Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for July 30th, 2013

NCMH Announces 2013 George Matsumoto Prize Winners

Tuesday, July 30th, 2013

Unique architecture competition celebrates NC Modernist residential design. 

July 29, 2013 (Durham, NC) – George Smart, Executive Director of North Carolina Modernist Houses (NCMH, formerly Triangle Modernist Houses), announced the winners of the 2013 George Matsumoto Prize during a special event held at the AIA NC Center for Architecture & Design in Raleigh.

The Matsumoto Prize recognizes excellence in recent single-family Modernist residential design in North Carolina. The Matsumoto Prize includes two categories: the professional Jury’s Awards and the People’s Choice Awards, the latter of which are chosen by public voting online. The Jury Awards include three cash prizes totaling $6000.

The professional jury’s First Prize went to Vinny Petrarca and Katherine Hogan of Tonic Design + Tonic Construction in Raleigh for the Rank Residence, a flat-roofed, four-story, 3200-square-foot, “Modern Gothic” house with a three-story-clear living room and 1100-square-foot, four-car garage beneath that. Located outside Pittsburgh, NC, the cube is clad in concrete and metal and the windows are arranged to recall musical notes on staff lines in sheet music. Inside, in keeping with the owner’s fascination with vertical space, a network of stairs and bridges slashes overhead within a totally white, gray and black interior. The owner’s extensive art collection is displayed primarily on ledges so that he can easily change out the art whenever he wants.

Rank Residence

Second Prize went to Erin Sterling-Lewis, AIA, and Matt Griffith, AIA, of In Situ Studios in Raleigh for the Chasen Residence, a small (1450 square feet), modern, urban house just east of downtown Raleigh. The plan confines the entries, stairs, kitchen, half bath, and upstairs hallway to one side of the house, opening the remaining space for living. The house uses numerous passive and active environmentally sustainable strategies.

Third Prize went to Chad Everhart, AIA, of Boone, NC, for the Mountain Cabin in Boone. The 650-square-foot cabin reinterprets typical log cabins found in the Appalachian Mountains. It blends vernacular elements with simple, modern design, complementing the owner’s collection of mid-century modern furniture, and it models affordable design and construction through its minimal footprint, use of indigenous materials, maximization of volume, and multi-use components.

The People’s Choice First Prize went to Michael Ross Kersting Architecture, of Wilmington for the “Dragonfly Villa.” Like its namesake, the home sits by the water’s edge, its roofline making it seem to be poised to take flight.  Two wings housing sleeping, cooking, eating, and bathing areas are positioned opposite one another, joined by a windowed interstitial living space from which the homeowners can enjoy a private courtyard view on one side and an expansive lake vista on the other. Systems and storage are built into thick, hollow, furniture-like walls that span the length of the structure, passing from outdoors to indoors and back out again.

Dragonfly Villa

The People’s Choice Second Prize went to In Situ Studios for the Chasen Residence (see above).

The Third Prize in the People’s Choice category went to Tonic Design + Tonic Construction for the Rank Residence (see above).

Now in its second year, NCMH’s George Matsumoto Prize is named forGeorge Matsumoto, FAIA, a founding member of the NC State University School of Design faculty who is well known for the mid-century Modernist houses he designed in North Carolina.  Matsumoto himself served as the jury’s Honorary Chair.

Also serving on the 2013 jury were: Frank Harmon, FAIA, (Chair) of Frank Harmon Architect PA, Raleigh; Marlon Blackwell, FAIA, of Marlon Blackwell Architect, Fayetteville, Arkansas; Tom Kundig, FAIA, of Olson Kundig Architects, Seattle, Washington; and Larry Scarpa, FAIA, of Brooks + Scarpa Architects, Los Angeles, California.

“These winners demonstrate to the public that Modernist design can be affordable, efficient, sustainable, and most importantly, a house to love for decades,” Smart said. “We want potential homeowners to realize that, by using an architect or designer, or by buying a Modernist house on the market, they can have a great home for the same budget as an ordinary house.”

About North Carolina Modernist Houses:

North Carolina Modernist Houses (NCMH) is a 501C3 nonprofit dedicated to restoring and growing modernist residential architecture in the Triangle region. The award-winning website, now the largest educational and historical archive for modernist residential design in America, continues to catalog, preserve, and advocate for North Carolina modernism.  NCMH also hosts popular modernist house tours several times a year, giving the public access to the state’s most exciting residential architecture, past and present. These tours raise awareness and help preserve these “livable works of art” for future generations.

For more information:

Website: www.ncmodern.org
Facebook:  www.facebook.com/pages/Triangle-Modernist-Houses97954432790
Twitter: https://twiiter.com/georgesmartTMH/
LinkedIn: www.linkedin.com/company/triangle-modernist-houses-inc.
Pinterest: http://pinterest.com/b1uep1ate/triangle-modernist-houses/

Media contact:

Kim Weiss,
Blueplate PR
919.272.8615
blueplatepr@gmail.com

(Images attached: Jury’s 1st Prize winner, the Rank House, and People’s Choice 1st Prize winner, Dragonfly Villa; hi-res images of these and all winner are available upon request)

Ananta Legian Hotel in Bali, Indonesia by Airmas Asri

Tuesday, July 30th, 2013

Article source: Airmas Asri

The concept of Ananta Legian Hotel lobby is inspired by BentarTemple which is described as a ”Kori Agung” that functioned as a gate. The grand steps towards the Lobby from the lower floor express the greatness of the Lobby as the “Kori Agung”. The balinese Serai stones are used in the building facade together with the pond and water fountain around the lobby to create ambience of balinese temple and the place of sacred liturgy of Hindu ceremony by pedanda—the high priest in Bali.

Image Courtesy © Airmas Asri

  • Architects: Airmas Asri
  • Project: Ananta Legian Hotel
  • Location: Bali, Indonesia
  • Clients, Owners: PT. Realestat Perdana
  • ME Consultant: PT. Skemanusa Consultama Teknik
  • Civil Engineering: PT. Ketira Engineering Consultant
  • Interior Consultant: Lobby by Airmas Asri, Guest Rooms by Yvonne Pekerti & Associate
  • Landscape Consultant: Rini Martadi & Associate
  • Construction Date: 2011 – 2012
  • Site Area: 3.133 m2
  • Gross Flor Area: 8.477 m2
  • Software used: AutoCAD , Sketch up and 3Dmax

Casa Ajijic in Jalisco, Mexico by Tatiana Bilbao

Tuesday, July 30th, 2013

Article source: Tatiana Bilbao

An adaptable, integrated, vernacular and low maintenance summer house was requested by the client. The demands of the housing program gave us the opportunity to use simple geometric shapes that responded to them in a successful way. The configuration of the cubes gave us the possibility of having individual spaces but also of having a complete unity by partly touching and overlapping into each other.

Image Courtesy © Iwan Baan

  • Architects: Tatiana Bilbao
  • Project: Casa Ajijic
  • Location: Jalisco, Mexico
  • Photography: Iwan Baan
  • Design: Tatiana Bilbao, Thorsten E nglert, Damián Figueras, Adriana Carvalho,  Alejandro Cabrales,  Marco Robles .
  • Structure: Jorge Cadena
  • Builder: Enrique Cabrera

The Left-Over-Space House in Brisbane, Queensland, Australia by Cox Rayner Architects

Tuesday, July 30th, 2013

Article source: Cox Rayner Architects

This narrow private house demonstrates what can be achieved on the myriad of ‘left-over’ spaces in inner cities, such as disused easements or parking lots.  In this case, a 3 metre wide tiny caretaker’s cottage, adjoining a Heritage Hall has been recycled and linearly extended into a family house for parents and two children.
The designers and owners Casey and Rebekah Vallance, two young talented architecture graduates who had topped their year at the University of Queensland, fell in love and married, bought the cheap, redundant lot in 2003.

Image Courtesy © Cox Rayner Architects

  • Architects: Cox Rayner Architects
  • Project: The Left-Over-Space House
  • Location: Brisbane, Queensland, Australia

Kent Vale Faculty Housing in Clementi Road, Singapore by MKPL Architects Pte Ltd

Tuesday, July 30th, 2013

Article source: MKPL Architects Pte Ltd

CLIENT BRIEF

The National University of Singapore (NUS) initiated a competition for the design of faculty housing in July 2007. The new development was an addition to the existing Kent Vale residential development within NUS’s land parcel situated at a prominent location at the gateway to the campus. MKPL’s proposal was the competition winning scheme having met the client’s brief to create an iconic building design for Kent Vale.

Image Courtesy © MKPL Architects Pte Ltd

  • Architects: MKPL Architects Pte Ltd
  • Project: Kent Vale Faculty Housing
  • Location: Clementi Road,  Singapore
  • Name of secondary practice to be credited, if applicable: N.A.

Australian Age of Dinosaurs Visitor Centre in Winton, North Queensland by Cox Rayner Architects

Tuesday, July 30th, 2013

Article source: Cox Rayner Architects

This project is located on top of a remote mesa in far north Queensland in outback Australia.
It was created as a visitor centre for people to witness first-hand one of the world’s most significant and cohesive dinosaur collections and it is remarkable for two reasons.
The first is its gestation.  Twelve years ago, a cattle grazier David Elliott accidentally stumbled on 100 million year old dinosaur fossils while mustering cattle.  Since then, he has become Australia’s leading palaeontologist who has engaged Winton’s whole community in the excavating, assembly and conservation of large dinosaurs.  Through these operations, Winton’s fragile farming economy has been transformed.

Image Courtesy © Cox Rayner Architects

  • Architects: Cox Rayner Architects
  • Project: Australian Age of Dinosaurs Visitor Centre
  • Location: Winton, North Queensland

The restoration of the Viale Europa-Via Matteotti area in Arezzo, Italy by Mauro Alpini

Tuesday, July 30th, 2013

Article source: Mauro Alpini 

This building, which partially replaces an existing building, feels rationalist in style. Midway between the suburbs and the historic centre, the building has an ‘L’ shape attached to an existing block which closes off a part of the neighbourhood. Its diverse functions find space on the various floors of the building.

Image Courtesy © Mauro Alpini

  • Architect: Mauro Alpini
  • Project: The restoration of the Viale Europa-Via Matteotti area in Subbiano, Arezzo.
  • Location: Arezzo, Italy
  • Photography: Mauro Alpini
  • Collaborators: Massimo Morandi, Slaven Penovic, Marino Presenti
  • Autocad: 2007
  • Year: 2009

Hi-Speed Rail Maintenance in Wilmington, Delaware by The Galante Architecture Studio

Tuesday, July 30th, 2013

Article source: The Galante Architecture Studio

This design is in response to the growing need to repair and upgrade aging infrastructure that is vital to the United States.  America’s Hi-Speed Rail network, originally built during the 20th century, has become physically outdated and technologically obsolete.  Therefore, our approach is to not only bring these elements up to modern standards, but to look forward to the promise of future possibilities, and communicate this architecturally.

Building Entrance

  • Architects: The Galante Architecture Studio
  • Project: Hi-Speed Rail Maintenance
  • Location: Wilmington, Delaware
  • Size: 1,2000 ft long
  • Cost: $22.5m
  • Materials: Stainless Steel ▫ Glass ▫ Photovoltaic Panels

(more…)

W Guangzhou Hotel and Residences in Zhujiang Xincheng (Pearl River New Town), Guangdong by Rocco Design Architects

Tuesday, July 30th, 2013

Article source: Rocco Design Architects 

The W Guangzhou Hotel & Residences complex was designed in 2006 and the construction works began in the next year. After 6 year’s construction, W Guangzhou ushered in its grand opening in May 2013.
The architecture of W Guangzhou is a response both to the urban conditions of contemporary Guangzhou, and to the unique programme of a compact city hotel.
The building is an actual amalgamation of two components: a 317-room boutique hotel and a 160-unit serviced apartment under one single management.

Night view from southwest, Image Courtesy © Liky Lam

  • Architects: Rocco Design Architects
  • Project: W Guangzhou Hotel and Residences
  • Location: Zhujiang Xincheng (Pearl River New Town), Guangdong
  • Photography: Liky Lam
  • Design Date: 2006
  • Completion Date: 2013
  • Site Area: 22,630 sq m
  • Gross Floor Area: 106,500 sq m
  • Client: KWG Property Holding Ltd
  • Local Architect: Guangzhou Foreview Architect Institute
  • Interior Designer: Yabu Pushelberg, Glyph, AFSO, A.N.D., DesignWilkes
  • Structural Engineer: RBS Archectural Engineering Design Consultant Co Ltd
  • M&E Engineer: J. Roger Preston Ltd
  • Hotel Operator: Starwood Asia Pacific Hotels & Resorts Pte. Ltd

Different glass boxes inserted at various heights, Image Courtesy © Liky Lam

The building flanks a major boulevard (Xian Cun Road) along the central axis of the new CBD of Guangzhou. The lower hotel portion addresses the busy Xian Cun Road / Jin Sui Road turnabout, announcing the brand and projecting the glazed roof-top spa; while the taller apartment portion turns the corner of the quieter south-eastern Xian Cun Road junction.

Hotel and residences knited together to form and integrated building, Image Courtesy © Liky Lam

The two portions are architecturally unified into one monolithic block that presents a large-scale public image, defines the street edge and reinforces its linearity, but at the same time is punctuated in the centre with a large vertical ‘window’ that allows the inner landscaped park of the urban block to visually and spatially merge with the public street. This compositional gesture brings about an urban permeability that enhances the lighting and air flow pattern within the district.

Back elevation from inner courtyard, Image Courtesy © Liky Lam

Within the unified architectural mass, individual components are given their own expression: the private residential portion i.e. guest rooms and apartments are clad in dark granite / glass, their scale subtly defined by a matrix of vertical glass fins, while the public portion i.e. bar, restaurants and spa are enclosed in transparent glazed boxes that visually spring out from the dark background and allow the hotel’s ambience to radiate into the surrounding neighborhoods.

West facing façade with external glass shading features, Image Courtesy © Liky Lam

With major hotel functions needing to be stacked up vertically by virtue of the compact size of the urban lot, the architecture is an actual embodiment of an intriguing spatial journey from the ground up: a three-dimensional and intertwining sequencing of diverse spatial forms and experience, from the narrow and vertical entrance vestibule, to the spacious but intimate reception ‘living room’, to the transparent bar in the floating glass box, all the way to the green and semi-enclosed swimming pool resting on the building’s top.
The architecture of W visually intrigues, and at the same time creates a spatial odyssey that invites exploration and keeps senses invigorated.

Main reception hall infiltrated with natural daylight, Image Courtesy © Liky Lam

Main reception hall, Image Courtesy © Liky Lam

Entrance vestibule before the main reception hall, Image Courtesy © Liky Lam

Linkbridge over entrance vestibule, Image Courtesy © Liky Lam

Sky garden at top glass box, Night view from southwest, Image Courtesy © Liky Lam

Sky pool at top glass box, Image Courtesy © Liky Lam

Image Courtesy © Rocco Design Architects

Image Courtesy © Rocco Design Architects

Image Courtesy © Rocco Design Architects

Image Courtesy © Rocco Design Architects

Image Courtesy © Rocco Design Architects

Image Courtesy © Rocco Design Architects

Image Courtesy © Rocco Design Architects

 

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy