Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

RESIDENCE AND DAY CENTER FOR PEOPLE WITH INTELLECTUAL DISHABILITIES AND TROUBLES OF BEHAVIOR in Barcelona, Spain by Onze04 Architecture

 
September 24th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Onze04 Architecture 

ADAPTATION TO ENVIRONMENT

Located on the northern slopes of the Park-mountain of Montjuic , the plot is characterized by dense vegetation and a very steep slope that is only interrupted by two large natural terraces.

The building is placed gently between them by rotating one of its wings to preserve the maximum masses of vegetation and to minimize the impact on the plot.

Image Courtesy © José Hevia

  • Architects: Onze04 Architecture
  • Project: RESIDENCE AND DAY CENTER FOR PEOPLE WITH INTELLECTUAL DISHABILITIES AND TROUBLES OF BEHAVIOR
  • Location: Barcelona, Spain
  • Photography: José Hevia
  • Author: Onze04 Architecture
  • Principal Architect: Gustavo Silva-Nicoletti
  • Team Architects: Gustavo Silva-Nicoletti, Joan Sagué, Joan Travé, Marina Tapia, Irene Graziano
  • Structural Engineering: Upuntsis S.L.
  • Installations Engineering: Ecoenginy S.L.L.
  • Budget: JCM i Associats S.L.
  • Promoter: Gestió d’Infraestructures S.A., GISA, Generalitat de Catalunya
  • General Contractor: PAI S.L
  • Competition: 2006
  • Project: 2007
  • Site construction: 2009-2012
  • Budget: 4.302.506 €
  • Area: building 2.307m², landscape 4.836m2

Image Courtesy © José Hevia

This gesture conforms differentiated courtyards and landscaped areas to be used independently by users: the courtyard of the Classroom, which forms an outer extension of them and has the maximum degree of visual control, the playground for families and residents, depressed from the surrounding garden to promote a sense of intimacy and tranquility, and the northern courtyard, a larger space dimensions between public and restricted areas, which will house together users and families.

Image Courtesy © José Hevia

Topography, orientation and other particular features of the place …plus programmatic needs and internal security requirements, define the relationship of the building and its users with the environment, in a clear will to gradually increase the level of security, to somehow blur the perception of physical enclosures.

Image Courtesy © José Hevia

SECURITY VS. LANDSCAPE INTEGRATION

The residence building has very high security requirements. The first approach is immediate: how to have a home with such a degree of security that at the same time doesn’t break the continuous landscape of the environment?

The answer is given by the high topography of the plot: the placement of the building following the natural terraces of the ground allows us to force the slope to street level, moving the locked entrance to the background of the plot making it unnoticeable from the street.

Image Courtesy © José Hevia

The strategies are two: to the west, it is the land gap that acts as a physical boundary between the lower plaza and access the top of the ground, releasing part of the parcel which is transferred to the street as a public garden. The eastside takes advantage of the existence of an ancient breakwater densely populated with vegetation.

Image Courtesy © José Hevia

A simple meshed pergola will be settled in the future by existing and bougainvillea vine, and diverse vegetation, closing the courtyard of the classrooms. The whole parcel will be landscaped with native and wild species that do not require any maintenance and return the land to its original state, ensuring integration into the landscape of the intervention.

Image Courtesy © José Hevia

FUNCTIONALITY

The program foresees the creation of 27 places for permanent residence divided into 3 modules and 8 posts for daily stay. The particular nature of the addressed users requires very clear circulation schemes and clearly identifiable spaces easy to be controlled by workers and nurses.

Image Courtesy © José Hevia

The program is divided on three floors, both visually and functionally into two wings each. Hallways, communications centers and nurseries are located on the center of the volume (both in plan and section) to provide clear circulation patterns, short, and functionally very articulated, allowing control from nursing facilities of all connections and movements around the building.

Image Courtesy © José Hevia

Image Courtesy © José Hevia

Image Courtesy © Onze04 Architecture

Image Courtesy © Onze04 Architecture

Image Courtesy © Onze04 Architecture

Image Courtesy © Onze04 Architecture

Image Courtesy © Onze04 Architecture

Image Courtesy © Onze04 Architecture

Image Courtesy © Onze04 Architecture

Related posts:

Tags: ,

Categories: Day Centre, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy