finishes: Activa Rubber Sheeting, Broadloom Carpet, Sealed Sandblasted Concrete
  • Joinery Finishes: Laminex Compact Laminates, Stained Plywood, Stone Benchtop, Corian Solid Surfaces, Stainless Steel, Plexiglass, Acrylic Panel, Timber Veneers, Leather Upholstery
  • Paint: Paint Colours by Dulux, Plywood Stain by Wattyl
  • Appliances: Smeg, Westinghouse, Miele, Fisher &Paykel, Panasonic, Qasair
  • Bathrooms: Caroma, Enware, Broesn, Britex
  • Furniture: Supplied by Insitu, Interstudio, Planex, Sebel, Stylecraft, Timbertrip, Woods, Workspace, JR
  • Project team: Rob McBride, Debbie Ryan, Andrew Hayne, Drew Williamson, Qianyi Lim, Peter Ryan, Stephan Bekhor, Anthony Parker, Amelia Borg, Natasha Maben, Benedikt Josef, Alan Ting, Luke Waldron, Jacqui Robbins, Daniel Griffin, Seung Hyuk Choi, Angela Woda
  • Area: 8000 m2

Image Courtesy © John Gollings

The idea of infinite learning became the mantra. Radiating out from the library, along the length of the form, are specialist precincts and a variety of learning spaces. Each wing then returns to link up, forming cloisters and the resulting plan of an infinity symbol.

Image Courtesy © John Gollings

Being structured around two protected courtyards has enhanced the learning space’s access to light, ventilation and view.
Each wing has its own qualities, different from each other and yet seamlessly connected to the next. In this way the building acts as an embodiment of the journey of education, with less distinction of any prescribed boundaries between disciplines.

Image Courtesy © John Gollings

The colour strategy reinforces the identity of the academic disciplines, universally enhanced by the richness of natural materials, such as locally recycled timber. Planning allows the building’s circulation to constantly return to the library at its heart, and in this way is physically and experientially in parallel with the educational ethos of the school.

Image Courtesy © John Gollings

This variety of spaces and volumes, not dissimilar to a walled citadel with its gardens and ceremonial arches, are encased within a unifying skin. The outer wall of the building is clad with glazed bricks, a material that offers protection, beauty, gravitas, and imbues the impressive form with a sense of permanence. The banded brickwork pattern aids in reading the shape of the building, adding complexity and delight as the sun catches the silver through the day.

Image Courtesy © John Gollings

Image Courtesy © John Gollings

Image Courtesy © John Gollings

Image Courtesy © John Gollings

Image Courtesy McBride Charles Ryan

Image Courtesy McBride Charles Ryan

Image Courtesy McBride Charles Ryan

Related posts:

Tags: , ,

Categories: Library, School

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy