Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for October 3rd, 2013

Renovation of Former Dominican Monastery to Ptuj Performance Center in Slovenia by ENOTA

Thursday, October 3rd, 2013

Article source: ENOTA

The Dominican monastery in Ptuj boasts more than 800 years of history, which is, in various degrees of apparentness, expressed in its building structure. The Dominicans came to Ptuj in the early 13th century, when they were given a plot within the city walls, at the very edge of the west corner. Alongside the existing Romanesque buildings, they began the construction of the monastery and the church, whose transformation of its Romanesque configuration to the current Baroque form had several interim Gothic phases. The rest of the monastery complex shares a similar fate also; however, much more of the Mediaeval, Gothic structure is preserved there.

Image Courtesy © Miran Kambič

  • Architects: ENOTA
  • Project: Renovation of Former Dominican Monastery to Ptuj Performance Center
  • Location: Slovenia
  • Photography: Miran Kambič
  • Type: invited competition first prize
  • Year: 2010
  • Status: completed 2013
  • Size: 3.527 m2
  • Budget: 4.400.000 EUR
  • Client: Ptuj Municipality 
  • Project team: Dean Lah, Milan Tomac, Polona Ruparčič, Andrej Oblak, Maruša Zupančič, Alja Černe, Tjaž Bauer, Petra Ostanek, Nuša Završnik Šilec, Nebojša Vertovšek
  • Structural engineering: Elea iC
  • Mechanical services: Nom biro
  • Electrical planning: Elsing

Virgin Megastore in California by MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

Thursday, October 3rd, 2013

Article source: MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

This project strives to provide a rigorous design for a building type that is sometimes overlooked by serious architectural investigation. It is the first purpose-built structure for the international music retailer, Virgin Records, who needed a strong identifiable architectural image to provide them with a clearly recognizable landmark within the existing urban context. The challenge was to provide them with the dramatic impact they needed whilst overcoming the limitations of a site with a very narrow frontage.

Image Courtesy © MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

  • Architects: MARK DZIEWULSKI ARCHITECT
  • Project: Virgin Megastore
  • Location: California, U.SA
  • Photography: Mark Dziewulski
  • Program: A new building consisting of 22,000 sq.ft of retail space on two floors.
  • Objective: To provide a landmark building with a sense of destination and an identity that would exist at the larger scale of the city as whole.
  • Context: Adjacent to an existing retail center. A difficult site with very little frontage: narrow and deep. Dense commercial development along a high traffic arterial road.

Awards:   

  • Design Award from the chapter of the American Institute of Architects.
  • PacificCoastBuilders Design Award

Summary:

  • Dynamic and sculptural form creates a community landmark.
  • Evokes an appropriate sense of drama and public theater.
  • Language expresses structural solution.
  • Overcomes narrow site and projects identity.
  • Signage part of total composition.

Baoan Government Hall in Shenzhen, China by MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

Thursday, October 3rd, 2013

Article source: MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

This is a design for the town hall and seat of government for the new district of Baoan in the city of Shenzhen, located near Hong Kongin main land China.  The region is one of the Chinese government’s ‘special enterprise zones’ and has recently experienced an economic boom, becoming one of the main high-tech centers in China.

Image Courtesy © MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

Town Hall for regional government

  • Total: 750,000 sq.ft. (70,000 m2)
  • Offices: 48,000 sq.ft. (4,500 m2)
  • Auditorium: 1,200 seats
  • Exhibition Hall: 65,000 sq.ft. (5,600 m2)
  • Hotel with convention facilities: 110,000 sq.ft. (10,200 m2)

Barnsbury House in London, England by MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

Thursday, October 3rd, 2013

Article source: MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

This mixed-use project is located fronting one of London’s attractive garden squares. Planning approval has been granted and construction will begin shortly. It contains three floors of residential units above commercial business space. The existing square, like many in London, has developed over the years with a large variety of different building types, scales and styles.  It is this variety that gives the square its character and charm. Each period has provided its own example of what was, at the time, considered contemporary architecture. This design is intended to provide a well mannered and proud example of what our era can contribute to the rich architectural heritage of the area.

Image Courtesy © MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

Cliff House in Lake Tahoe by MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

Thursday, October 3rd, 2013

Article source:  MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

Context

The site is a dramatically steep slope with steps leading down to theshoreofLake Tahoe, one hundred and fifty feet below. It has sweeping panoramic views of the entire lake and mountains beyond. Entry from the road is from the top of the slope and zoning required the house to be below this level.

Image Courtesy © MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

THE TURBULENCES FRAC CENTRE in Orléans, France by Jakob+MacFarlane

Thursday, October 3rd, 2013

Article source: Jakob+MacFarlane

The architectural idea is to take the entire site, which determines the surface of intervention. We identified two predominate grids emanating from the historic context of the site. The meeting and the convergence of these two geometries materialises in a deformation, a zone of turbulence, the future presence of the FRAC Centre.

Image Courtesy © N Borel

  • Architects: Jakob+MacFarlane
  • Project: THE TURBULENCES FRAC CENTRE
  • Location: Orléans, France
  • Photography: N Borel
  • Client: Region Centre
  • Program: Rehabilitation and extension of the Frac Centre. Exhibition spaces, archives, auditorium, media gallery, information gallery, offices
  • Competition: 2006
  • Completion: 2013
  • Net plan area: 3 400 m2
  • Cost: 8.5 M €

Consultant: 

  • Artists associated: Electronic Shadow
  • Structure: Batiserf
  • Facade: Batiserf and Emmer Pflenninger & Partner AG
  • Fluids: Choulet
  • Economy: Bureau Michel Forgue
  • Acoustic: J-P Lamoureux
  • Security: Casso

BITTEN HOUSE by Arnau Estudi d’Arquitectura

Thursday, October 3rd, 2013

Article source: Arnau Estudi d’Arquitectura

On a river bank, at the bottom of a valley, open to distant cliffs, this simple house shows us closed as a box to keeping small treasures: the first morning sun, the church tower view at the other side of the river, the precipitous cliffs, the maze of trunks of riparian forest… All possessions jealously guarded by the house without knowing that, in fact, is she who belongs to them.

Image Courtesy © Marc Torra

Hyatt Regency in Pune, India by Odyssey: Stone Architecture and Design

Thursday, October 3rd, 2013

Article source: Epistle Communications

Odyssey was awarded the Hardscape contract for The HYATT REGENCY in Pune. The principal architects Bilkey Linas Design and Landscape architect Joel Burega envisioned a tropical feel for the external area of the Hotel. Odyssey was involved in the stonework for various elements of the building including its landscape.

Image Courtesy © Ms. Ruchika Grover

  • Architects: Odyssey: Stone Architecture and Design
  • Project: Hyatt Regency
  • Location: Pune, India
  • Photography: Ms. Ruchika Grover
  • Typology: Hospitality
  • Name of Client: Mr. R K Jatia
  • Name of Client’s Firm: Ascent Hotels Pvt. Ltd.
  • Principal Architect: Bilkey Linas Design
  • Built-Up Area (sq ft & sq m): Facade, Hardscape and Water Features, Sculptures
  • Start Date: July 2008
  • Completion Date: October 2009

CITY CULTURAL CENTER in Taichung, Taiwan by BILBAO ARCHITECTURE TEAM

Thursday, October 3rd, 2013

Article source: BILBAO ARCHITECTURE TEAM 

Taiwan, land of sea, land of mountains, where amazing forms and landscape have been formed by the action of natural forces. Waves, tides, coast, prairies, mountains, mountain ridges.Sea people, land people, strong, tenacious, tireless. People of Taiwan.

The new “City Cultural Center” grows from the earth, with the strength of the sea and mountains, to show to the world how Taiwan is, how Taichung is. And it uses this strength to configure an astonishing landscape architecture able to project internationally the new cultural center.

Image Courtesy © BILBAO ARCHITECTURE TEAM

  • Architects: BILBAO ARCHITECTURE TEAM
  • Project: CITY CULTURAL CENTER
  • Location: Taichung, Taiwan
  • Collaborators: Borja García, Igor Gonzalez, Rodrigo Cearra, Joseba Salbide, Ander Barandiaran, Imanol Goenaga.

Vivienda Teresa in Elche, Alicante by Rocamora Arquitectura

Thursday, October 3rd, 2013

Article source: Rocamora  Arquitectura

The owners’ urban calling is behind site’s location. A quiet street in Elche’s San Jose area with almost no traffic.

The plot dimensions are 7m x 10.5m, in a street that measures 4m wide.

A tripartite collaboration: Maite (owner), Angel and Javier (project authors, one is also an owner). The first decision is to build “the sideways look”: the facade is drilled with the minimum space, necessary to meet the building legislation.

Image Courtesy © David Frutos

  • Architects: Rocamora  Arquitectura
  • Project: Vivienda Teresa
  • Location: Elche, Alicante
  • Photography: David Frutos
  • AREA: 350 m2
  • YEAR: 2010
  • CLIENT: Private
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy