Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Voila House in Kuala Lumpur, Malaysia by Fabian Tan Architect

 
September 11th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Fabian Tan Architect

The brief was to transform a typical pitched roofed bungalow house into a modern contemporary home. The configuration of the bedrooms upstairs were retained, extended only to make the rooms larger. The major redesign focused on the ground floor with the disassembling of walls into open plan spaces.

Image Courtesy © Eiffel Chong

  • Architects: Fabian Tan Architect
  • Project: Voila House
  • Location: Kuala Lumpur, Malaysia
  • Photography: Eiffel Chong
  • Area: 475 sqm
  • Year: 2013

Image Courtesy © Eiffel Chong

From the first site visit, the large umbrella trees in the garden left a deep impression. Inspired by this, the design of the family rooms would naturally face this green serene outward view. The common areas extend into the garden, in a U-shape manner; with the private rooms and kitchen placed on the other side of the house.

Image Courtesy © Eiffel Chong

The umbrella trees pleasantly help shade the tropical sunlight into the double volume formal living room. A set of high revolving doors were specifically created, in order to maximise viewing angles. When closed, it provides a secured shaded screen with windows inside for ventilation, making it effectively a cool indoor living room. However, once opened, the room transforms into an unobstructed outdoor space. This circular form allows the flexibility for these swift obscuring of boundaries between the garden and the room.

Image Courtesy © Eiffel Chong

Past the staircase behind the formal living, is the wide open plan informal living, kitchen and dining. These spaces were designed intentionally in a white palette to allow natural light to emanate through the space. At the rear end of the house, an extended dining room provides an element of privacy from the neighbouring house. Also, it offers a longitudinal view towards the garden, trees and the defining circular living room.

Image Courtesy © Eiffel Chong

Image Courtesy © Eiffel Chong

Image Courtesy © Eiffel Chong

Image Courtesy © Eiffel Chong

Image Courtesy © Eiffel Chong

Image Courtesy © Eiffel Chong

Image Courtesy © Eiffel Chong

Image Courtesy © Eiffel Chong

Image Courtesy © Eiffel Chong

Image Courtesy © Eiffel Chong

Image Courtesy © Eiffel Chong

Image Courtesy © Eiffel Chong

Image Courtesy © Eiffel Chong

Image Courtesy © Eiffel Chong

Image Courtesy © Eiffel Chong

Image Courtesy © Fabian Tan Architect

Image Courtesy © Fabian Tan Architect

Related posts:

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy