Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Bayuquan Vanke Exhibition Center in Yingkou, China by Vector Architects

 
August 10th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Vector Architects

In the summer of 2012, we were invited by Vanke Group to design their exhibition centre in a seashore park at Bayuquan, Yingkou, China. We tried to explore 2 kinds of relationship within the design – the relationship between space and the scenery, and the relationship between public and private.

Image Courtesy © Shu He , Shengliang Su

  • Architects: Vector Architects
  • Project: Bayuquan Vanke Exhibition Center
  • Location: Yingkou, China
  • Photography: Shu He , Shengliang Su
  • Client: Vanke Group
  • Design partner in charge: Gong Dong
  • Project Advisor: Nan Wang, Yue Han, Xiangdong Kong
  • Project Architect: Bin He
  • Design Team: Chen Liang, Qifeng Wang, Zhimin Zhou, Jian Wang, MaryJaneKwan, Pingdong Sun, Feng Xu, Qing Chang
  • Structure: Steel Structure

Image Courtesy © Shu He , Shengliang Su

  • Material: Timber Veneer Panel, Aluminium Panel, Stone Panel, Bamboo Slate, Terrazzo
  • Building Area: 2000 m2
  • Structural and MEP Engineer: Dalian Urban Construction Design & Research Institute
  • Design Period: 06/2012-01/2013
  • Construction Period: 10/2012-05/2013

Image Courtesy © Shu He , Shengliang Su

Between space and scenery 

The site is flat and vast, with the endless ocean view at one side. The “height  and  distance, consequently, becomes the key factors through the concept generating process. We set up an observatory platform on the roof of the building, where people could enjoy the maximum view of the landscape. The climbing progress from the grade level to the top platform is the indivisible prelude of the entire spatial experience. Starting with a gentle ramp, visitors will go through a preserved gingko grove, before walking into the inner space caring out the architectural volume. After going up along a defined stair space, eventually they arrives the top level, turning around, facing the bondless ocean in the distance.

Image Courtesy © Shu He , Shengliang Su

The platform is enclosed at 2 sides and the top, but fully open to the sea. Such a directional gesture assists to relate the limited place to the endless landscape, and mentally diffuse the boundary between the near and far, small and vast. The surface of the space, made of the matt finished aluminium panel, bounces the light and colour from the environment to inside, through different season, climate, and the time of the day, subtly changing the ambience of the space. The perforated wall facing east, acting as a time machine, casting the ever-shifting pattern of light and shadow to the platform, following the course of the sun.

Image Courtesy © Shu He , Shengliang Su

Between public and private 

By establishing such a platform, we hope to build up a positive relationship between the public visitors and the program of the client’s brand presence. The platform is completely open to the public, and the climbing ramp and stair system is independent from the interior circulation, which could avoid the interfering by each other. Following their own path, both public and private users have the chance to meet up at the platform. People could relax here, feeling the ocean breeze, taking photos with their friends and family, and being served by the brewery restaurant at the 3 rd floor. Occasionally, concerts and musicals take place at the platform at night time, making such a place as a focal point of the public activities at the seashore park.

Image Courtesy © Shu He , Shengliang Su

Image Courtesy © Shu He , Shengliang Su

Image Courtesy © Shu He , Shengliang Su

Image Courtesy © Shu He , Shengliang Su

Image Courtesy © Shu He , Shengliang Su

Image Courtesy © Shu He , Shengliang Su

Image Courtesy © Shu He , Shengliang Su

Image Courtesy © Shu He , Shengliang Su

Image Courtesy © Shu He , Shengliang Su

Image Courtesy © Shu He , Shengliang Su

Image Courtesy © Vector Architects

Image Courtesy © Vector Architects

Image Courtesy © Vector Architects

Image Courtesy © Vector Architects

Image Courtesy © Vector Architects

Image Courtesy © Vector Architects

Related posts:

Tags: ,

Category: Exhibition Center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy