Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Fishing Lodge in Batak, Bulgaria by Simon Gill Architects

 
June 16th, 2013 by Sumit Singhal

Article source:  Simon Gill Architects

Simon Gill Architects completed the fishing lodge at Batak, Bulgaria, in the summer of 2012. The 290 m2 building is divided into two sections with one half of the housebuilt into the hillside andthe other rising above ground in an insulated tower-like volume. The secluded house overlooks a large beautiful lake withvast forests lying close behind.

Image Courtesy © Simon Gill Architects

  • Architects: Simon Gill Architects
  • Project: Fishing Lodge
  • Location: Batak, Bulgaria
  • Executive Architect: RTConsult
  • Client: The Petkov & Gill families
  • Structural engineer: RTConsult
  • Main contractor: Construction management by Evgeni Petkov – the client was the project manager   organising all trade packages as well as carrying out carpentry, joinery and various other works himself
  • Begun: July 2009
  • Completed: July 2012
  • Gross internal floor area: 290 m2
  • Total cost: £150,000

The lake of Batak lies 1400 metres up on the north westernslopes of the Rhodope Mountains in Southern Bulgaria, surrounded by great forests of pine and spruce. The historic town of Batak was at the centre of world affairs in 1876 when an Ottoman atrocity in Batak caused Russia to declare war on Turkey and British pro-Turkish foreign policyto wobble.

Image Courtesy © Simon Gill Architects

Simon Gill says “Our aim was to create an enchanted place that would resonate with the great natural beauty and rich culture of its location. We felt it essential that the house created a presence that connected both to the landscape and  Bulgarian traditions, rather than just creating a mute abstract object standing as something ‘other’ in the landscape. And this included reducing the impact of the house on the surrounding environment as far as possible.”

Image Courtesy © Simon Gill Architects

The end result is a house that celebrates the ordinary activities of Bulgarian life; a fountain in the centre of the principal space offers refreshment after the climb up the hill, a gargoyle drains water from the roof, and a table built into the fabric of the house offers dining with unique views over the lake. A sense of sleeping in a warm burrow is created internally. In the above-ground volume of the house the main fireplace is deliberately oversized to emphasise its importance on evenings when the temperature drops way below zero, and timber lined walls evoke visual warmth. In the underground part of the house the banking of the earth is visible through a large window as the floor gently ramps down beside it.

Image Courtesy © Simon Gill Architects

The brief was for a four bedroom holiday house that could be used as a base for fishing trips on alake which the site overlooks. The area has an extreme climate, so the building’s form needed to cater for the particularities of the location. During summer temperatures can reach 40C whilst duringwinter temperatures often sink to minus 20C at night, with a metre of snownot uncommon.

Image Courtesy © Simon Gill Architects

A snug dominated by a large fireplace occupies the ground floor of the volume, along with the dining area which sits in an oriel window projecting from the main volume. The dining area combines expansive views and yet close conviviality with banquet seating, a norm in traditional Bulgarian culture where socialising and entertaining occurs around the tableconductive to conversation fuelled by food and alcohol.On the first floor of the above-ground volume lies an open sitting room and study area, its desk provided with a window offering viewsinto the forest behind the house.

Image Courtesy © Simon Gill Architects

The topography of the site was also particularly challenging. The grounds slope lies at a 1:5 gradient and because of the tall trees surrounding the upper part of the site, very little direct sunfalls on the house through most of the day. The housewas planned to lie north of the lake so the windows facing the lake would provide beautiful views but no direct sunlight.

Image Courtesy © Simon Gill Architects

A practical solution to retaining heat in the winter and staying cool in the summer is to build underground. The four bedrooms and the bathrooms have been built into the hillside to maintain a constant temperature, with windows facing the lake to make the most of the view.

Image Courtesy © Simon Gill Architects

The living, kitchen and dining areas, where more light was required, are located in a highly insulated volume on a plinth above ground levelin order to catch as much sunlight as possible. This part of the house had to stretch upwards to provide sunlight for solar panels without cutting down any trees. The curved volume is clad in darkcharred timber to blend in with the surrounding landscape, lessening the impact on the natural setting as well as reducing the surface to volume ratio. The timber cladding reflects the traditional architecture of Bulgaria.

Image Courtesy © Simon Gill Architects

The living, kitchen and dining areas, where more light was required, are located in a highly insulated volume on a plinth above ground levelin order to catch as much sunlight as possible. This part of the house had to stretch upwards to provide sunlight for solar panels without cutting down any trees. The curved volume is clad in darkcharred timber to blend in with the surrounding landscape, lessening the impact on the natural setting as well as reducing the surface to volume ratio. The timber cladding reflects the traditional architecture of Bulgaria.

Image Courtesy © Simon Gill Architects

An intimate, cosy space is created inside by the curved form Simon Gill Architects used for the  living areas. A strategy of ‘spatial bottlenecks’ was used throughout the design of the house – a fusion of traditional and modernist planning. This approach created both a flow of space, and yet a house full ofindividual places – situational locations for doing things, rather than a modernist ‘pure’ space that reluctantly tolerates the activities of life in its abstract reduction.

Image Courtesy © Simon Gill Architects

The building forms an alternating void and solid which helps integrate it into the mountainside; the aspiration for this came from the desire to create a precise balance between the man-made and the random, loose geometries of nature. The rearmost walls of the house push and pull in and out of the hillside, interlocking it with the topography of the site whilst the bathroom dormer windows are turned eastwards to bring morning sunshine on to the showers and bath so that, even underground, there is a feeling that the spaces are responding to the sunshine above.

Image Courtesy © Simon Gill Architects

The projecting roof partially wraps around a terrace which creates a sheltered barbecue area, a popular aspect of Bulgarian culture in the summer with many traditional houses offering a similar feature. The roof also acts as an effective windbreak to the terrace area as well as creating a sense of intimacy amidst the expansive surrounding landscape.  In fact the house celebrates many of the elements of buildings that deal with the weather: visitors to the house walk under a large gargoyle that drains the roof in order to reach the entrance, steel chimney capskeep rain out of the flues, large roof overhangs prevent snow drifting against the walls, the tall lightning conductor points at the sky andsolar panels are treated as part of the overall composition rather than hidden away.

Image Courtesy © Simon Gill Architects

The house is heated by radiators and underfloor heating, powered by a wood burner. The strategy for heating in the underground section has bedrooms being heated by radiators with, in places, thick internal walls helping to isolate them from the circulation spaces. The latter have under floor heating with the intention that they are kept at a lower temperature. Solar panels are used for the majority of hot water.As the building will have intermittent use, it is required to heat up reasonably quick on arrival which meant that high thermal mass was not appropriate. A medium approach was therefore taken, using concrete floorswith tile or wood surfaces with walls of plastered thermal blockwork.

Image Courtesy © Simon Gill Architects

About Simon Gill Architects

Simon Gill Architects is a London based practice that aspires to create thoughtful, bespoke buildings that provide convenience and delight. Simon Gillbelieves that buildings should be enchanting and seeks poetic solutions for them that relate to, andresonate with, their context and purpose. Prior to setting up Simon Gill Architects in 1997, Simon studied, andwas later visiting critic at the University of Westminster. He has won the Rome Prize for Architecture, as well as being shortlisted for the RIBA Silver Medal and spent a year at the British School at Rome studying the relationship between villas and their gardens in the late sixteenth century.

Image Courtesy © Simon Gill Architects

Image Courtesy © Simon Gill Architects

Related posts:

Tags: ,

Category: Lodge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy