Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Unification of the entrances to the Banc Sabadell tower block in Barcelona, Spain by Mateo Arquitectura

October 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Mateo Arquitectura

In one corner of this great space, we lay out the main entrance to the tower block.

At the corner of the floor plan there is a triangle. The space is black but full of life, veined with colour.

One side of the triangle marks the border, the point of control. Another, annexed to it, offers an unusual view, slightly raised above the rest.

Image Courtesy © Adrià Goula

  • Architects: Mateo Arquitectura
  • Project: Unification of the entrances to the Banc Sabadell tower block
  • Location: Barcelona, Spain
  • Photography: Adrià Goula
  • Author: Josep Lluís Mateo
  • Client: Banc Sabadell Atlántico
  • Design date: 2010
  • Construction date: 2012-2013
  • Surface area: 100 m2
  • Structures: BOMA, Agustí Obiol
  • Installations: Grupo JG
  • Technical architect: Ignacio Herrera
  • Software used:  Autocad, 3D studio and Photoshop

Image Courtesy © Adrià Goula

Control and openness.

Banc Sabadell asked us to intervene in the public areas of the building that Francesc Mitjans designed in the 1950s. On this occasion, the client wanted to unify the two entrances to the tower block.

In response to this brief, the project closed the entrance on Carrer Balmes, channelling all entry and exit to and from the building through the main entrance on Avinguda Diagonal, designed by Josep Lluís Mateo in 2007.

Image Courtesy © Adrià Goula

A ceiling of light and a horizontal surface of yellow marble concentrate the reception and control desk, creating a place of transition.

The part of the foyer devoted to vertical communications, at the end of this space, is materialized in a black trihedral (floor-wallceiling). The black marble and black reflective glass create the envelope for this space, which overlooks the street from an interior glazed balcony.

The remodelling organizes, unites and simplifies entrance to the building, at the same time creating a unitary image and recovering the representative status that had been disfigured by successive modifications.

Image Courtesy © Adrià Goula

Image Courtesy © Adrià Goula

Image Courtesy © Adrià Goula

Image Courtesy © Mateo Arquitectura

Related posts:

Tags: ,

Categories: 3dS Max, Autocad, Entrances, Photoshop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy