Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Manor in Doorn, Netherlands by Maxim Winkelaar Architects

 
August 31st, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Maxim Winkelaar Architects

The house with the two faces

In the middle of the forests in the heart of The Netherlands is an extraordinary residence. The residence was recently renovated with the focus on sustainability done by the architects Bob Ronday and Maxim Winkelaar. The residence is built in the early 20th century and the house is characterized in an English cottage style with white painted walls and a thatched roof.

Image Courtesy © Chiel de Nooyer

  • Architects: Maxim Winkelaar Architects & Bob Ronday
  • Project: Manor Doorn
  • Location: Doorn, Netherlands
  • Photography: Chiel de Nooyer
  • Client: Private
  • Surface: 360 m2
  • Plot: 6500 m2
  • Project Team: Maxim Winkelaar, Bob Ronday and  Jurgen van Denderen
  • Engineer: Quintin Tonnard, Espacio Constructies
  • Contractor: Bouwbedrijf Aalbers
  • Year of renovation and new construction: 2008 – 2009
  • Software used: Autocad, SketchUp, Kerkythea & Photoshop

Image Courtesy © Chiel de Nooyer

On the plot is also a double garage in the style of the house and all is surrounded by a large, beautifully landscaped garden. The house has received over the past one hundred years several different renovations. The most rigorous conversion is done in the 1970s and the character of the house changed by the addition of an oversized constructed porch.

Image Courtesy © Chiel de Nooyer

The client wanted a house that is both livable and sustainable. One of the requirements was that all living areas are located on the ground floor. So, that in the near future, the house will become easily accessible when they get older. The design was carefully mapped out so that parts of the house could be reused, so nothing is carelessly removed out of the building.

Image Courtesy © Chiel de Nooyer

Besides a thorough renovation of the house the existing porch received a new façade and with a new extension. The finishing and detailing of the existing porch was very dated, but the location and orientation in relation to the other living areas, was very useable. We used this space for the main bedroom with en suite bathroom and a spa wellness.

Image Courtesy © Chiel de Nooyer

The façade of the new extension is clad in an Accoya ® wood, a sustainable new product which is thoroughly modified and holds 50 years or longer. Accoya ® is proclaimed to a Cradle to cradle material. Because of its location in the forest rondaywinkelaar placed the Accoya® vertically, so the extension integrates with the surrounding. The wooden facade plays together with the thatched roof. The Accoya ® lath has a mutual distance of 1 inch. This is deliberately done to make the whole less massive. The parapet of the roof is semi-transparent so that part of the house is still visible. A detailed layer on the top of the cladding is the seal of the verticality and makes the whole extension to a subtle box.

Image Courtesy © Chiel de Nooyer

The porch is partially oriented on the southwest and rondaywinkelaar made folding glass walls. These can be fully opened and increases the inside-outside relationship.

Besides recycling of existing material in the house, there is chosen for a home of sustainable energy solutions. In the entire house is a new tile floor with an under floor with a heating system. In the basement is a heat pump placed, the pipes of the system go deep in the ground (approx. 160 meters). The geothermal heat pump uses to heat the home. Together with the under floor heating this makes great energy savings. Besides the heat, the client has chosen for solar energy. The roof of the extension was the perfect location to place the solar energy panels.

Image Courtesy © Chiel de Nooyer

Besides the choices for the façade and sustainable energy supplies rondaywinkelaar also considered good reuse of existing elements in the house. The kitchen is covered with a new coat of paint and modern appliances, so it received a modern touch and is in a perfect functional condition.

The front of the house is fully remained in traditional English cottage style. At the rear where the extension is located the house received a new modern look. By choosing a wooden cladding with large windows frames makes this side a balanced contrast to the existing building. The whole project is a well thought success and it is become a sustainable renovation.

Image Courtesy © Chiel de Nooyer

Image Courtesy © Chiel de Nooyer

Image Courtesy © Chiel de Nooyer

Image Courtesy © Chiel de Nooyer

Image Courtesy © Chiel de Nooyer

Image Courtesy © Chiel de Nooyer

Image Courtesy © Chiel de Nooyer

Image Courtesy © Chiel de Nooyer

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, House, Photoshop, SketchUp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy