Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Palermo Cultural Centre in Providencia, Chile by cCe arquitectos

September 24th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: cCe arquitectos

Our design proposal for the project `Palermo Cultural Centre´ is based on external factors such as weather, prevailing winds, sunlight, connecting roads, flows and internal movements of people, site location and orientation, existing infrastructure, green space and public areas. At the same time, it considers internal aspects such as occupation strategy and efficiency, building systems, spatial quality related to views, spatial connection, floor to ceiling height, common and public spaces inside and outside the building, allowing for each of the activities to be undertaken.

Image Courtesy © cCe arquitectos

  • Architects: cCe arquitectos
  • Project: Palermo Cultural Centre
  • Location: Providencia, Chile
  • Net internal area: 3.654 m2
  • Basements area: 1.232 m2
  • Total built area: 4.886 m2
  • Architecture Colaborators: “Yerko Jeria Veliz, Sergio Correa Guarachi, Oana Ghinea, Camila Tolorza”
  • Structural engineering: Enzo Valladares Ingenieros ( VPA)
  • Mechanical: Mater Clima
  • Lighting: Douglas Loenard Lighting (DLLA)
  • LEED Certification: Energy Arq
  • Landscaping: Bernardita de Corral
  • Electrical contractor: Propamat
  • Plumbing System: Jaime Verdugo
  • Waste management: Silvia Tello
  • Fire safety engineering: BASH
  • Vertical Transportation: Schindler
  • Curtain wall: Accura Systems
  • Independent reviewer: Arquigestion
  • Steel Manufacturer: Javier Delgado
  • Accoustic engineering: Mario Huaquin Accoustic projects              

Image Courtesy © cCe arquitectos

The project was conceived by the initiative of a private foundation, which seeks to create a building of public-private use, giving space for the arts in its various forms, whether in music, art, theater, photography, sculpture, etc..

The Project aims for both quality and quantity, standing out for its environmental awareness, including, from early stages, concepts like energy efficiency, natural functionality and sustainability; and understanding the different variables between a sustainable building from one that is not, such as responsiveness to location and climate, form and mass, the outer casing, internal configuration, environmental systems, energy, water and material selection. It is in this context that the project is designed according to a strict methodology for efficiency and low consumption, pointing to get Silver or Gold LEED® certification.

Image Courtesy © cCe arquitectos

The 5000sqm project located on a 720sqm site, proposes a 4 story building with 6 underground levels, which gives space to a double height theater for 300 people, a restaurant at the ground floor, an art gallery at the second level and administration offices in the last 2 floors. In turn, the roof of the building is a large habitable area to be used by the offices. The idea is also to generate quality of life at work, always related to contact with nature.

Image Courtesy © cCe arquitectos

The project, embedded in an area of strict local regulations, is presented as a metallic structure box, supported on a concrete tray, which allowed us to meet all of the ordinance, thus generating two distinct occupation levels, the public from the street down and private upward.

Image Courtesy © cCe arquitectos

The facade of the building, supported by a metal I-section curved beam structure, contains a double skin, with glass inward and a perforated material that ensures good ventilation to the outside, reducing solar radiation by approximately 60%, decreasing the energy used for air conditioning, cutting down the investment in construction, and generating electricity consumption savings of around 40%, also generating saving in building operations.

Image Courtesy © cCe arquitectos

The connection with the outside comes through the delivery of public space, giving 40% of the site to public use, thus generating a transition between the sidewalk and the interior of the building, while also creating a space for interaction with relevant shops and a coffee shop, which are always sheltered by the volume of the project that floats over the square.

Image Courtesy © cCe arquitectos

At cCe Architects we propose contemporary spaces that allow interaction and are connected to each other and the environment, always guided by our base line of thought which is to achieve higher levels of energy efficiency related to lower consumption, leading to lower global pollution levels and higher energy savings in the medium term.

Image Courtesy © cCe arquitectos

Related posts:

Tags: ,

Category: Cultural Center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy