Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

TANATORIO SANT JOAN DESPI in BARCELONA, Spain by Batlle i Roig Arquitectes

 
July 20th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Batlle i Roig Arquitectes

The proposal for the new funeral home in Sant Joan Despí arise from understanding the intervention as the end of the urban ensemble formed by the Fontsanta park and the existing cemetery. Its location is based on the following criteria:

Image Courtesy © Batlle i Roig Arquitectes

  • Architects: Batlle i Roig Arquitectes
  • Project: TANATORIO SANT JOAN DESPI
  • Location: SANT JOAN DESPÍ, BARCELONA
  • AUTHORS: ENRIC BATLLE I DURANY, JOAN ROIG DURAN, ALBERT GIL MARGALEF, ARCHITECTS
  • COLLABORATORS: MIRIAM ARANDA, ARCHITECT, DOLORS FEU, AGRICULTURAL ENGINEER & LANDSCAPE DESIGNER , DIANA CALICÓ, ELISABETH TORREGROSA, TECHNICAL ARCHITECTS, SJ12, ALBERT COLOMER, INSTALLATION ENGINEERING, STATIC, GERARDO RODRÍGUEZ, STRUCTURAL ENGINEERING
  • BUILDER: VOPI4
  • SURFACE: 700 SQM
  • PROJECT & EXECUTION DATE: 2009-2011

Image Courtesy © Batlle i Roig Arquitectes

  •  Improve the existing cemetery facilities with a new funeral home that will complement the current offered services, using construction systems and technical solutions that will promote sustainability and energy efficiency.
  • Dignify the entrance of the existing cemetery, which is quite degraded, organizing arranging and equipping it with differentiated pedestrian and parking areas.
  • Integrate landscaping in the proposal respecting the park character. The place should have, given its urban location, preserving and reforesting the existing green slopes around the intervention area and incorporating part of the building volume to the existing topography

Image Courtesy © Batlle i Roig Arquitectes

The axis of the existing cemetery organizes the proposal, in the North the new building is implanted and in the south a parking lot is connected with the existing roads. The entrance axis to the existing cemetery becomes an access plaza relating the 3 main parts (cemetery, funeral house and parking lot). Around these areas the existing vegetation is increased in order to complement the park character the site has.

Image Courtesy © Batlle i Roig Arquitectes

The building integration on site parts from the adaptation to the existing topography, with a set of pitched roofs on the terrain. The vegetation treatment of part of these roofs pretends to fade with the adjacent green slopes and improve the vision of the ensemble from the perimeter streets, on a higher level.  With this strategy, in addition, the apparent building volume is reduced, lowering the vision of the construction and increasing the green surfaces.

Image Courtesy © Batlle i Roig Arquitectes

The 700 sq meters floor plan of the building, lays out an organization in two areas clearly differentiated, by a public area composed by set of rooms designed to serve the users of the facility and a private area composed by the needed service rooms for the deceased preparation and the coffins movement between them. A system of patios completes the layout of the floor plan, these patios organize, rank and illuminate the spaces and establish filters between different ambiances.

Image Courtesy © Batlle i Roig Arquitectes

The structural system is composed of walls and reinforced concrete slabs formed with pinewood boards and corten steel pillars made of flat bars. All these elements define the building image and character providing simplicity to the materiality of the piece. The materialization is completed with natural stone pavements and wooden vertical facing producing interior warmth. The steel pillars generate a light gradient, establishing visual filters and protecting the interior from the direct sunlight.

Image Courtesy © Batlle i Roig Arquitectes

The materiality generated by the assortment of exposed structural element textures together with the natural light qualify and determinate the atmospheres of each space, accompanying the visitor’s mourning at every turn.  In this way each space is illuminated by a specific light different from the rest.

Image Courtesy © Batlle i Roig Arquitectes

Image Courtesy © Batlle i Roig Arquitectes

Image Courtesy © Batlle i Roig Arquitectes

Image Courtesy © Batlle i Roig Arquitectes

Image Courtesy © Batlle i Roig Arquitectes

Image Courtesy © Batlle i Roig Arquitectes

Related posts:

Tags: ,

Category: Crematorium

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy