Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Refurbishment of “La Serenissima” office building in Milan, Italy by Park Associati

 
May 31st, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Park Associati

The building known as “Palazzo Campari” was designed in the 1960s by Ermenegildo and Eugenio Soncini in the heart of Milan and was one of a series of buildings that emerged during the economic boom years, representing a new aspect of corporate identity for Italian industry.

Image Courtesy © Andrea Martiradonna

  • Architects: Park Associati
  • Project: Refurbishment of “La Serenissima” office building
  • Location: Via Turati,Via Cavalieri, Milan, Italy
  • Photography: Andrea Martiradonna
  • Client: Morgan Stanley Sgr S.p.A.
  • Schedule:2008 – concorso, 2008 – 2010 Progettazione, 2010 – 2012 Cantiere
  • Gross Floor Area: Slp 7988.84 mq
  • Construction Cost: 11.000.000 Euro
  • Project Team: Marco Panzeri, Project Manager, Alice Cuteri, Andrea Dalpasso, Marinella Ferrari, Stefano Lanotte, Marco Siciliano, Paolo Uboldi, Fabio Calciati (rendering)
  • Design Team: Giovanni Bonini, Loris Colombo, Walter Cola, Luca Dagrada, Franco Pesci,Paolo Rossanigo, Roberto Villa, Luigi Zinco
  • Artistic Site Supervision: Park Associati, Arch. Marco Panzeri
  • Project Management: ECHarris Built Asset Consultancy
  • Landscape Project: Marco Bay Architetto
  • General Contractor: Mangiavacchi e Pedercini S.p.A.
  • LEED certification: Habitech Distretto Tecnologico Trentino S.c.a.r.l.
  • Energy Certification: Arch. Azor Malpocher
  • Fire Consultancy: General Planning
  • Safety Consultancy: PRO.JE.CO Engineering
  • General Contractor: Mangiavacchi e Pedercini S.p.A.
  • Mechanical and Electrical Installation: Furiga Impianti S.p.A.
  • Façades: CNS S.p.A.
  • Landscaping: Lazzaro Cappellini snc

Image Courtesy © Andrea Martiradonna

It was originally characterised by the burnished colour of the metal structure of the facade, tinted glass of the curtain walling and the brown metallic paint used for the smaller block in via Cavalieri given over to residential use. When it was built, it was considered to be modern and technologically advanced, even experimental.

Image Courtesy © Andrea Martiradonna

Today however, many of its undeniably attractive aspects have become outdated with regards to current standards of building construction. For this reason the new owner, aware of its quality and evocative presence, decided to bring in architects to redesign the complex.

Image Courtesy © Andrea Martiradonna

With respect to the original layout, the aim of the new scheme was to provide a maximum level of flexibility in terms of the division of the internal spaces with sense of uniformity also given by the system of the internal lighting and improved access and circulation.

Image Courtesy © Andrea Martiradonna

Other elements central to the design were the use of additional space at ground floor level as well as an overall reworking of the structure of the elevations, made much more open and vibrant especially on via Turati and part of via Cavalieri.

Image Courtesy © Andrea Martiradonna

With the elevations pulled back with respect to the original boundary it has been possible to eliminate cold bridging – at the time not considered – the useful floor area has been shifted allowing new spaces to be built at ground level, now given over to tertiary use. The landscaped courtyard meanwhile, the heart of the original scheme, has been retained and reworked into a bright new design.

Image Courtesy © Andrea Martiradonna

The new elevations are the main feature of the design. On via Turati boxes in perforated and press-formed aluminium in a burnished colour (lit up at night) are used in a rhythm that enables the elevation to be reworked also to ensure maximum flexibility in terms of the division of the internal spaces.

Image Courtesy © Andrea Martiradonna

In the courtyard a close relationship has been created between the interior and exterior; on via Cavalieri the original lower elevation that is in direct relation with the nearby Cà Brutta, appears sleek and flat, with predominant use of grey for the glazed surfaces, smooth and reflecting its historic surroundings.

Image Courtesy © Andrea Martiradonna

Image Courtesy © Andrea Martiradonna

Image Courtesy © Andrea Martiradonna

Image Courtesy © Andrea Martiradonna

Image Courtesy © Andrea Martiradonna

Image Courtesy © Andrea Martiradonna

Image Courtesy © Andrea Martiradonna

Image Courtesy © Andrea Martiradonna

Image Courtesy © Andrea Martiradonna

Image Courtesy © Andrea Martiradonna

Image Courtesy Park Associati

Related posts:

Tags: , , ,

Categories: Building, Offices

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy