Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

House Walde in Kitzbühel, Austria by GOGL ARCHITEKTEN

 
June 9th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: GOGL ARCHITEKTEN

The client requested an open, light-filled room with the garden and the beautiful backdrop of the Kitzbühl Alps integrated into the living space.

Image Courtesy © Mario Webhofer

  • Architects: GOGL ARCHITEKTEN
  • Project: House Walde
  • Location: Kitzbühel, Austria
  • Category: one family house
  • Start of planning: May 2008
  • Start of construction: July 2011
  • Completion: Nov. 2012

Image Courtesy © Mario Webhofer

Description

  • Site area: 1.297m2
  • Living space: 286 m2
  • Net useable area: 383 m2
  • Area of build: 190 m2
  • Project team: Hannes Schroll, Michael Kapeller, Hildegard Platzer-Rieder

Subplanning

  • Static, site management: IB Hanel, St. Johann i. Tirol (A)
  • Lighting planning: Akzente Lichtsysteme, Innsbruck (A)

Image Courtesy © Mario Webhofer

Performing Companies

  • Master-Builder: Hans Bodner Baugesellschaft m.b.H.&Co. KG, Kufstein (A)
  • Electrician: Elektro Hochfilzer, Ellmau (A)
  • Carpenter: Holzbau Maier, Bramberg (A)
  • Joiner: Tischlerei Hofer KG, Gramartstetten (A), Tischlerei Schönleitner, Kuchl (A)
  • Stove-fitter: Mandl & Bauer GmbH, Windorf (A)
  • Tinsmith: Bruno Schenk GmbH, St. Johann i. Tirol (A)
  • Metalworker: Gschaider Metalltechnik GmbH, Obertrum am See (A)
  • Visualisation: Gogl Architekten
  • Photos: Mario Webhofer, W9 Werbeagentur,Ferdinand-Weyrer-Strasse 9 / Top 3, 6020 Innsbruck, Austria,T +43 650 307 11 76, Mail m.webhofer@weyrer9.com

Image Courtesy © Mario Webhofer

The site is located on a north-facing slope, bordered on its western edge by a stream and a path, on its southern edge by a street and on its eastern and northern edges by neighbouring sites with freestanding buildings. The access road to the site is simultaneous with the street on the southern side. There is a listed building in the eastern half of the site, which had to remain unaltered. The biggest challenges were positioning the new construction on a difficult slope, the narrowness of the site and the architectural conflict with the existing house.

Image Courtesy © Mario Webhofer

Spatial concept:
The new building is consciously presented as a contemporary counterpoint to the old house. Both buildings stand independently of each other as examples of construction from different epochs.

Image Courtesy © Mario Webhofer

We attempted to adapt the new construction to the topography of the site and to embed it as well as possible into the terrain, at the same time making maximum use of the building regulations. The changes of level in all three storeys, which are adapted to the terrain, create differentiated zones while maintaining the open plan. A long wall of natural stone on the slope side gives the residents ‘backing’ from behind. The large-scale glazing, facing south towards the valley, opens up varied views on the wonderful backdrop of the Kitzbühler Alps. Moveable facade elements of wood ensure a feeling of spatial openness, while at the same time safeguarding the private sphere of the residents. The multi-layered structure of the facade and the interlaced rooms result in a complex spatial experience. The central element of the ground floor is an open fireplace which sends surplus heat to the geothermal heat pump and creates a cosy atmosphere.

Image Courtesy © Mario Webhofer

As a modern contrast to the earthly materials of wood and natural stone, the ceiling in the ground floor is made of exposed concrete. In the bedrooms, oak wood dominates the floors and the ceilings. The terraced roofs with their broad projecting canopies give the building the character of an open structure embedded in the landscape with a panel-like form. The interconnected inner rooms are further enlarged by generous terraces without thresholds. The west-facing terrace, which enlarges the living area, ‘sways’ over the stream along the western edge of the site and thus makes optimal use of the limited space. The roof of the carport (which aligns with the street) is transformed into part of the garden through planting and is not visible from within the house. The southern part of the basement is built as a living and working area and is optimally lit from the south.

Image Courtesy © Mario Webhofer

The long path between the street/carport and the basement (which is lit from above), serves as an art space for pictures and sculptures.

Image Courtesy © Mario Webhofer

Image Courtesy © Mario Webhofer

Image Courtesy © Mario Webhofer

Image Courtesy © Mario Webhofer

Image Courtesy © Mario Webhofer

Image Courtesy © Mario Webhofer

Image Courtesy © Mario Webhofer

Image Courtesy © GOGL ARCHITEKTEN

Image Courtesy © GOGL ARCHITEKTEN

Image Courtesy © GOGL ARCHITEKTEN

Image Courtesy © GOGL ARCHITEKTEN

Image Courtesy © GOGL ARCHITEKTEN

Image Courtesy © GOGL ARCHITEKTEN

Related posts:

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy