Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Everybody finds somebody someplace in Akishima-shi, Tokyo by Hiroaki Takada + Masayuki Nakahata

 
September 24th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Hiroaki Takada + Masayuki Nakahata 

Overview of the site

Many buildings stand side by side in the shopping district near the train station. There were many partitioned tenement-houses in this area, but currently rebuilding has been proceeding. There is a platform of the conventional lines on the north side of the site. And there is a municipal road that is parallel to the line on the south side of the site. This is a narrow site is surrounded by buildings which was built to site boundary close, on the east and west side. We designed the building in this narrow site.

Image Courtesy © DAICI ANO

  • Architects: Hiroaki Takada + Masayuki Nakahata 
  • Project: Everybody finds somebody someplace
  • Location: Akishima-shi, Tokyo
  • Photography: DAICI ANO, htmn
  • Structure design: Ryo Kuwako / Kuwako Architects and Engineers
  • Client: private
  • Use: clinic + office
  • Struture: steel
  • Site area: 39.80sqm
  • Building area: 29.24sqm
  • Total floor area: 79.29m2
  • Design period: ’10/4-’12/2
  • Construction period: ’12/2-’12/11

Image Courtesy © DAICI ANO

Behavior of the architecture

The floor area of the building is small, and so we came up with various ideas to make it more spacious than actual area. The closed space, it is necessary to actively open to the outside in order to obtain an extension. We have planned to go through the line of sight towards the upward in a positive manner, because the north and south direction has a void on the upper side.

Image Courtesy © DAICI ANO

The activities inside the building are opened to the road on the south side, and it will be integrated with the landscape of the region. By placing the terrace on the third and fourth floors, we have planned to get a sense of openness while blocking gently to the line of sight from the station platform on the north side. You can view the sky through the building, which means we have contributed to the reduction of the oppressive feeling of the volume against the surroundings.

Image Courtesy © DAICI ANO

Intertwined extension

The second floor (office room A) and the third floor (office room C) has been connected by an atrium, and the same applies to the second floor (office room B) and the fourth floor (office room D). Each of these rooms is related with a suitable distance. The office portion has been composed of two volumes that led to the gradual multi-layer floor. The two volumes have been intertwined.

Image Courtesy © DAICI ANO

By contiguous space and segmented space, you can perceive that the multiple locations are scattered while staying in one place. We have planned for multiple line of flow to pass between the volume, outside the corridor on the second floor and middle of a spiral staircase. The room and the room, the volume and the volume, the line of flow and the line of flow, by these has been intertwined intricately, the space attains expanse over the actual area.

Image Courtesy © htmn

Adjustable

The rental office must be able to use to adjustable in response to a variety of applications. The portion of the office can be rented together or divided into two. Even if the case, the volume provides a expressive spaces because it is composed of layers floor.

Image Courtesy © htmn

Sustainability

We plan to make Piping efficient, by integrating plumbing into the second floor. The client requested to maximize the first floor and floor area ratio. And the outer wall has been forced to close at hand the site boundary. Because buildings has built to site boundary close, on the east and west side, the maintenance of the outer wall is difficult after completion. Then the outer wall has adopted a weatherproof building material. And a part of the outer walls were set-backed for maintenance.

Image Courtesy © Hiroaki Takada + Masayuki Nakahata

Image Courtesy © Hiroaki Takada + Masayuki Nakahata

Image Courtesy © Hiroaki Takada + Masayuki Nakahata

Image Courtesy © Hiroaki Takada + Masayuki Nakahata

Image Courtesy © Hiroaki Takada + Masayuki Nakahata

Image Courtesy © Hiroaki Takada + Masayuki Nakahata

Image Courtesy © Hiroaki Takada + Masayuki Nakahata

Image Courtesy © Hiroaki Takada + Masayuki Nakahata

Image Courtesy © Hiroaki Takada + Masayuki Nakahata

Image Courtesy © Hiroaki Takada + Masayuki Nakahata

Related posts:

Tags: ,

Category: Building

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy