Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Refurbishment of a patio-house in Gracia, Barcelona (Spain) by Carles Enrich

 
August 7th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Carles Enrich

The conversion of an old dry-cleaning shop between party walls in the Gracia district court into a home-studio for a young family is a fantastic opportunity to rethink the use of an unused place and optimize the conditions.

It is proposed a system to enable the inhabitants to live in an single space arranged around the patio, where the bathroom is the only enclosed piece. All activities take place in a single room with visual contact with the patio. To achieve this, all the partitions that enclosed small rooms with no natural light or ventiliation were removed and the openings were extended to the exterior.

Image Courtesy © Enric Fabre

  • Architects: Carles Enrich
  • Project: Refurbishment of a patio-house
  • Location: Gracia, Barcelona (Spain)
  • Photography: Enric Fabre, Carles Enrich
  • Constructor: CRK.
  • Area: 145 sqm.
  • Year: 2009 – 2013.
  • End date: Febrary 2013

Image Courtesy © Carles Enrich

The original materials used in the party walls were recovered, as the brick ceiling joists and wooden beams. The pavement is solved with a continuous tinted concrete paving and the Flanders pinewood was introduced in a second phase of reform due to the growing of the family.

Image Courtesy © Enric Fabre

The lower excavation enables the incoporation of a loft made of metalic beams and a 3 cm. wood board, which works as an independent living area inside another bigger area, without being never enclosed room. This small loft is meant to be more like a suspended furniture than a room. A furniture-closet, used by both sides, is the only separation between different spaces and converts the hallway into a dressing corridor.

Image Courtesy © Enric Fabre

An old storage room at the back of the plot is converted into a satellite studio that operates independently from the main space. This fragmentation of the programme makes the patio an intermediate space that can be used as an outdoor room most part of the year.

A pergola made of metal beams and a cane network provides privacy and climate control. The progressive growth of plants and trees generate a natural environment within the dense urban area.

Image Courtesy © Carles Enrich

Image Courtesy © Enric Fabre

Image Courtesy © Enric Fabre

Image Courtesy © Enric Fabre

Image Courtesy © Enric Fabre

Image Courtesy © Carles Enrich

Image Courtesy © Carles Enrich

Image Courtesy © Carles Enrich

Image Courtesy © Carles Enrich

Image Courtesy © Carles Enrich

Image Courtesy © Carles Enrich

Image Courtesy © Carles Enrich

Image Courtesy © Carles Enrich

Related posts:

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy