Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Hackney Marshes Centre in London, England by Stanton Williams

 
October 11th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Stanton Williams

Hackney Marshes is a unique place. With its origins in ancient woodland and medieval common land, it remains a vast open space. It is a place set apart from the city by a boundary of trees and by the River Lea. Yet it also connects communities, being an important green space in a densely-populated area. In addition, as the London home of amateur Sunday League football, it draws people from across the capital.

Image Courtesy © Hufton & Crow

  • Architects: Stanton Williams
  • Project: Hackney Marshes Centre
  • Location: London, England
  • Photography: Hufton & Crow, David Grandorge Andy Spain
  • Construction value: £5.69m
  • Cost per sq m: £1695/sq m
  • Construction Start date: Nov. 2009
  • Completion Date: Nov. 2010
  • Project Duration: 2 Years
  • Construction phase: 1 Year
  • Number of Occupants: Maximum 1080
  • Gross Internal Area: 3060m2

Image Courtesy © Hufton & Crow

  • Client: London Borough of Hackney
  • Project Manager: Arcadis AYH
  • Main Contractor: John Sisk & Son
  • Civil and Structural Engineer: Webb Yates
  • Building Services Engineer: Zisman Bowyer & Partners
  • Cost Consultant: Gardiner & Theobald
  • Landscape Architects: Camlins
  • CDM Coordinator: PFB Consulting
  • Lighting Design: Minds Eye

Image Courtesy © Hufton & Crow

Stanton Williams was commissioned in 2008 to provide a new ‘Community Hub’ at the South Marsh. New changing rooms, plus facilities for spectators and the local community, will be housed in a welcoming, inclusive structure that recognises the special qualities of this place by bridging the boundary between the natural and artificial. It will connect not only with its immediate surroundings and the local community, but also the adjacent Olympic Park and the rest of the Lea Valley.

Image Courtesy © Hufton & Crow

The Marshes as they exist today are the product of a series of interventions in the natural environment, and in this respect they recall Cicero’s ‘second nature’ – a landscape shaped by human hands. Part of the ancient Waltham Forest, the Marshes had become common pasture by the Middle Ages. Early twentieth-century maps show the area as a recreation ground, and, after having been used as a dump for rubble during the Second World War, the site was levelled. The result is an open landscape of mown grass, punctuated by the regular rhythm of goalposts and edged by a seemingly more ‘natural’ boundary of woodland and the River Lea. Even here, though, natural and artificial and interlinked, for the river’s course has been straightened to minimise the risk of flooding.

Image Courtesy © Hufton & Crow

The Marshes have long been known as the home of grassroots amateur football: the site holds the record for the greatest number of pitches in one place, with over 900 matches played per year. However, by the start of the twenty-first century, the facilities provided for the hundreds of players who come with their supporters each week were in need of urgent overhaul. The London Borough of Hackney therefore developed an ambitious vision for the site, recognising its community value and its pivotal location adjacent to the Olympic Park. The authority sought a piece of high quality, well designed architecture that would recognise the unique qualities of the site, that would instil a sense of pride and ownership, and which could increase participation in sport. Education and community facilities were required in addition to those for players.

Image Courtesy © Hufton & Crow

The Hub has been developed after discussion with local stakeholders and consideration of the needs of users. It is firmly embedded within its landscape setting: it is not an ‘object’ at odds with the surrounding environment. It is located on the south-eastern boundary of the pitches, defining a threshold between the South Marsh and the car park beyond by plugging the gap between an avenue of trees to the south and a coppice to the north. The Hub’s overall massing minimises its impact on the site. Its height has been kept as low as possible, creating a pronounced horizontal emphasis that complements the open, flat nature of the site.

Image Courtesy © Hufton & Crow

The changing rooms are located at ground-floor level. A number of possible layouts were developed in order to arrive at the linear arrangement of the final structure. This option has the advantage that it avoids undue encroachment on the pitches, as would be the case for a more compact, back-to-back layout. The entrance has been located part-way along the structure to avoid excessively long  corridors within. The community and spectators’ facilities, located at first-floor level, are placed at the northern end of the Hub, close to the tall trees of the coppice, into which they merge.

Image Courtesy © David Grandorge

Materials have been chosen for their ability to weather into the surrounding landscape and also for their durability, as there is a particular need to secure the building given the lack of natural surveillance that results from its isolated location. The ground floor envelope is treated as a landscaped wall. Gabion blocks, more usually associated with landscaping or civil engineering projects, are deployed in a fashion that recalls agricultural dry stone walls. They will weather well, are resistant to vandalism, and form a good structure for climbing plants.

Image Courtesy © David Grandorge

The result will be a living, ‘green wall’, through which light will filter into the changing rooms beyond. Elsewhere, weathered steel is used. This is an industrial material that recalls the manufacturing traditions of the Lea Valley and which, in its contrast with the more ‘natural’ landscaped wall of the lower level, recalls the combination of nature and artifice that gives the site its particular character. But it, too, has a natural quality.

Image Courtesy © David Grandorge

As a material which changes over time, weathered steel has a lively appearance and a rich textural finish. It will be deployed not only to clad the upper level of the structure, but also to form secure gates, louvres and shutters. Punched openings will allow light to enter by day and will also create controlled night-time views into the building, which will glow welcomingly as light emerges through the shutters and the gabion walls.

Image Courtesy © David Grandorge

Entering and using the building will celebrate the acts of arrival, changing and spectating. The main entrance opens into a doubleheight reception area with views through to the pitches beyond. A corridor to each side leads to the changing rooms. The ends of the corridors are glazed, not only bringing in natural light but also allowing further views out. The changing rooms themselves are configured so that they can be connected or separated as required. They have been designed to be suitable for use by groups of different ages and genders, with provision for disabled players. The principal finish is fairface concrete, left exposed in the interests of robustness and honesty.

Image Courtesy © David Grandorge

The café is visually connected to the entrance by the double-height reception area; panoramic views out provide a link to the pitches. External shading will prevent overheating whilst passive ventilators on the roof provide natural ventilation. The flexible teaching spaces, meanwhile, have an aspect toward the coppice and the River Lea, emphasising the rich local biodiversity. An acoustic screen can be folded back to create a larger space for conferences or seminars.

Image Courtesy © David Grandorge

The way in which the Hub seeks to reconcile the natural and the artificial through its massing, materials and location embodies a broader aim to synthesise sporting activity and the natural environment. Sports venues often demonstrate something of the tabula rasa in their approach, replacing natural materials with tarmac or artificial hard surfaces, and permeable boundaries with fences. As a result, playing becomes a solely physical experience. Instead, the Hub emphasises the ritualistic nature of sport. Within it, individuals are fused into teams, emerging onto the pitch to demonstrate their collective and individual skills, and to gain sensory and even spiritual stimulation from this rich location.

Image Courtesy © David Grandorge

Stanton Williams

Stanton Williams is an award winning international architectural practice based in London. The firm has developed its portfolio from an initial focus on museums and galleries towards a wide variety of projects, all of which demonstrate the practice’s over-arching objective of putting the user’s experience of space, light and materials at the forefront of the agenda. Projects include: Tower Hill, the recently completed Sainsbury Laboratory in the University of Cambridge’s botanical gardens and the Hackney Marshes Centre. Current projects include: the new Campus for the University of the Arts London at Kings Cross, the Stadtmuseum Berlin, the Grand Musée d’Art in Nantes and the Eton Manor site for the London Olympics 2012.

Image Courtesy © David Grandorge

Image Courtesy © Andy Spain

Image Courtesy © Stanton Williams

Image Courtesy © Stanton Williams

Image Courtesy © Stanton Williams

Image Courtesy © Stanton Williams

Image Courtesy © Stanton Williams

Image Courtesy © Stanton Williams

Related posts:

Tags: ,

Category: Community Centre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy