Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

PUBLIC LIBRARY in CEUTA, Spain by Paredes Pedrosa Arquitectos

 
July 27th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Paredes Pedrosa Arquitectos

Programme: Public library, exhibition area, press area, children area, teen library, audiovisual area, research labs, manuscripts and archives. An archaeological centre exhibits a Marinid excavation of the XIV century.

The new Library in Ceuta is conditioned by the steep topography of the plot and by the Arab Marinid archaeological excavation of the XIV century that determine all interior spaces of the Library. Also the lack of space and the compactness of Ceuta, an autonomous Spanish city located on the north coast of Africa on the border of the Mediterranean Sea and the Atlantic Ocean, condition the proposal.

Image Courtesy © Fernando Alda

  • Architects: Paredes Pedrosa Arquitectos
  • Project: PUBLIC LIBRARY
  • Location: CEUTA, Spain
  • Photography: Fernando Alda, Manuel García de Paredes
  • Project team: Lucía Guadalajara, Álvaro Rábano, Clemens Eichner, Álvaro Oliver, Guiomar Martín, Eva Urquijo, Ángel Camacho, Ignacio Cordero, Blanca Leal, Roberto Lebrero, Luis Calvo
  • Technical control: Juan Antonio Zoido

Consultants:

  • Structure: Alfonso Gómez Gaite. GOGAITE, S.L.
  • Mechanical engineer: JG Ingenieros
  • Client: Ministry for Culture
  • Archaeologist: Fernando Villada
  • Contractor: Acciona Infraestructuras
  • Area: 6.159 sqm.

Image Courtesy © Fernando Alda

The orthogonal geometry of this ancient settlement is turned from that of the actual urban grid. This fact establishes a triangular geometry for the structure over the archaeological site and the urban value of the Arab city is included in the geometry of new building.

Image Courtesy © Fernando Alda

The Library is conceived as a compact volume that preserves the archaeological area as the core of the public spaces, creating a sense of openness and transparency between reading spaces and visitors to the Marinid centre. The library is organized in terraces placed on the slope that embrace the remains of the past. The lecture rooms are stacked in several levels overlooking the void where groups of hanging triangular lamps with peaks in both geometries are set over the archaeological centre. Two different entrances in two levels, one to the Library and other to the visitors centre, are placed linking the inside to the nearby streets.

Image Courtesy © Fernando Alda

Seven triangular concrete pillars support the building with a program organized vertically. The third floor with the general book display is placed over the concrete structure that covers the archaeological site. Over it a light steel structure in six levels stacks the program being the highest one the book depot, archives and offices.

Image Courtesy © Fernando Alda

The compact folded volume is entirely wrapped up in an aluminium-perforated skin that reduces glare and solar gain and maximises the use of natural daylight reducing long-term energy costs. The mesh mitigates the sometimes-harsh qualities of daylight thus minimising the use of artificial light to avoid contrast and helping to illuminate the depth of the space.

Image Courtesy © Manuel García de Paredes

The final façade includes different glass-metal layers, energy efficient: an interior glass one and an outer metal one, as a veil, that interplay with the changing light conditions protecting the inside from the sun and heat. Slight variations in the make up of the panels, for different orientations, provide the library with a differentiated yet uniform skin, emphasizing the faceted shape of the building. Between them a gallery permits easy maintenance of glass openings and simple installations.

Image Courtesy © Paredes Pedrosa Arquitectos

A concrete plied basement runs along the steep streets and several concrete structural voids are cut up in the double façade of the Library as viewpoints towards the city. On the terrace in the roof level an open reading room is placed, shaded by the aluminium-perforated skin that wraps up the building that filters sun and open views towards both seas, Europe and Africa.

Image Courtesy © Paredes Pedrosa Arquitectos

Image Courtesy © Paredes Pedrosa Arquitectos

Image Courtesy © Paredes Pedrosa Arquitectos

Image Courtesy © Paredes Pedrosa Arquitectos

Related posts:

Tags: ,

Category: Library

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy